Ce au citit românii în 2020? O carte pentru copii pe primul loc. Ce apare în 2021?

carti curtea veche

Curtea Veche a anunțat printr-un comunicat de presă care au fost titlurile pe care românii le-au cumpărat în anul 2020. Pe primele două locuri în topul volumelor publicate anul trecut și preferate de public se află două cărți pentru copii din seria ”Țup”, de Alex și Cristina Donovici.

După ce de-a lungul anului 2020 cititorii editurii Curtea Veche au cumpărat cel mai des cărți de dezvoltare personală și psihologie practică, cărți de educație financiară și cărți pentru copii, editura pregătește pentru 2021 alte noutăți numai bune de trecut pe listele de lectură. Printre ele, noua carte a Marinei Stepnova; iPhuck 10 de Viktor Pelevin, unul dintre cei mai spectaculoși scriitori ruși contemporani; cartea lui Dalai Lama despre transformarea furiei în compasiune; povestea emoționantă despre un bunic și nepotul său, Barracuda for Ever; și o minunată carte pentru copii scrisă de celebrul Bill Nye, The Science Guy.

Ce cărți urmează să fie lansate în 2021?

Mai jos puteți găsi topuri cu cele mai vândute cărți ale anului care tocmai s-a încheiat, alături de detalii despre câteva dintre noutățile anului viitor:

Lecții de italiană” de Marina Stepnova

Autoarea bestsellerului ”Femeile lui Lazăr” revine cu o poveste despre viață și iubire, un roman despre maturizare și prețul libertății. Ivan Sergheevici Ogariov este medic de succes într-o clinică privată din Moscova anilor 2000. La 42 de ani, duce o viață superficială și predictibilă. Însă destinul i se schimbă când o cunoaște pe tânăra Malia. „Stepnova o duce pe Anna Karenina la psihoterapeut și, în schimb, se alege cu un personaj masculin care are curajul de a NU se arunca sub tren. Ceva între Doctor House și Doctor Jivago.” (Tatiana Suhareva)

iPhuck 10” de Viktor Pelevin

Cea mai bună carte a lui Pelevin din ultimii zece ani, multipremiată, plină de meme-uri și referințe ultra-contemporane, un roman SF care abordează viitorul (nu foarte îndepărtat) al felului în care tehnologia modelează iubirea și arta. Romanul are drept personaj principal un algoritm literar -polițist de inteligență artificială care scrie romane polițiste. iPhuck 10 este un foarte căutat gadget de făcut dragoste, Statele Unite sunt despărțite de Mexic printr-un zid enorm, iar Rusia este condusă de un țar – clonă, produs al ingineriei genetice. În urma unei epidemii globale, oamenii au adoptat noi modalități de a face sex care, grație noilor dispozitive tehnologice, se poate practica în spațiul virtual, unde nu mai există convenții sau tabuuri. Pelevin nu ratează ocazia unui comentariu social cu privire la realitățile Rusiei contemporane. 

Barracuda for ever” de Pascal Rutner (Young Adult)

„Am avut un bunic și împreună cu el m-am distrat de minune“. Romanul pentru tineri al lui Pascal Rutner a emoționat o lume întreagă, deopotrivă pe cei mari și pe cei mici. Plină de umor și tandrețe, cartea spune povestea unui duo excentric – un bunic ce divorțează la 85 de ani pe motiv că vrea o viață noua și nepotul lui de 10 ani. O magnifică poveste despre iubire, prietenie, familie și forța noilor începuturi.

Fițuici de parenting” de Emily Oster

O economistă vine în întâmpinarea noilor mame, care au nevoie de sprijin pentru a se informa corect într-o lume suprasaturată cu informații. Și ceea ce a aflat e că înțelepciunea populară nu e deloc corectă, când vine vorba de naștere și parenting. Prin această carte încearcă să ajute în luarea unor decizii mai bune în primii ani după venirea copilului pe lume.

”Tot deodată” de Bill Nye

Un volum de la cunoscutul om de televiziune și pasionat de știință, pe care copiii îl cunosc ca „Bill Nye, the Science Guy”. Este în primul rând o carte autobiografică scrisă cu mult umor și înțelegere umană. Autorul se întoarce în timp până în copilărie, când s-a îndrăgostit de știință. Ne povestește cum a învățat că știința poate fi nu numai o sursă de delectare spirituală, ci poate fi și foarte practică și că, cel puțin o dată, i-a salvat chiar viața. Nu în ultimul rând, este o carte care invită la acțiune: împotriva prejudecăților, a bigotismului și pentru un viitor mai bun. Deviza ei este: să facem totul pentru a schimba lumea.

Fii furios de Dalai Lama

Sfaturi înțelepte despre cum poți transforma furia în compasiune, pentru a genera transformare socială. În lume știm că există nedreptăți, exploatare, inechitate între bogați și săraci. Însă întrebarea este, din perspectivă budistă, ce putem face pentru a le combate în mod constructiv? 

Ce au citit românii în 2020?

Top nonficțiune 2020

1. Tata bogat, tata sarac – Robert T. Kiyosaki
2. Inteligenta emotionala – Daniel Goleman
3. Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman
4. Cartea intelepciunii – Dalai Lama
5. Puterea prezentului – Eckhart Tolle

Top ficțiune 2020

1. Oameni normali – Sally Rooney
2. Scrisorar – Mihail Siskin
3. Idioata – Elif Batuman
4. Conversatii cu prieteni – Sally Rooney
5. Lumi eterice – Tatiana Tolstaia

Top cărți pentru copii 2020

1. Seria Erus – Alec Blenche
2. Seria Tup – Alex Donovici
3. Ce se intampla cu mine? (pentru fete) – Susan Meredith
4. Comoara lui Ben – Alex Donovici
5. Norisorul Roz – Cristina Donovici

Top noutăți 2020

1. Tup. Nu ai nevoie de aripi ca sa poti zbura – Alex Donovici
2. Secretul Norisorului Roz – Cristina Donovici
3. Psihologie pentru oameni obisnuiti. Editie de colectie – Ramona si Radu F. Constantinescu
4. Papa tot – Laura Cosoi
5. Mai presus de bani… Echipa antreprenorului – Robert T. Kiyosaki si Rich Dad Advisors

Timp liber

casa de papel

Netflix anunță ultimul sezon al serialului La Casa de Papel

Serialul îndrăgit și urmărit de milioane de oameni își așteaptă finalul. Netflix anunță ultima parte, cea de-a cincea, a serialului La Casa [...]

Timp liber

binge-watch

Te afectează la fel ca jocurile de noroc. Ce se poate întâmpla dacă te uiți foarte mult la seriale

Un nou obicei de consum a apărut în viața noastră odată cu apariția platformelor care oferă filme și seriale cât [...]

Sanatate

Mărturia unui neurolog român: ”E dureros să te aștepți la solidaritate și să te alegi cu zeflemea!”

Medicul neurolog Ioana Mîndruţă, specialist epileptolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB),  instituția sanitară în care a fost adus [...]