Efecte secundare ale consumului de fast-food în fiecare zi. Ce se întâmplă în corpul tău

Un burger, cu o porție mare de cartofi și o salată coleslaw, pe un platou din lemn
Un burger, cartofi prăjiți și o băutură carbogazoasă poate adăuga până la cel puțin 1.000 de calorii la o masă / Pexels

Mâncarea fast-food pare să fie mereu la îndemână. Cu toate acestea, consumul regulat al mâncării de tip fast-food, bogată în calorii poate să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Poate te-ai întrebat de posibilele efecte secundare periculoase ale consumului de fast-food în fiecare zi, iar acum specialiștii au oferit răspunsul pe care îl căutai.

Acest lucru nu înseamnă că alegerea mâncării fast-food ocazional și în porții mici nu se poate încadra în planul de alimentație sănătoasă.

Cum poți include mâncarea fast-food într-un plan de alimentație sănătoasă

Nicole Rodriguez, proprietara Enjoy Food. Enjoy Life, a făcut o provocare. Ea a consumat fast-food o dată pe zi timp de o lună întreagă. A făcut acest lucru dându-și un buget de 5 dolari pe zi pentru a-l cheltui la un restaurant fast-food. Făcând acest lucru, Rodriguez a spus: „Am învățat că ceea ce predicăm cei mai mulți dintre noi în spațiul alimentar este adevărat. Moderația este esențială! Limitarea la 5 dolari pe zi la orice lanț fast-food nu va oferi opțiuni prea multe pentru a depăși numărul de calorii”.

Filosofia lui Rodriguez este că dacă alegi să consumi o masă bogată caloric o dată pe zi, ar putea fi mai ușor să încorporezi alimente bogate în nutrienți la alte mese. Ea recomandă celor care urmăresc în mod activ pierderea de grăsime că această strategie ar putea funcționa mai bine decât încercarea de a se abține pe deplin de la caloriile „goale”. „În plus, o masă pe zi timp de treizeci de zile, ca parte a unei diete echilibrate și a unui program regulat de exerciții fizice, este probabil un timp prea scurt pentru a avea vreun detriment semnificativ pentru sănătatea ta.

Efectele secundare ale consumului de fast-food în fiecare zi

Cu toate acestea, deși rezultatul acestei provocări este fascinant și arată că, cu alegerile corecte, poți încorpora fast-food-ul într-o dietă echilibrată, asta nu înseamnă că toată lumea ar trebui să încerce această provocare. În schimb, ai mai jos potențialele efecte secundare care pot apărea în urma consumului regulat de alimente fast-food și discută cu medicul sau cu dieteticianul despre cel mai bun tip de plan alimentar pentru tine și obiectivele personale de sănătate.

Poți crește riscul de accident vascular cerebral

Potrivit lui Rodriguez, „în timp ce fast-food-ul se potrivește ca parte a unei diete echilibrate, consumul mai mult de o masă zilnică în mod regulat va crește aportul de sodiu”. Rodriguez oferă exemplul unei mese care constă dintr-un cheeseburger dublu, cartofi prăjiți și un milkshake mic de la unul dintre lanțurile principale care conține mai mult de 1.500 de miligrame de sodiu.

Deoarece Orientările dietetice 2020-2025 pentru americani recomandă nu mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi (echivalentul a o linguriță de sare) pentru majoritatea oamenilor, consumul de fast-food în exces ar putea în mod clar să depășească aceste limite. „De-a lungul timpului, aportul ridicat de sodiu poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral”.

Este posibil să te îngrași

Dacă te uiți la opțiunile de la un restaurant fast-food, un burger, cartofi prăjiți și o băutură carbogazoasă poate adăuga până la cel puțin 1.000 de calorii sau mai mult la o singură masă, scrie eatthis.com. Acest lucru este valabil mai ales dacă alegi burgeri mai mari, cartofi prăjiți de dimensiuni mai mari și suc. Aportul de mult mai multe calorii decât are nevoie organismul zilnic de-a lungul timpului poate duce la creșterea în greutate.

Este posibil să consumi mai puține fibre

„Dacă majoritatea meselor tale provin de la drive-thru, este posibil ca aportul tău de fibre să nu îndeplinească recomandările specialiștilor”, spune Rodriguez, a cărui regulă generală recomandată pentru fibre este de 14 grame la 1.000 de calorii de alimente consumate.

Disponibilitatea relativ scăzută a cerealelor integrale, nucilor, semințelor și produselor din majoritatea meniurilor fast-food face dificilă nu numai satisfacerea nevoile de fibre, ci și introducerea unei game largi de fitonutrienți în dieta ta. O dietă săracă în fibre poate avea consecințe asupra sistemului gastrointestinal. Poate duce inclusiv la constipație și, de asemenea, nu vei beneficia de suficiente de fibre în dieta ta, cum ar fi un risc scăzut de cancer de colon și potențialul de a reduce colesterolul din sânge.

Poți avea un risc crescut de colesterol ridicat

Una dintre problemele de a mânca la majoritatea lanțurilor fast-food este cantitatea de grăsimi saturate care se adună într-o singură masă. Pe baza unei diete de 2.000 de calorii, limita maximă pentru grăsimi saturate este de 22 de grame pe zi. Poți consuma cu ușurință 75% sau mai mult din aportul de grăsimi saturate în timpul unei mese de tip fast-food și, în unele cazuri, poți lua între 100 și 150% din maximul zilnic recomandat de grăsimi saturate.

Este știut că un aport ridicat de grăsimi saturate este legat de creșterea colesterolului LDL (sau rău), iar Ghidurile dietetice 2020-2025 recomandă ca nu mai mult de 10% din totalul caloriilor tale să provină din grăsimi saturate.

Este posibil să te confrunți cu deficiențe de nutrienți

Dacă multe dintre mesele tale sunt consumate la un restaurant fast-food, este posibil să ratezi nutrienți importanți. Orientările dietetice 2020-2025 identifică patru nutrienți subconsumați de toți oamenii, care sunt calciul, fibrele, vitamina D și potasiul. Fibrele, deja menționate mai sus, tind să fie scăzute în mesele de tip fast-food. Potasiul se găsește în multe fructe și legume, care, de asemenea, tind să fie omise în multe meniuri fast-food.

Calciul se găsește în lapte, brânză și iaurt, pe care le-ai putea obține dintr-o felie sau două de brânză pe un burger. Dar vitamina D se află în principal în laptele fortificat și în unele produse lactate, care, cu excepția cazului în care comanzi lapte sau un iaurt îmbogățit cu vitamina D, probabil că nu se va regăsi în acele mese.

Deoarece acești patru nutrienți sunt deja subconsumați de majoritatea oamenilor, probabil că nu vei satisface aceste nevoi. Sau cantitatea lor ar fi deficitară dacă continui să mănânci fast-food ca sursă principală de mese și gustări.

Poți crește riscul de diabet de tip 2

Un studiu publicat recent a constatat că consumul de alimente fast-food de mai mult de două ori pe săptămână a fost legat de un risc mai mare de diabet de tip 2, sindrom metabolic și deces din cauza bolii coronariene. Dacă ai pre-diabet, consumul de alimente de tip fast-food nu va oferi dieta echilibrată de care ai nevoie.

Afectiuni

cuplu

Disfuncția erectilă. Când ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare și cum se tratează?

Tulburarea erectilă, cunoscută și sub numele de disfuncție erectilă, sau impotență, este incapacitatea de a obține sau de a menține [...]

Lifestyle

cuplu

Femeile trăiesc mai mult și se adaptează mai bine la condiții de stres! Află de ce!

Cu o inimă de dimensiuni mai mici decât a bărbatului, cu mai puțină masă musculară și până la 40% țesut [...]

Psihologie

copil

Ce se întâmplă cu relația părinte – copil, în perioada de izolare la domiciliu?

Glumele pe care le vedem în Social Media cu părinții care, practic, nu mai rezistă să stea în casă cu [...]