Pufuleții, un risc pentru sănătatea copiilor. Iată cât de periculoși sunt

pufuleți
Imagine de Wolfgang Eckert via Pixabay

Pufuleții se numără printre cele mai adorate gustări atât de către copii, cât și de către adulți, dar sunt puțini oameni care știu ce conțin de fapt și cât de periculoși sunt pentru sănătate.

Iată mai jos o listă a ingredientelor pe care le conțin diverse sortimente de pufuleți: făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne.

Într-un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului, în care au fost analizate 32 de sortimente de produse s-au indentificat în trecut mai multe tipuri de aditivi alimentari: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acetaţi de sodiu, acid lactic, lactat de calciu şi acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprica şi aromă de fum.

E-urile sunt de fapt aditivii alimentari care se adaugă în produsele pe care le găsim pe rafturile magazinelor pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau ca potențatori de culoare și gust. Rolul aditivilor este de a face produsele din comerț să fie mai atractive pentru ca afacerile producătorilor să fie cât mai profitabile, dar specialiștii în nutriție spun de mult timp că aditivii nu ar trebui să facă parte din alimentația noastră pentru că sunt dăunători pentru organism. Citește aici lista celor mai periculoși aditivi alimentari și află ce afecțiuni pot cauza:

De ce nu sunt recomandați pufuleții în alimentația celor mici

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 175 kcal și 542 kcal. În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal.

Cantitatea de lipide pentru 100 grame de produs variază între 9,1 grame și 35 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați pentru 100 grame de produs variază între 2,3 grame și 20,4 grame. 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, în conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

Pufuleții tradiționali sunt făcuți din făină de porumb expandată, cu adaos de glucoză și glucide, cu o densitate glicemică și energetică foarte mare.

Valentin Bunea, medic nutriționist, a atras atenția în nenumărate rânduri asupra acestor produse. Iată explicația lui într-o postare pe pagina de Facebook:

„50 de grame de pufuleți înseamnă 40 de grame de amidon din porumb care înseamnă 40 de grame de glucoză, adică 10 lingurițe de glucoză. Ce ar putea face un copil cu 40 grame de glucoză în sânge, în condițiile în care el are nevoie de doar 2,5 grame pentru a menține nivelul de glicemie optim?

Răspunsul este simplu: pancreasul va produce o cantitate imensă de insulină care va căra cele 10 de lingurițe de glucoză în mușchi și în ficat unde o parte vor fi convertite în grăsime (trigliceride) care ulterior vor fi stocate în țesutul adipos.

În urma transformării glucozei în grăsime vor rămâne mici picături de grăsime în ficat (ficat gras), va crește nivelul de acid uric, de trigliceride și nivelul de colesterol. Nimic grav.

Dacă vrei să-i cumperi copilului tău niște diabet cu mai puțin de 1 leu o punguță de pufuleți este alegerea ideală!

Pufuleții sunt deci produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor. Cu siguranță există alternative mult mai sînătoase pentru o gustare, indiferent de locul unde o iei, în parc sau acasă.

Citește și: Socul, beneficii uimitoare pentru sănătate. Problemele de sănătate pe care le poți rezolva

Sanatate

somn

De ce vorbești în somn și care este explicația specialiștilor

Fiecare dintre noi a vorbit de-a lungul vieții cel puțin o dată în somn. Sunt unele persoane de la care [...]

Alimente

paste

7 lucuri interesante pe care nu le știai despre paste

Pastele sunt poate printre alimentele preferate ale oamenilor. De la cei mici, la cei mai mari, pastele sunt un fel [...]

Timp liber

casa de papel

La Casa de Papel. Când va apărea sezonul 5?

Serialul spaniol Fabrica de Bani (La Casa de Papel/Money Heist) tocmai a revenit pe platforma Netflix cu cel de-al patrulea [...]