Deși poate părea că fructele uscate sunt precum cele proaspete, doar că le lipsește apa din compoziție, întrebarea principală există: sunt sau nu ele bune pentru sănătate?
Cele mai recente studii au dezvăluit că fructele uscate pot fi chiar mai bogate în substanțe nutritive decât cele proaspete. În Jurnalul Colegiului American de Nutriţie este menționat un studiu care spune că antioxidanţii din merişoare, struguri şi prune sunt chiar şi de două ori mai puternici decât în fructele proaspete. De asemenea, caisele conţin după deshidratare, de 4-5 ori mai multe minerale şi oligo-elemente, dar şi de 4 ori mai multe calorii.
De ce trebuie să ții cont când cumperi fructe uscate:
Alimentele pe care le găsim în magazine sunt pline de E-uri. Conțin aceste substanțe într-un număr mare, unele dintre ele neavând niciun impact asupra sănătății noastre, în timp ce altele sunt extrem de periculoase. Află mai multe despre ele din articolul de mai jos:
Indiferent de felul în care sunt consumate, fructele sunt surse nebănuite de antioxidanți, fibre și fier, dar ajung să își mai piardă din proprietăți în timpul procesului de deshidratare. Pentru o uscare optimă, temperatura nu trebuie să depăşească 40-50 de grade Celsius. Cu cât temperatura de uscare este mai crescută, cu atât scade valoarea nutrițională a fructului.
Conținutul de vitamine C, B, E şi A, conținutul de potasiu și calciu, toate acestea descresc în timpul uscării. Chiar și așa, este important de menționat că fructele încep să-și piardă din valorile nutriționale imediat după ce au fost culese.
Profită de reducerile de pe vegis.ro și cumpără din sursă sigură produsele de care ai nevoie.
Fructele uscate au un conținut mult mai mare de calorii, de aceea trebuie să ai mare grijă la cantitatea pe care o consumi.
Deşi fructele uscate sunt dulci în mod natural, unele dintre ele conţin zahăr adăugat (de exemplu: ananas, banană sau merişoare). Printre fructele uscate care se găsesc în magazine în formă naturală sunt (verificaţi întotdeauna eticheta): măr, caisă, mango, smochine, papaya, afine, stafide, coacăze, prune, pere, roşii.
Înainte să le consumi, cel mai bine este ca fructele uscate să fie hidratate în apă pentru 30 de minute. Ai nevoie de o cantitate dublă de apă față de cea a fructelor, mai apoi se spală și se pot servi ca atare sau pot fi folosite în deserturi.