Murele, izvor de sanatate

Vara, printre fructele care fac furori se numără şi murele pe care, din fericire, la întâlnim în comerţ chiar şi pe timpul Iernii. În urma consumului de mure, corpul îţi va mulţumi, iar asta datorită beneficiilor şi valorilor nutriţionale impresionante pe care aceste fructe delicioase le conţin. Iată câteva motive care să te convingă să mănânci mure, fie că le alegi proaspete sau congelate.

Sursă de  fibre. 340 g de mure au 60 de calorii, alături de 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă 1/3  din cantitatea de fibre pe care trebuie să o consumăm într-o zi. Toate acestea provoacă saţietate, sprijină scăderea în greutate, echilibrează nivelul de colesterol şi reglează glicemia şi nivelul de insulină. De asemenea, murele au  şi  beneficii pentru sănătatea sistemului digestiv, fiind probiotice. Adică, acestea hrănesc bacteriile prietenoase, care sunt în strânsă legătură cu imunitatea, starea de spirit şi efectele antiinflamatorii.

Sursă de Vitamina C. În urma consumului de mure se asimilează jumătate din recomandarea zilnică de vitamina C, din doar 340 de grame de mure proaspete. Mai mult, ajută la imunitate şi sănătatea pielii, fiind un potenţial antioxidant necesar pentru regenerarea ADN-ului şi producţiei de colagen şi serotonină.

Sprijină sănătatea oaselor. 340g de mure proaspete conţin o treime din necesarul zilnic de vitamina K, care ajută la coagularea sângelui şi care este necesară sănătăţii oaselor. Vitamina K ajută la formarea oaselor şi în urma unor studii s-a descoperit că deficitul de vitamina K duce la creşterea riscului fracturilor şi osteoporozei. Manganul care se regăseşte în mure ajută la sănătatea oaselor, dar şi la producţia de colagen, ideală pentru piele şi articulaţii.

Controlează glicemia. Indicele glicemic al murelor este 25. Murele sunt printre puţinele fructe care conţin cea mai mică cantitate de zahăr. Mai exact, 340g de mure conţin 7g de zahăr comparativ cu 16g conţinute de ananasul proaspăt, în aceeaşi cantitate.

Protejează creierul și sistemul nervos. S-a descoperit că antioxidanţii care se regăsesc în mure reduc inflamaţiile la nivelul creierului şi schimbă modul de comunicare în rândul neuronilor. Astfel, este prevenită pierderea memoriei şi sunt protejate coordonarea motorie şi declinul cognitiv.

Murele in dietă

Murele sunt versatile şi sunt  o alegere excelentă pentru micul dejun. Poţi opta pentru un fresh cu mure sau pentru iaurt cu ovăz şi mure. De asemenea, pot fi folosite ca topping pentru un desert delicios. Sau, de ce nu, le poţi adăuga în apă pentru un gust aparte sau poţi realiza un piure delicios alături de ghimbir proaspăt şi miere. Nu te feri de murele congelate. La rândul lor, pot fi consumate în smoothie.

Lifestyle

mască

Sfaturi de îngrijire a pielii de sub masca de protecție

Dana Sota, expert în beauty, supranumită de cei din domeniu că fiind un “beauty guru”, oferă tipsuri de îngrijire a [...]

Sanatate

kit

Ce trebuie să conțină kit-ul de urgență pe care e bine să-l ai în casă

Indiferent că este vorba despre un incendiu, un cutremur, o urgență medicală, în fiecare casă trebuie să existe un kit [...]

Psihologie

munca acasa

26% dintre români spun că munca de acasă le-a înrăutățit starea emoțională

Majoritatea companiilor au găsit soluții pentru a-și continua activitatea trimițându-i pe angajați acasă. În ultimul an, tot mai mulți români [...]