7 alimente care îți pătează dinții. Ce să nu mănânci dacă vrei un zâmbet de star

stomatolog

Cu toții ne dorim un zâmbet alb imaculat, dar trebuie să știm că există o serie de alimente care ne împiedică să avem o dantură strălucitoare și care pot chiar să strice efectele unei albiri profesionale. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune care sunt aceste alimente și băuturi dăunătoare pentru dinți.

Alimentele și băuturile pe care le consumăm zilnic au un impact major asupra sănătății și a aspectului dinților noștri. Așa că este important să fim extrem de atenți la ce băgăm în gură dacă vrem un zâmbet de un alb imaculat. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune ce ar trebui să evităm să consumăm pentru a nu ne păta dinții.

Ceai

”Ceaiul este foarte sănătos, însă nu este cea mai bună alegere atunci când vrei o dantură imaculată. E bine de știut că, în special ceaiul negru poate păta dinții mai tare decât o face cafeaua. Pe de altă parte, ceaiurile din plante atacă smalțul și pot totodată cauza apariția petelor inestetice la nivelul danturii.”

Sosuri

”Știm cu toții că sosurile sunt gustoase, dar pot afecta aspectul dinților. Vorbim aici în special de cele intens colorate, precum ar fi sosurile de roșii, soia ori curry. E bine să le evitați pe cât posibil pe acestea sau să vă spălați pe dinți la scurt timp după ce le-ați consumat”, recomandă medical stomatolog Adrian Mina.

Băuturi energizante

”În general, alimentele și băuturile acide afectează dantura. Băuturile energizante consumate adesea de sportivi, spre exemplu, atacă smalțul și provoacă apariția petelor. Este mult mai recomandat să le înlocuiți cu apă.”

zambet

Vin roșu

”Dacă o anume băutură sau aliment poate păta fața de masă, atunci îți poate păta și dinții. Nu este de mirare că vinul roșu, o băutură acidă cunoscută pentru culoarea sa intensă, poate păta dinții. Trebuie să știți însă că și vinul alb poate face asta, întrucât este mai acid decât cel roșu”, este de părere medical stomatolog Adrian Mina.

Fructe de pădure

”Afinele, murele, cireșele, rodiile și alte astfel de fructe intens colorate pot pata dinții. La fel și sucurile din fructe sau plăcintele care le conțin.”

Băuturi carbogazoase

”Coloranții și acidul pe care aceste sucuri le conțin pot păta dinții. Chiar și cele deschise la culoare. În plus, substanțele chimice care adaugă aromă pot eroda în timp smalțul dentar.”

Dulciuri și bomboane

”Cu siguranță știți acele bomboane sau gume de mestecat ce pătează limba. Ei bine, ele au același efect și asupra dinților. Atâta timp însă cât nu le consumați des, nu vor avea efecte negative pe termen lung”, explică medical stomatolog Adrian Mina.

Travel

plaja

Cât de sigur e să mergem la mare? Se răspândește sau nu Covid-19 prin apă

Sezonul estival se apropie și mulți oameni se întreabă cât de sigur este să meargă la plajă, să facă baie [...]

Familie

copil

1 din 9 cazuri de Covid-19 sunt raportate la copii și adolescenți

Într-un raport dat astăzi publicității, UNICEF trage un semnal de alarmă asupra faptului că pandemia de coronavirus are consecințe grave [...]

Dieta si nutritie

legume

Dieta de toamnă: cum scapi de kilogramele în plus

Toamna, printre schimbările aduse de noul sezon se numără și frigul, iar toată lumea știe că de cele mai multe [...]