Fructele uscate: sunt sau nu bune pentru sănătate

fructe uscate
Imagine de Jenő Szabó via Pixabay

Deși poate părea că fructele uscate sunt precum cele proaspete, doar că le lipsește apa din compoziție, întrebarea principală există: sunt sau nu ele bune pentru sănătate?

Cele mai recente studii au dezvăluit că fructele uscate pot fi chiar mai bogate în substanțe nutritive decât cele proaspete. În Jurnalul Colegiului American de Nutriţie este menționat un studiu care spune că antioxidanţii din merişoare, struguri şi prune sunt chiar şi de două ori mai puternici decât în fructele proaspete. De asemenea, caisele conţin după deshidratare, de 4-5 ori mai multe minerale şi oligo-elemente, dar şi de 4 ori mai multe calorii.

De ce trebuie să ții cont când cumperi fructe uscate:

  1. La fel ca și în cazul celor proaspete, este important să ai grijă la felul în care au fost crescute și să le alegi pe cât posibil pe cele mai sănătoase.
  2. Urmărește cu atenţie etichetele produselor pe care le cumperi. Unele dintre fructele uscate conţin îndulcitori adăugaţi sau sunt procesate în ulei. Pe pachet ar trebui să se afle un singur ingredient: fructul.
  3. Încearcă să afli dacă fructele uscate alese de tine au fost tratate în prealabil cu dioxid de sulf, un conservant artificial care oferă fructului şi un aspect plăcut. Fructele fără dioxid de sulf vor avea o culoare mai închisă decât cele proaspete. Dioxidul de sulf sau E 220, cunoscut pentru efectul potenţial toxic, încetineşte asimilarea vitaminei B1 şi poate produce „astmul de sulfit”.

Alimentele pe care le găsim în magazine sunt pline de E-uri. Conțin aceste substanțe într-un număr mare, unele dintre ele neavând niciun impact asupra sănătății noastre, în timp ce altele sunt extrem de periculoase. Află mai multe despre ele din articolul de mai jos:

Calitățile nutritive ale fructelor uscate

Indiferent de felul în care sunt consumate, fructele sunt surse nebănuite de antioxidanți, fibre și fier, dar ajung să își mai piardă din proprietăți în timpul procesului de deshidratare. Pentru o uscare optimă, temperatura nu trebuie să depăşească 40-50 de grade Celsius. Cu cât temperatura de uscare este mai crescută, cu atât scade valoarea nutrițională a fructului.

Conținutul de vitamine C, B, E şi A, conținutul de potasiu și calciu, toate acestea descresc în timpul uscării. Chiar și așa, este important de menționat că fructele încep să-și piardă din valorile nutriționale imediat după ce au fost culese.

Profită de reducerile de pe vegis.ro și cumpără din sursă sigură produsele de care ai nevoie.

În ce cantitate se pot consuma fructele uscate

Fructele uscate au un conținut mult mai mare de calorii, de aceea trebuie să ai mare grijă la cantitatea pe care o consumi.

Deşi fructele uscate sunt dulci în mod natural, unele dintre ele conţin zahăr adăugat (de exemplu: ananas, banană sau merişoare). Printre fructele uscate care se găsesc în magazine în formă naturală sunt (verificaţi întotdeauna eticheta): măr, caisă, mango, smochine, papaya, afine, stafide, coacăze, prune, pere, roşii.

Înainte să le consumi, cel mai bine este ca fructele uscate să fie hidratate în apă pentru 30 de minute. Ai nevoie de o cantitate dublă de apă față de cea a fructelor, mai apoi se spală și se pot servi ca atare sau pot fi folosite în deserturi.

Noutati

Poate fi tratat cancerul de colon sau cel mamar? Doi medici turci vin la București pentru a discuta cu pacienții români.

Mii de români descoperă anual că suferă de o formă de cancer, iar chiar dacă tehnologia și medicina au evoluat [...]

Timp liber

netflix

Top 10 seriale de neratat în această vară pe Netflix

Pentru că pandemia încă nu a luat sfârșit, iar viitorul este incert, cei mai mulți oameni și-au amânat planurile de [...]

Sanatate

mușcătură

Te-a mușcat o insectă? Care are cea mai periculoasă mușcătură

E vară, e soare, iar insectele nu șin cont de faptul că oamenii vor să se relaxeze cât mai mult [...]