Cum și de ce să ai un jurnal de sarcină. Care sunt cele mai mari avantaje

O femeie însărcinată care discută cu medicul în cabinet
Jurnalul este o formă de auto-exprimare: îți poți surprinde gândurile și sentimentele cele mai intime în scris / Pexels

Păstrarea unui jurnal de sarcină îți oferă posibilitatea să notezi toate momentele importante și să te documentezi temeinic cu privire la anumite etape din timpul dezvoltării bebelușului. Principalul beneficiu al unui jurnal de sarcină este că și poate îmbunătăți bunăstarea emoțională, scriu specialiștii. Află din rândurile de mai jos.

Jurnalul este o formă de auto-exprimare: îți poți surprinde gândurile și sentimentele cele mai intime în scris. Similar cu ținerea unui jurnal personal, jurnalul de sarcină este o modalitate importantă de a explora, înregistra și reflecta asupra a ceea ce se întâmplă în mintea și în inima ta atunci când încerci să întemeiezi o familie, ești însărcinată sau ai devenit deja mămică.

Cum și de ce să ai un jurnal de sarcină

Decenii de cercetări arată că scrisul într-un jurnal poate îmbunătăți bunăstarea emoțională, claritatea mentală și chiar sănătatea fizică.

De la notarea mărimii bebelușului până la programările la medic și de propria bunăstare emoțională, toate acestea sunt informații care merită reținute. Un jurnal de sarcină poate fi un salvator. Nu numai că oferă un loc pentru a înregistra toate aceste detalii importante, dar îți oferă și un spațiu pentru a reflecta asupra propriei călătorii și emoțiile maternității.

Sarcina este o experiență uimitoare, dar poate fi și o provocare pentru femeile gravide. De la schimbări fizice și fluctuații hormonale până la schimbări emoționale și anxietăți, este de înțeles ca femeile să se simtă copleșite în timpul acestei călătorii. De aceea, ținerea unui jurnal de sarcină poate fi benefică în atât de multe feluri.

Un jurnal de sarcină este o înregistrare personală care permite mamelor să-și documenteze gândurile, sentimentele și experiențele pe parcursul sarcinii. Poate fi un instrument esențial pentru urmărirea creșterii și dezvoltării, gestionarea emoțiilor și păstrarea datelor despre întâlnirile importante din perioada de dezvoltare a fătului.

Jurnalul de sarcină te poate ajuta de asemenea să te exprimi liber și să notezi tot ceea ce este important pentru tine, chiar dacă nu se încadrează în tiparele pe care le regăsești cel mai des în articolele de specialitate.

Poți oricând să scrii în formă liberă. Notează orice îți vine în minte. Încearcă să nu filtrezi, să judeci sau să editezi ceea ce ai scris. Fii deschisă la ceea ce se întâmplă cu tine și ce simt în fiecare moment care contează cu adevărat pentru tine.

Dacă vrei ca totul să fie organizat, poți începe cu o idee. Utilizează o frază sau o întrebare pentru a începe și a ghida procesul de scriere.

Beneficiile unui jurnal de sarcină

Îți oferă timp să reflectezi. Jurnalul favorizează auto-reflecția. De exemplu, atunci când ești însărcinată, schimbările fizice și preocupările necesită multă atenție. Scrisul îți oferă șansa de a te concentra asupra modului în care te simți, atât fizic, cât și emoțional.

Organizează-ți gândurile. Scrierea în jurnal te poate ajuta să rezolvi o problemă fără să întrebi în stânga și în dreapta. De exemplu, expunerea unei probleme pe hârtie te poate ajuta să vorbești mai ușor și mai deschis despre ceva dificil cu partenerul de cuplu sau o altă persoană.

Oferă șansa unei vindecări mai rapide. Scrierea despre un eveniment traumatizant, stresant sau emoționant te poate ajuta să procesezi ceea ce s-a întâmplat. Încearcă să scrii cele mai profunde gânduri despre eveniment atât cât simți tu că e bine. Dacă și după ce te-ai eliberat simți nevoia să discuți cu cineva apropiat sau cu un profesionist, fă-o fără să te gândești de două ori.

Poți nota evenimente care sunt importante, dar care își pierd din intensitate din cauza agitației de zi cu zi. Evenimentele tind să se estompeze atunci când ai mai multe sarcini de îndeplinit. Jurnalul păstrează ceea ce ai simțit în anumite momente.

Te poate ajuta să scapi de emoții negative. Sarcina poate aduce cu ea o mulțime de emoții. Scrisul poate oferi o eliberare atunci când ai de-a face cu emoții mai dificile, cum ar fi tristețea, furia și anxietatea. Jurnalul poate completa, de asemenea, tratamentul pentru depresia din timpul sarcinii, anxietatea în timpul sarcinii sau depresia postpartum.

Nutritie si sport

3 pași pentru o dietă echilibrată. Secretul slăbitului sustenabil dezvăluit: dieta Ikanos

În zilele noastre a devenit o adevarată aventură să ai un stil de viață sănătos, iar treburile cotidiene ne ocupă [...]

Dieta si nutritie

dietă

Topul dietelor în 2020. Cele mai bune și cele mai nocive planuri alimentare

Cu siguranță la începutul anului și tu ți-ai propus să încerci să te ții de o dietă, să ai un [...]

Dieta si nutritie

dieta brat

Ce este dieta BRAT și de ce medicii nu o mai recomandă

Ai avut vreodată probleme cu stomacul? Nimic nu este mai neplăcut. Tulburările gastrointestinale, diareea, voma, toate acestea nu fac decât [...]