Managementul proiectelor: 4 instrumente pentru atingerea obiectivelor propuse într-un trimestru

laptop

Managementul proiectelor este un domeniu apărut relativ recent, însă a cunoscut o creștere majoră datorită faptului că majoritatea acțiunilor sunt desfășurate în cadrul unor proiecte. Acest concept implică planificarea, organizarea, conducerea, coordonarea și controlul activităților și resurselor necesare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

De regulă, companiile sau chiar și persoanele fizice, își stabilesc ținte în limitele unui anumit timp și buget. Drumul care trebuie parcurs în vederea atingerii obiectivelor, în special a celor definite pe termen scurt – 3 luni, s-ar putea să nu fie întotdeauna lin și ușor. Prin urmare, descoperă mai departe câteva instrumente care te pot ajuta să-ți duci planurile la bun sfârșit:

1. Tehnica SMART

Este evident, nu-i așa, că pentru a-ți putea atinge obiectivele într-un trimestru trebuie în primul rând să le setezi. SMART este un instrument eficient de management, care oferă claritate, concentrare și motivația de care ai nevoie pentru a putea să-ți îndeplinești țelurile. Practic, această tehnică te ajută să-ți definești obiective “inteligente”, să îți îmbunătățești capacitatea de a le atinge și să stabilești o dată de finalizare. Metodologia SMART reprezintă, de asemenea, un mod de a stabili corect obiectivele în raport cu resursele și mijloacele disponibile. Câteva exemple de obiective SMART pot fi creșterea profitului, economisirea banilor, implementarea unui sistem informatic sau proiectarea unui nou produs. Stabilite corect, obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile, accesibile, relevante și încadrate în timp, carcateristici de la care provine și acronimul SMART.

2. Notarea obiectivelor pe hârtie

Surprinzător sau nu, atunci când îți notezi sarcinile pe hârtie, cresc și sarcinile de a le îndeplini. Folosește o agendă unde să detaliezi obiectivele propuse. Menționează termenul limită pentru atingerea lor și câteva informații despre cum va arăta rezultatul final sau dacă acesta este în concordanță cu valorile tale personale ori profesionale. Agenda este un instrument ușor de folosit, o poți lua cu tine pretutindeni și ai posibilitatea de a completa oricând cu idei noi, modificări sau diferite adnotări la obiectivele deja stabilite. Marele avantaj al notării obiectivelor pe hârtie este acela că poți să te folosești de stilul tău personal de lucru, iar mențiunile efectuate sunt suficient de vizibile încât să nu-ți scape din vedere.

3. Platforme online

Există o mulțime de resurse online care îți pot fi de folos pentru atingerea obiectivelor într-un trimestru. Dacă te numeri printre persoanele care funcționează cel mai bine atunci când tehnologia este implicată pentru a-și simplifica procesul de lucru, poți să-ți structurezi foarte bine obiectivele profesionale cu ajutorul platformei Basecamp. Aceasta este creată de Google special pentru gestionarea proiectelor și dedicată grupurilor pentru a-i ajuta pe membrii acestora în organizarea echipelor, sunt și funcții care îi pot fi utile unei singure persoane. Basecamp este un instrument cu care poți crea mai multe liste de activități, poți să-ți stabilești termene fixe sau să atribui mai multe obiective în secțiunile respective.

Aplicația Todoist este, de asemenea, foarte utilă pentru stabilirea și atingerea obiectivelor. Listele de activități din cadrul platformei sunt structurate ca niște mini-obiective care te ajută să ajungi la obiectivele mari. Milestone Planner reprezintă un alt instrument care facilitează stabilirea și urmărirea obiectivelor. Această platformă de organizare îți oferă posibilitatea de a vizualiza și urmări țelurile propuse într-o singură fereastră, lucru extrem de util pentru îndeplinirea obiectivelor.

4. Segmentarea obiectivelor

Atunci când îți propui lucruri prea ambițioase s-ar putea să te compleșească anvergura acestora. Prin urmare, dacă vrei să ajungi să-ți atingi obiectivele într-un trimestru și să nu renunți la mijlocul drumului, împarte-le în ținte intermediare. Vor fi mai ușor de administrat și vei avea o satisfacție extraordinară ori de câte ori vei depăși o etapă care te va conduce la îndeplinirea țelului final.

După cum spunea și Lao Zi, călătoria de 1000 de mile începe cu un singur pas. Folosește un instrument potrivit care să te ajute la îndeplinirea obiectivelor propuse și încearcă să acționezi la timp dacă vrei să rezolvi tot ce ai stabilit într-un trimestru.

Alimente

fructe

Nu mai tăia fructele și legumele. Iată ce se întâmplă dacă faci acest lucru

De cele mai multe ori primim sfatul din partea specialiștilor să consumăm multă vitamina C în lunile de iarnă pentru [...]

Sanatate

ibuprofen

Ibuprofen vs. paracetamol, duelul medicamentelor în lupta cu COVID-19

Oamenii de știință sunt ocupați în această perioadă pentru a descoperi care sunt cele mai potrivite arme în lupta cu [...]

Sanatate

masca

Este sa nu periculos aerul expirat prin mască? Ce spun medicii

Masca de protecție și chiar și cea din bumbac ajută nu doar la limitarea răspândirii noului coronavirus în comunitate, ci [...]