Cireșele, cele mai îndrăgite fructe de sezon. Care sunt beneficiile lor pentru sănătate

cireșe
Imagine de Jill Wellington via Pixabay

Cireșele roșii și suculente sunt cele mai așteptate fructe ale sezonului de vară. Pe lângă faptul că au o aromă foarte plăcută și o culoare care te îmbie pe loc să le guști, cireșele au și o mulțime de beneficii pentru sănătatea corpului.

Sunt fructe foarte versatile care se pot consuma atât crude, dar se pot introduce și într-o mulțime de rețete precum cele de prăjituri, plăcinte, tarte, au un gust deosebit în dulceață, dar fac și o echipă numai bună pentru a începe ziua așa cum se cuvine cu un iaurt gustos și sănătos.

Iată mai jos care sunt câteva dintre cele mai cunoscute beneficii ale acestor fructe delicioase:

  • Cantitatea de melatonină din cireșe le face pe acestea să se afle pe lista alimentelor care asigură un somn bun și liniștit, deci sunt un inamic de temut pentru insomnii. Melatonina este un hormon produs de glanda pineală din creier şi este cunoscut pentru proprietatea sa principală de a regla ciclurile de somn şi trezire
  • Dacă ai în plan să slăbești, nu uita să adaugi cireșele în dieta ta zilnică. Acestea au un număr mic de calorii, conțin apă care te ajută la eliminarea toxinelor din organism și sunt bogate în vitamine care ajută la reglarea metabolismului.
  • Cireșele au un număr mare de antioxidanți prezenți în compoziție, ceea ce le face să ajute la reducerea nivelului de colesterol rău, să regleze tensiunea arterială și să mai contribuie și la combaterea radicalilor liber care pot provoca inflamații în organism.
  • Acestea mai sunt recunoscute pentru efectele lor anti-îmbătrânire tot datorită antioxidanților pe care îi conțin. Cireșele ajută pielea să se păstreze tânără și se spune că mai ajută și la dispariție petelor de pe piele, mai ales al celor care sunt cauzate de soare. Pisează câteva cireşe, amestecaţi-le cu un vârf de turmeric şi o linguriţă de miere şi aplică pasta obţinută pe ten, lăsând-o să acţioneze timp de 10-15 minute şi apoi clăteşte din abundenţă. Acest tratament aplicat în mod constant diminuează petele întunecate şi îţi îmbunătăţeşte tonusul pielii.
  • Cireșele au în compoziție vitamina A, B și C, toate acestea având o contribuție însemnată la menținerea sănătății părului și a scalpului. Ajută la prevenirea deteriorării firelor de păr și le protejează și de ruperea agresivă, dar mențin în același timp și scalpul hidratat.
  • Aceste fructe-vedetă sunt unele dintre fructele care stimulează energia. Ele ajută la construirea celulelor sanguine, lucru care nu face decât să ușureze circulația sângelui și să îți crească nivelul de energie.

Se recomandă să consumi o jumătate de porție zilnic, deci profită din plin dacă ai în curte un cireș roditor, sau încearcă pe cât posibil să cumperi la un preț decent o cantitate mulțumitoare care să te ajute să te bucuri și tu de beneficiile minunatelor cireșe.

Cireșele sunt un anti-inflamator natural, potrivit specialiştilor. Antocianinele reduc inflamația la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu menţiunea că cele din cireşe nu prezintă şi efecte adverse.

Cireșele se afl[ printre cele mai importante fructe proaspete care conțin fier. Iată de ce e important să le consumi:

Și pentru că sigur nu știai aceste lucru despre cireșe, delectează-te cu câteva curiozități despre aceste fructe atât de mult adorate:

  • Cuvântul „cireaşă” provine de la denumirea oraşului grecesc Cerasus, care este astăzi numit Giresun şi se află în Turcia.
  • Există peste 1.000 de varietăţi de cireşe care cresc în mediile sălbatice şi diverse climate, însă doar 20 de tipuri sunt comercializate la scară largă.
  • În Japonia, floarea de cireş este simbol naţional (neoficial, ce-i drept). Cireşele sunt considerate semne ale frumuseţii, generozităţii, modestiei, simplităţii şi inocenţei.
Imagine de Yamabon via Pixabay
  • Cel mai bătrân cireş are între 1800 şi 2000 de ani şi se află în Grădina Botanică Jindai din Tokyo, Japonia.
  • Cea mai „grasă” cireaşă a avut 23,93 de grame şi un diametru de 30 de milimetri. Aceasta a fost înregistrată în Cartea Recordurilor în 2019.
  • Consumate în cantităţi mari, cireşele sunt otrăvitoare! La un kilogram de cireşe consumate introduci în organism aproximativ 1,5 miligrame de acid cianhidric. Dar nu îți face griji, doza letală presupune un consum imens, de aproape o tonă.

Afectiuni

Ce este narcisismul și cum se tratează

Narcisismul este un termen care provine de la mitologia greacă, unde Narcis, un tânăr frumos, s-a îndrăgostit de propria reflexie [...]

Detox

smootie verde

5 trucuri pentru a elimina toxinele din ficat. Uite ce recomandă un specialist din străinătate

În perioada izolării la domiciliu, cu siguranță fiecare dintre noi am exagerat cu alimentația: am mâncat la ore târzii tot [...]

Noutati

work from home

Studiu: românii au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale

2 din 3 români consideră că au nevoie să-și îmbunătățească relațiile sociale în contextul pandemiei. Studiu Reveal Marketing Research: Percepția [...]