Fructele uscate: sunt sau nu bune pentru sănătate

fructe uscate
Imagine de Jenő Szabó via Pixabay

Deși poate părea că fructele uscate sunt precum cele proaspete, doar că le lipsește apa din compoziție, întrebarea principală există: sunt sau nu ele bune pentru sănătate?

Cele mai recente studii au dezvăluit că fructele uscate pot fi chiar mai bogate în substanțe nutritive decât cele proaspete. În Jurnalul Colegiului American de Nutriţie este menționat un studiu care spune că antioxidanţii din merişoare, struguri şi prune sunt chiar şi de două ori mai puternici decât în fructele proaspete. De asemenea, caisele conţin după deshidratare, de 4-5 ori mai multe minerale şi oligo-elemente, dar şi de 4 ori mai multe calorii.

De ce trebuie să ții cont când cumperi fructe uscate:

  1. La fel ca și în cazul celor proaspete, este important să ai grijă la felul în care au fost crescute și să le alegi pe cât posibil pe cele mai sănătoase.
  2. Urmărește cu atenţie etichetele produselor pe care le cumperi. Unele dintre fructele uscate conţin îndulcitori adăugaţi sau sunt procesate în ulei. Pe pachet ar trebui să se afle un singur ingredient: fructul.
  3. Încearcă să afli dacă fructele uscate alese de tine au fost tratate în prealabil cu dioxid de sulf, un conservant artificial care oferă fructului şi un aspect plăcut. Fructele fără dioxid de sulf vor avea o culoare mai închisă decât cele proaspete. Dioxidul de sulf sau E 220, cunoscut pentru efectul potenţial toxic, încetineşte asimilarea vitaminei B1 şi poate produce „astmul de sulfit”.

Alimentele pe care le găsim în magazine sunt pline de E-uri. Conțin aceste substanțe într-un număr mare, unele dintre ele neavând niciun impact asupra sănătății noastre, în timp ce altele sunt extrem de periculoase. Află mai multe despre ele din articolul de mai jos:

Calitățile nutritive ale fructelor uscate

Indiferent de felul în care sunt consumate, fructele sunt surse nebănuite de antioxidanți, fibre și fier, dar ajung să își mai piardă din proprietăți în timpul procesului de deshidratare. Pentru o uscare optimă, temperatura nu trebuie să depăşească 40-50 de grade Celsius. Cu cât temperatura de uscare este mai crescută, cu atât scade valoarea nutrițională a fructului.

Conținutul de vitamine C, B, E şi A, conținutul de potasiu și calciu, toate acestea descresc în timpul uscării. Chiar și așa, este important de menționat că fructele încep să-și piardă din valorile nutriționale imediat după ce au fost culese.

Profită de reducerile de pe vegis.ro și cumpără din sursă sigură produsele de care ai nevoie.

În ce cantitate se pot consuma fructele uscate

Fructele uscate au un conținut mult mai mare de calorii, de aceea trebuie să ai mare grijă la cantitatea pe care o consumi.

Deşi fructele uscate sunt dulci în mod natural, unele dintre ele conţin zahăr adăugat (de exemplu: ananas, banană sau merişoare). Printre fructele uscate care se găsesc în magazine în formă naturală sunt (verificaţi întotdeauna eticheta): măr, caisă, mango, smochine, papaya, afine, stafide, coacăze, prune, pere, roşii.

Înainte să le consumi, cel mai bine este ca fructele uscate să fie hidratate în apă pentru 30 de minute. Ai nevoie de o cantitate dublă de apă față de cea a fructelor, mai apoi se spală și se pot servi ca atare sau pot fi folosite în deserturi.

newsletter

People

Andreea Alexandru

Andreea Alexandru: ”Cred că va trebui să ne obișnuim să trăim cu prezența acestui virus – CoVID 19, așa cum o facem cu virusul gripal”

Primul test care măsoară nivelul de imunitate al celor care s-au vindecat de Covid-19 a fost conceput de cercetătorii din [...]

Dezvoltare personala

somn

Ce fel de om ești în funcție de poziția de somn

Ție cum îți place să dormi? Pe spate, pe burtă, cu mâinile pe lângă tine? Se pare că oamenii sunt [...]

Sanatate

Dr. Mihail

Dezinfectant făcut acasă cu doar 1 leu. Un medic român ne arată cum să-l pregătim

Într-un video postat ieri pe pagina lui de Youtube, doctorul Mihai Pautov ne arată cum să ne facem propiul dezinfectant [...]