Ce înseamnă pandemia cu noul Coronavirus pentru femeile însărcinate. Ce spune medicul?

femeie insarcinata
Photo by FreePik

Noul Coronavirus se extinde pe zi ce trece, iar panica oamenilor crește. Întrebările cele mai dese li se adresează persoanelor bătrâne, diagnosticate anterior cu anumite boli, în principiu, celor cu imunitatea scăzută și atacată. O problemă, însă, o reprezintă virusul COVID-19 și pentru femeile gravide din această perioadă.

Este de la sine înțeles că în organismul unei femei însărcinate au loc modificări de orice natură. Astfel, atenția unei femei gravide se îndreaptă mult către siguranța copilului pe care urmează să-l aducă pe lume.

Cum atacă COVID-19 femeile gravide și fătul acestora

Stay safe
Prevenția în cazul Coronavirusului este mai importantă decât tratamentul, mai ales pentru gravide

Pandemia existentă la momentul actual a trezit panica în rândul femeilor însărcinate, îngrijorându-se pentru sănătatea copilului lor. În urma speculațiilor formate în jurul acestui subiect, medicii au cercetat și concluzionat următoarele:

În general, femeile însărcinate nu par a fi predispuse infectării cu noul coronavirus, acesta atacând în special bătrânii, dar nu trebuie să neglijăm faptul că respectarea regulilor este vitală. Riscul de apariție a rezultatelor adverse materne și neonatale asociate cu COVID-19 este în mare parte necunoscut, însp experții medicali suspectează că simptomele pot fi mai severe la femeile însărcinate, în cazul contactării virusului. Pe baza unor studii mici realizate, noul coronavirus nu pare să treacă de la mamă la făt în timpul sarcinii.

Cum păstrăm legătura cu medicul?

Practicarea distanțării sociale în timpul pandemiei COVID-19 poate fi mai dificilă pentru femeile însărcinate, cele mai multe dintre ele necesitând vizite medicale lunare, până la săptămânale pe perioada sarcinii.

Utilizarea telemedicinei pentru îngrijirea prenatală poate fi o modalitate inedită de a limita expunerea la COVID-19 pentru femeile însărcinate, însă provocările logistice și lipsa unei politici de acoperire uniformă între asiguratori și state prezintă obstacole în implementarea telemedicinei

Întâlnirile fizice cu medicul nu sunt tocmai privite cu ochi buni, însă în cazuri excepționale, medicul ia decizii privind ceea ce gravida va face pe parcursul auto-izolării, carantinei și a pandemiei în sine.

Nașterea pe timpul pandemiei

Nașterea în timpul pandemiei de coronavirus prezintă un stres în plus pentru familiile în care există o femeie însărcinată. Medicul ginecolog al gravidei este singurul în măsură să vorbească despre cum va decurge sarcina. Privind situațiile din spitale, la momentul actual, sunt șanse ca nimeni să nu poată vizita noua mămica, nici măcar tatăl copilului. Maternitățile funcționează separat de secțiile de boli infecțioase, astfel că riscurile sunt egale cu riscurile de a ieși în mod obișnuit din casă.

newsletter

Afectiuni

durere

Infectia cu giardia: simptome, factori de risc și prevenție

Giardia lamblia este un parazit care trăiește în intestine, fie că vorbim de oameni sau de animale. Acesta se transmite [...]

Afectiuni

bebeluș

Spasmul hohotului de plâns: cauze și riscuri

Spasmul hohotului de plâns sau sindromul SHP este un motiv de îngrijorare sau panică pentru orice părinte care are un [...]

Sanatate

Coronavirus

Covid-19 are noi simptome? Ce spun specialiștii

Febră mare, tuse seacă, respirație îngreunată. Acestea au fost primele simptome anunțate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind definitorii [...]