Te afectează la fel ca jocurile de noroc. Ce se poate întâmpla dacă te uiți foarte mult la seriale

binge-watch
Photo by cottonbro from Pexels

Un nou obicei de consum a apărut în viața noastră odată cu apariția platformelor care oferă filme și seriale cât și când vrem. Specialiștii l-au denumit ”binge-watching”, adică obiceiul de a sta ore în șir și a urmări episod după episod unul sau mai multe seriale.

Cum ne afectează acest comportament, dar și de ce este considerat a fi un obicei ”depedent”, la fel ca cel pe care-l au cei care apelează la jocurile de noroc, aflăm de la Anca Maftei, psiholog și psihoterapeut.

În ultimul timp, obiceiul de consum la TV s-a schimbat din momentul apariției platformelor de video on demand, un obicei din ce în ce mai întâlnit în rândul populației este binge-watching-ul. Adică vizionarea fără oprire, mai multe ore în șir, a unui serial/program TV. Dacă nu demult puteam să vedem un episod dintr-un serial, la o anumită oră, o singură dată pe zi, odată cu apariția acestor platforme putem să vedem 10-20 de episoade oricând, fără oprire. Ce implicații psihice/psihologice aduce acest nou obicei de consum?

Sunt foarte multe aspecte și, din fericire, au început să apară studii foarte solide în ceea ce privește efectul acestor comportamente de consum. Un studiu longitudinal făcut pe o perioadă de 4-5 ani, prin care au urmărit persoane care se uitau în medie 3 ore pe zi, a relevat faptul că în câțiva ani aceste persoane au dezvoltat declin cognitiv major, în sensul că le-au fost afectate fundamental memoria și limbajul. Este destul de înfricoșător când stai să te gândești că doar în câțiva ani, de la un anumit nivel cognitiv, ai scăzut foarte foarte mult. Aceste efete au apărut, din păcate, împreună cu depresie și alte schimbări la nivel social. Pentru că evident, petrecându-ți atât de mult din timpul tău liber într-o astfel de activitate automat te-ai separat de mediul tău social, automat probabil că ai avut comportamente alimentare diferite, poate nu ai mai mâncat ce avea nevoie creierul tău, pentru că în acele ore nu-ți mai dai seama, nu mai ești foarte conștient astfel încât să-ți alegi cu grijă tipul de alimentație și atunci sunt foarte foarte multe implicații și în zona emoțională.

Anca Maftei, psiholog

Anca Maftei, psiholog: ”Apare o falsă senzație de relaxare în prima parte pentru că uiți de greutățile de peste zi, îți iei gândul de la diferite aspecte mai puțin plăcute, dar asta e o iluzie, e o păcăleală”

Există mai multe maniere în care noi putem gestiona emoțiile. Din păcate, tipul acesta de binge-watching, tipul acesta de comportament, face ca tot balastul tău emoțional se duce în inconștient. În loc să-l gestionezi, să-l discuți cu un prieten, sa-l accepți, să-l manifești, el planează undeva. Nu dispare! Pleacă din planul tău conștient în planul tău inconștient. Este foarte periculos! Nu putem compara o activitate sănătoasă cu tipul acesta de comportament.

Anca Maftei, psiholog: ”Când îmi este afectat somnul, automat îmi este afectat tot creierul!„

Acesta este un efect pe termen lung, dar cum ne afectează pe termen scurt? Trăim o falsă senzație de relaxare?

Din contră. E posibil ca relaxarea să apară în prima oră de vizionare, poate și în a doua oră. Dar ulterior, când îmi este afectat somnul, automat îmi este afectat tot creierul. Somnul este deosebit de important și sunt deosebit de importante și orele acelea înainte de 12 noaptea. Toți hormonii noștri sunt afectați de lipsa somnului și implicit tu cu totul. Îți afectează sistemul imunitar, îți afectează stările emoționale, sunt foarte multe aspecte ce țin de lipsa somnului și e extrem de important ca dacă vizionăm câteva episoade să avem neaparat o oră anume la care să ne și odihnim. Asta ne afectează cel mai mult!

Apare o falsă senzație de relaxare în prima parte pentru că uiți de greutățile de peste zi, îți iei gândul de la diferite aspecte mai puțin plăcute, dar asta e o iluzie, e o păcăleală. Ele rămân în inconștient și probabil că a doua zi nu ai reușit să-ți faci procesarea, pentru că în timpul somnului se procesează și traumele. Dacă tu ai avut dificultăți pe timpul zilei, somnul este o binefacere. Dacă tu te lipsești și te privezi de această odihnă, automat și emoționalul tău va avea de suferit și duce în timp la atacuri de panică, tot felul de stări nedorite, neplăcute, se adâncește depresia. Nu e de joacă.

Anca Maftei, psiholog: ”Avem emoție foarte plăcută atunci când începe un nou episod. Creierul nostru pompează diferite substanțe care ne dau această senzație de fericire identică cu a celor de la jocurile de noroc!”

Poate fi catalogat acest obicei nou de consum ca fiind o dependență, o adicție, pentru că tu nu te poți opri din vizionat? Îți dorești să vezi și mai mult, și mai mult…

Da, și eu o văd la fel, ca pe o adicție, pentru că în spate este vorba tot despre acea gratificare imediată. Noi avem un sentiment, o emoție foarte plăcută atunci când începe un nou episod. Atunci creierul nostru pompează diferite substanțe care ne dau această senzație de fericire identică cu a celor de la jocurile de noroc. Identică. E aceeași gratificare pe care o au cei care intră în aceste scheme extrem de dificile și extrem de greu de părăsit.

Ca specialist, spune-ne ce înseamnă moderație în cazul acestui consum de seriale fără oprire?

Nu există studii clare în direcția aceasta, dar ce pot să fac ca și sugestie și să spun – e foarte important să nu ne priveze de alte comportamente sănătoase și benefice pentru noi. Pentru că de multe ori aruncându-ne în universul unui serial, care pe bună dreptate e extrem de captivant și ne interesează pe moment, ne lăsăm deoparte lucrurile care nouă ne fac foarte bine: întâlnirile cu prietenii, somnul, nutriția, mișcarea fizică, etc.

Anca Maftei, psiholog

Perioada de autoizolare petrecută mai cu seamă făcând binge-watching printre o sumedenie de seriale ar putea să acutizeze efectele negative ale acestui obicei?

Cu siguranță! A planat o stare de frică atât în raport cu virusul propriu zis, cât și cu ce se întâmplă din punct de vedere economic, cu toții am fost afectați într-o mai mică sau mai mare măsură. În loc să stau cu aceste sentimente pentru a gestiona mai bine și a elibera de la nivelul subconștientului meu anumite tensiuni, noi le punem înăuntru, în subconștient, și nu au altfel cum decât să se agraveze pentru că nu poți fugi de tine însuți. N-ai cum să le gestionezi evitându-le și atunci toate comportamentele de evitare ne afectează la nivelul psihicului foarte mult. Poate în timp, poate nu le sesizăm imediat, dar cred că fiecare dintre noi a avut cel puțin o seară de aceasta de seriale prelungite și a văzut pe pielea lui că a doua zi nu este așa cum și-ar fi dorit.

Cred că efectul pozitiv este de moment, acea zonă de distracție, de plăcere

Există și efecte pozitive ale acestui mod de consum?

Cred că efectul pozitiv este de moment, acea zonă de distracție, de plăcere propriu zisă. Și bineînțeles că e nevoie de plăcere în viața noastră, nu trebuie să fim dogmatici cu sfera de sănătate. Putem să găsim un pic de plăcere în mai multe paliere ale vieții noastre și asta este important. Dincolo de asta, să fim atenți la proporții.

Ecranele acestea (de la telefoane până la TV) ne dau această plăcere la care devenim foarte ușor dependenți!

Genul acesta de platforme pune la dispoziție și conținut pentru copii – seriale, desene animate. Ce părere ai, ar trebui să ne lăsăm copiii să le folosească?

Aici o să fiu destul de vehementă și o să spun că nu, în niciun caz. În general nu sunt vehementă și încerc să păstrez o medie în diferite opinii, dar aici n-aș fi de acord. În primul rând pentru că cel mic atunci își formează creierul, este extrem de important cum îi furnizăm informația. Nu este cazul să aibă acest feedback pozitiv constant, pentru că vorbind de gratificare imediată tot ce înseamnă ecranele acestea (de la telefoane până la TV) ne dau această plăcere la care devenim foarte ușor dependenți. Cred că este contraindicat ca un copil să petreacă prea mult timp la un ecran.

Cum se poate schimba comportamentul copilului pe termen lung, dacă stă foarte mult în fața ecranelor urmărind desene animate și seriale, fără a avea o limită impusă? Care de multe ori nu sunt neapărat inofensive având și violență, și acțiune în ele, iar pe care ulterior copilul le imită.

Dincolo de actul în sine și personajele imprimă o anumită energie copiilor. Practic, modul de comportament, atitudinile față de lume, față de viață, colegi, le captăm foarte ușor fiind copii, așa ne formăm personalitatea. Este extrem de important că-i livrăm copilului, chiar dacă poate nu ține minte respectivul desen, undeva în inconștientul lui totul este înmagazinat. Noi nu putem să ne debarasăm, avem cu noi toată viața aceste aspecte, dacă nu învățăm să lucrăm cu ele și asta facem într-o terapie profundă. Aș dori ca nu toată lumea să ajungă acolo – la ani întregi de restructurare a inconștientului.

Ține foarte mult acest comportament de partea de declin socio-economic. În timp, oamenii care vizionează multe ore de material video de această natură își schimbă și statul socio-economic, pentru că în orele acelea (3-4 ore) ai putea să-ți dezvolți alte aptitudini, ai putea să faci ceva constructiv, ai putea să clădești ceva, și cu atât mai mult asta este foarte foarte important pentru copil. Ar putea să se odihnească, ar putea să se joace pentru că asta-i dinamizează creierul și îi extinde viziunea. Tot ce ține de succesul lui în viață ține de felul în care îți petrece timpul în primii ani. Nu mai spun de depresie, anxietate și alte tulburări afective.  

VIDEO. Ce se întâmplă dacă te uiți foarte mult la seriale?

Citește și: Are numai 11 luni, dar cucerește internetul. El este cel mai tânăr influencer de pe Instagram

Alimente

scorțișoară

Scorțișoara – 10 beneficii pentru sănătate

Scorțișoara este un condiment care ne face viața mai frumoasă și vara, dar mai ales iarna, în preajma sărbătorilor de [...]

Afectiuni

ochelari

Ce este strabismul, care sunt cauzele și ce tipuri de tratament există

Strabismul este o afecțiune oculară în care axele celor 2 ochi nu sunt paralele și unul sau chiar ambii ochi [...]

Afectiuni

bebeluș

Spasmul hohotului de plâns: cauze și riscuri

Spasmul hohotului de plâns sau sindromul SHP este un motiv de îngrijorare sau panică pentru orice părinte care are un [...]