Îți place mămăliga? Iată câteva sfaturi care te ajută să o faci ca la carte

mamaliga
Imagine de Bernadette Wurzinger via Pixabay

Mulți spun că mămăliga este un preparat simplu, ușor de făcut, care nu necesită prea multă atenție și îndemânare.

Chiar dacă este unul dintre cele mai populare preparate, nu este deloc sinplu să obții o mămăligă gustoasă. Are și ea secretele ei și este indicat să le respecți dacă vrei să faci ceva comestibil.

Se pare că trebuie să ții cont de mulți factori dacă vrei să faci o mămăligă perfectă. Nu numai mălaiul este succesul. Trebuie să ai în vedere și timpul de fierbere, cantitatea de sare, sar și vasul în care vrei să o prepari.

Pentru a obține un preparat delicios, există câteva reguli de bază:

  1. Un prim pas este să alegi mălaiul. Se pare că cel mai bun mălai este cel din porumb integral, măcinat la moară. Este de asemenea important să adaugi și puțin unt pentru o textură de neegalat.
  2. Mămăliga are nevoie de timp ca să fie fiartă cum trebuie. Chiar dcaă acum există pe rafturile magazinelor tipuri de mălai care promit că se fierbe în numai 3 minute, gustul mălaiului de la moară nu se poate reproduce atât de ușor, iar acesta necesită timp îndelungat de fierbere. Primul pas este să pui apa și sarea la fiert, iar abia atunci când apa atinge punctul de fierbere, poți adăuga mălaiul. Trebuie să mesteci încet, cu ajutorul unui tel.
  3. Respectă mereu proporțiile dintre ingrediente. 4 litri de apă la 1 kg de mălai. Ca idee, din 500 de grame de făină poți obține 4 porții de mămăligă.
  4. Cantitatea de sare este și ea extrem de importantă. Ai grijă să nu fie nici prea sărată, nici prea dulce. Ține cont și de faptul că adesea mămăliga este combinată cu brânză.
  5. Vasul, dar și materialul din care acesta este alcătuit sunt foarte importante pentru a obține o mămăligă bună. Ai nevoie de un recipient în care căldura să se distribuie în mod uniform, deci cel mai bine este să fie din cupru sau aluminiu.

Beneficii

Mămăligă făcută acasă, cu apă și sare, în niciun caz cu unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție are ½ cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de corbohidrati, dar și 1,5 grame de fibre. La capitolul grăsimi, mămăligă are doar 1 gram de grăsimi/ porție.

Mămăligă are un conținut bogat de vitamine și minerale precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.

Pentru că suntem în plin sezon al virozelor, iată recomandarea noastră pentru întărirea imunității:

Alimente

cocktail

Alimente pe care trebuie să le eviți vara pentru a preveni balonarea

Din cauza temperaturilor ridicate, vara scade pofta de mâncare, oamenii consumă numai alimente ușoare, dar chiar și așa, unele considerate [...]

Sanatate

vitamine

Ce se întâmplă dacă iei din greșeală vitamine sau suplimente expirate

De cele mai multe ori, atunci când se confruntă cu perioade mai aglomorate în viață, cu zile mai stresante, oamenii [...]

Noutati

După ani de terapii fără rezultat, un copil cu autism semnalează brusc progrese remarcabile prin antrenament neuronal BM-BCI

Un copil de nouă ani din Tălmaciu, județul Sibiu, diagnosticat cu autism, a înregistrat, pentru prima dată, progrese considerabile în [...]