De ce bebelușii fac zgomote în timp ce dorm: la ce trebuie să te aștepți

Bebeluș care doarme dezbrăcat
Bebelușii și copiii mici pot face mult zgomot în timpul somnului la orice vârstă / Pexels

Noii părinți ar putea să fie surprinși de zgomotele care vin de la pătuțul bebelușului lor. Află de ce bebelușii fac zgomote în timp ce dorm, cum ar fi mormăitul, geamătul, gânguritul și pufnitul.

În calitate de proaspăt părinte, te vei concentra foarte mult pe somnul bebelușului tău. Vei face tot ce poți pentru a crea un mediu sigur în dormitor. De asemenea, nu ai cum să nu te îngrijorezi legta de zgomotele ciudate și uneori alarmante care vin din pătuț. Dar iată vestea bună: zgomotele din timpul somnului bebelușilor sunt complet normale și rareori sunt un motiv de îngrijorare.

De ce bebelușii fac zgomote în timp ce dorm

Bebelușii și copiii mici pot face mult zgomot în timpul somnului la orice vârstă. Acestea fiind spuse, zgomotele nocturne tind să fie cele mai vizibile în primele câteva luni de viață. Unele dintre ele sunt create de sistemele digestive și respiratorii ale bebelușului care sunt încă în curs de dezvoltare.

Iată câțiva factori care contribuie la zgomotele pe care copilului le face în somn:

  • Bebelușii încă învață să-și regleze respirația, ceea ce poate duce la sunete ciudate
  • Nou-născuții respiră pe nas, iar căile lor nazale minuscule tind să se congestioneze cu ușurință
  • Sistemul lor digestiv se dezvoltă,așa că bebelușii au tendința de a face zgomot dacă le este foame, au gaze sau au mișcări intestinale intense.
  • Bebelușii au cicluri scurte de somn, așa că trec în mod constant între etapele de veghe.
  • Bebelușii experimentează mai mult somn REM decât adulții. Somnul REM este asociat cu respirație neregulată, tresăriri și mișcarea ochilor sub pleoape.

Zgomotele din timpul somnului bebelușilor tind să se diminueze odată ce aceștia au aproximativ 4 până la 6 luni, datorită îmbunătățirii dezvoltării și maturizării ciclurilor de somn. Majoritatea zgomotelor produse de bebeluși ar trebui să înceteze complet până la sfârșitul primului an.

Ce sunete scot bebelușii în timp ce dorm

E greu de crezut că acele mârâituri, gemete și pufnituri vin de la copilul tău micuț adormit. Dar mulți bebeluși pot fi zgomotoși atât în ​​timpul somnului de zi, cât și în timpul somnului de noapte. Iată câteva zgomote comune ale bebelușilor.

Respirație neregulată

În timp ce copilul doarme, este posibil să observi perioade mici de respirație neregulată (mai rapidă, mai lentă, fluierată sau întreruptă). Ei încă învață să-și regleze sistemul respirator și au de-a face cu căi respiratorii înguste, așa că, de obicei, acesta nu este un motiv de îngrijorare.

Gemete

Bebelușii ar putea să geamă în timpul tranziției între diferitele stadii de somn. De vină sunt perturbările naturale care apar pe măsură ce bebelușii stabilesc un ritm constant de somn și nu este motiv de îngrijorare. De fapt, acele tulburări minore ale somnului sunt necesare pentru ca bebelușul tău să învețe cum să se liniștească după ce s-a trezit.

Regurgitatul

În timp ce gemetele și suspinele sunt zgomote drăguțe ale celor mici, regurgitatul ar putea să nu fie atât de adorabil și poate fi de-a dreptul alarmant pentru părinți.

Reflexele lor de înghițire nu sunt pe deplin dezvoltate, așa că pot regurgita din lapte sau chiar din propria lor saliva în timp ce dorm.

Respirația șuierată

Excesul de mucus, combinat cu respirația prin nas și căile respiratorii înguste, poate duce la zgomote sau șuierat. De obicei, bebelușii depășesc aceste zgomote la 6 luni, dar între timp, ia în considerare decongestionarea nazală cu un spray salin și un aspirator nazal.

Mormăitul

Mormăitul îi ajută pe bebeluși să își regleze respirația și să mențină un aport constant de oxigen pe tot parcursul nopții. Acest zgomot de somn al bebelușului este, de asemenea, asociat cu mișcarea intestinală.

Sforăitul

Sforăitul este un sunet emis în partea din spate a gâtului bebelușului. Bebelușii respiră în cea mai mare parte pe nas, așa că pufnitul este obișnuit, deoarece învață cum să coordoneze respirația și înghițirea. Caile lor nazale înguste joacă, de asemenea, un rol.

Unele sforăituri ar putea fi cauzate de alți factori, cum ar fi mușchii imaturi ai gâtului, amigdalele mărite și adenoidele, alergii, răceli sau unele anomalii.

Sanatate

coronavirus

Medic: „Nu crezi în Covid. Atunci hai cu noi în terapie intensivă fără mască și respiră adânc!”

Medicul Simin Aysel Florescu, de la Spitalul „Victor Babeș” din București, unul dintre oamenii care se luptă cu noul tip [...]

Sanatate

picioare

Monturile, ce sunt și cum scăpăm de ele

Dacă și tu ai simțit o durere puternică la degetul mare, care nu te-a mai lăsat să calci normal, dacă [...]

Afectiuni

Ce este nevroza, cum se manifestă și cum se tratează

Nevroza, cunoscută și sub termenul de tulburare neurotică, este un termen utilizat pentru a descrie o gamă largă de tulburări [...]