Edamame, cum se consumă și care sunt beneficiile pentru sănătate

edamame
Imagine de Takedahrs via Pixabay

Pentru ca sănătatea să fie fier, atunci trebuie să îi oferi organismului numai alimente care să îl ajute să țină piept radicalilor liberi, iar alimentația este unul dintre factorii importanți, știm bine. Este nevoie de o dietă zilnică bazată pe alimente cu nutrienți, deci acordă puțină atenție preparatelor pe care le consumi și nu vei regreta.

Printre alimentele valoroase, dar puțin exploatate se numără și edamame, păstăi de soia care nu au ajuns încă la maturitate. Deși la noi în țară sunt destul de puțin cunoscute, edamame sunt populare în Asia, în special în bucătăria chineză, japoneză, indoneziană sau coreeană.

Edamame se aseamănă destul de mult cu fasolea verde, are niște teci mici care conțin boabe verzi de soia.

Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate. Iată mai jos câteva dintre cele mai importante:

  • Edamame sunt bogate în fibre, lucru care ajută la o absorbție mai lentă a carbohidraților, la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, la reducerea colesterolului rău și contribuie în mod semnificativ și la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
  • Acestea reprezintă și o sursă importantă de vitamine și minerale: conțin vitamina K, acid folic, fier și vitamina B.

Edamame sunt o sursă importantă de proteine

  • Așa cum am menționat mai sus, edamame conțin o cantitate mare de vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce contribuie într-o mare măsură la întărirea sistemului imunitar, deci ne creează un scut mai puternic în fața bolilor de tot felul.
  • Sunt o sursă importantă de proteine și asigură o cantitate suficientă din necesarul zilnic, chiar dacă sunt proteine de origine vegetală. 155 g de edamame gătite pot să furnizeze aproximativ 18, 5 g proteine.
  • Edamame se numără printre alimentele recomandate pentru a diminua riscul de apariție a cancerului. Conțin fitonutrienți despre care se spune că scad semnificativ riscul de dezvoltare al celulelor canceroase.

Edamame contribuie și la dezvoltarea sănătoasă a oaselor

  • Fibrele pe care le conțin edamame sunt foarte importante pentru că ajută enorm la menținerea unui sistem digestiv sănătos, ajută la detoxifierea organismului.
  • Edamame conțin și genisteină, cu rol antiinflamator, ideală pentru a reduce afecțiunile de la nivelul tractului respirator inferior. Câteva studii au demonstrat de-a lungul timpului că persoanele care au consumat în mod regulat produse pe bază de soia au avut o sănătate mai bună a plămânilor.
  • Datorită faptului că au în componență cantități importante de fosfor, calciu, fier, vitamina K, vitamina E, edamame contribuie și la dezvoltarea sănătoasă a oaselor.
  • Sunt bogate în fibre, dar sărace în calorii, ceea ce face ca edamame să fie pe lista alimentelor numai bune atunci când vrei să urmezi o dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Cum se prepară edamame

Dacă ai reușit să intri în posesia unor păstăi proaspete, atunci trebuie să știi că este recomandat să le gătești destul de repede, nu le poți păstra mai mult de 2 zile în frigider.

Păstăile crude se fierb în apă cu sare, nu mai mult de 5 minute. Se scurg bine și se lasă sub jet de apă, iar mai apoi trebuie să scoți boabele din păstăi. Dacă nu le prepari imediat, le poți păstra în frigider pentru maximum 2 ore după fierbere.

În cazul în care cumperi edamame congelate, acestea se vor găti conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Dacă nu știai cât de valoroase sunt aceste edamame pentru sănătatea corpului, sperăm că te-am convins să le adaugi în alimentația ta atunci când le găsești în magazin. Pe internet sunt o mulțime de rețete cu edamame și arată absolut spectaculos. Ce spui, merită încercate?

Citește și: Cartoful dulce. Un aliat împotriva bolilor cardiovasculare

Timp liber

facebook

Ce înseamnă noul avatar de pe Facebook și ce trebuie să faci ca să îl poți crea

Facebook a lansat de curând o nouă funcție care a fost imediat pe placul utilizatorilor: avataruri similare cu Bitmoji de [...]

Sanatate

periuță de dinți

Unde este igienic să ținem periuța de dinți? Recomandările medicilor stomatologi

Există o mulțime de mituri legate de locurile în care este bine și în care nu e deloc recomandat să [...]

Sanatate

măști medicale

Sunt sau nu eficiente măștile medicale? Cât de sigure sunt și cum se folosesc corect

Măștile medicale sunt o măsură din ce în ce mai populară atunci când vine vorba despre răspândirea unei boli respiratorii, [...]