14 legume pe care le poți mânca crude

Legume pe care le poți mânca crude
Dacă noile arome ale legumelor crude nu te-au convins, atunci mânâncă-le de dragul sănătății corpului / Pexels

Salatele cu roșii, castraveți și ceapă, precum și cele de varză sunt în topul garniturilor. În realitate, există cel puțin 14 legume pe care le poți mânca crude. Mâncarea crudă este o modalitate excelentă de a pierde excesul de greutate și de a avea un stil de viață sănătos.

Cei mai mulți dintre noi s-au obișnuit să consume doar câteva legume crude. Însă, făcând acest lucru, ratăm foarte mulți nutrienți și arome deosebite. Ce zici dacă adaugi în meniu, chiar astăzi, măcar una dintre cele 14 legume crude?

14 legume pe care le poți mânca crude

Dacă noile arome ale legumelor crude nu te-au convins, atunci mânâncă-le de dragul sănătății corpului.

Toate aceste alternative crude joacă un rol vital în prevenirea bolilor, în menținerea sănătății pielii, dau energie și îmbunătățesc digestia. În plus, ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu artrita, durerile de cap cronice, alergiile și diabetul.

Gulia

Tăiată felii sau precum cartofii prăjiți, gulia are o textură crocantă și un gust ușor picant. Adaugă un pic de sare și de ulei și vei obține o salată delicioasă.

Sparanghelul

Sparanghelul este grozav prăjit în unt, dar poate fi consumat și crud. Rade tulpinile de sparanghel în fâșii subțiri și vei obține o salată ușoară și proaspătă.

Varza de Bruxelles

Una dintre legumele lăsate la finalul listei, varza de Bruxelles are un gust mult mai bun atunci când este consumată crudă. Poți să o tai mărunt și să adaugi lămâie și câteva semințe de pin.

Țelina

Tulpinile de țelină pot fi consumate crude, cu o brânză tartinabilă, iar rădăcina de țelină este delicioasă crudă. O poți tăia mărunt sau o poți da pe răzătoare, împreună cu morcovul, pentru o salată coleslaw.

Ardeii grași și capia

Aceste legume crocante sunt bogate în vitamina C. Pot fi consumate la grătar sau în preparate clasice, dar cel mai mare conținut de nutrienți îl obții atunci când îi mănânci cruzi.

Sfecla

Bogată în fier, acid folic și fibre, sfecla este un ingredient cu un gust intens, dulce și ușor acidulat. O poți adăuga și crudă într-o salată. Începe cu o cantitate mai mică până te obișnuiești cu noua aromă.

Dovlecelul

Poate ai auzit deja de zoodles? Sunt fâșii lungi și subțiri de zucchini (dovlecel) cu care poți înlocui pastele. Dovlecelul crud este una dintre cele 14 legume pe care le poți mânca crude și este suficient de moale pentru a fi adăugată ca topping pentru pizza, poate fi consumat crud în salate sau pentru a înlocui pastele într-un mix de salată de pește. Dovleceii pot fi adăugați în multe preparate sau puși pe grătar. Sunt plini de nutrienți – vitamina A, potasiu, magneziu, vitamina C, calciu, zinc și fier – așa că încearcă să îi consumi și cruzi.

Păstârnacul

Deși folosit de gospodine în toate supele și ciorbele, păstârnacul este o alegere excelentă dacă îl incluzi în dietă ca legumă crudă. Are un ușor gust de nucă, este foarte plăcut și poate fi amestecat cu multe alte legume sau carne albă într-o salată.

Morcovii

În toate tradițiile culinare din jurul lumii, morcovul și-a făcut loc printre preparate ce includ legume crude. La noi se spune adesea că susține o vedere bună și că ajută la obținerea unui bronz sănătos și a unei pieli luminoase.

Conopida și broccoli

De fapt, toate legumele din familia de legume crucifere, inclusiv toate tipurile de varză, inclusiv varza kale, mai puțin cunoscută la noi, pot fi consumate crude. Cu un pic de sare sau într-o salată de verdețuri, atât conopida, cât și broccoli sunt deosebit de crocante și bune la gust.

Și dacă tot am spus și de varza kale, trebuie să știi că frunzele ei groase conțin vitaminele K, A, C, calciu, fier și magneziu.

Anghinarea

Ideală și ca ingredient brut, anghinarea scade zahărul din sânge și ajută digestia. Bogată în vitamina C, K, acid folic, fier, fosfor, potasiu, zinc și alte minerale, anghinarea crudă poate fi combinată cu puțină lămâie sau oțet.

Ridichea

Există numeroase soiuri de ridiche: de la cea roșie, mică, rotundă și iute, la cea albă, tubulară și mai neutră. Ridichea conține acid folic, riboflavină, potasiu, cupru, magneziu, calciu și vitamina B6. Se găsește în special primăvara, așa că profită în acest sezon cât mai mult de beneficiile și gustul ei deosebit.

Timp liber

cafea Dalgona

Povestea din spatele cafelei Dalgona. Cum se prepară cea mai viralizată băutură a momentului?

Facebook, Snapchat, Instagram și TikTok au fost invadate în ultima perioadă de un challenge pe care mulți tineri îl urmează: [...]

Afectiuni

Epilepsia fotosensibilă. Precauție și prevenție

Lumina stroboscopică poate avea efecte adverse asupra persoanelor cu epilepsie fotosensibilă, un tip de epilepsie în care convulsiile sunt declanșate [...]

Dieta si nutritie

O femeie care este balonată

De ce iei în greutate la menopauză. Metode de prevenție a kilogramelor în plus

Multe femei se îngrașă pe măsură ce îmbătrânesc, dar kilogramele în plus nu sunt inevitabile. Pentru a preveni creșterea în [...]