Cum depistezi și previi diabetul la animalele de companie?

Photo by Pexels

Diabetul este o afecțiune diagnosticata cu o frecvență ridicată în rândul animalelor de companie. Se estimează că, 1 din 100 de câini și 1 din 50 de pisici, pot fi depistate cu diabet pe parcursul vieții.

Glucoza este principalul combustibil al organismului, atât uman cât și animal. Diabetul se traduce printr-un nivel ridicat și persistent al glucozei circulante atrăgând după sine multiple dezechilibre. Glicemia ridicată este o cauză directă a lipsei sau insuficienței producției de insulină, hormon produs în mod natural de către pancreas ce facilitează absorbția glucozei la nivel celular.

„Atunci când animaluțul vostru de companie prezintă unul sau mai multe dintre următoarele manifestări: urinări frecvente, aport de apă crescut, apetit ridicat, pierdere în greutate, blăniță cu aspect mat și uscat, nivel scăzut de activitate, o vizită la medicul veterinar este necesară, pentru că poate fi un diagnostic de diabet. Odată confirmată această afecțiune, se impune o serie de modificări în regimul de viață al animalului. Esențial este ca nivelul de glucoză din sânge sa rămână în limitele acceptate, aspect care poate fi controlat prin administrarea de insulină. Pentru proprietarii animalelor cu diabet, este foarte important să dispună de o metodă rapida de verificare a glicemiei.”, precizează Mihai Miron, medic veterinar. Pentru iubitorii de animale de companie, există un glucometru, AlphaTrack, calibrat pentru câini și pisici.

Acest dispozitiv este special conceput pentru o manevrare ușoară, în același timp oferind un rezultat cu pana la 90% mai precis comparativ cu alte aparate similare. Tehnologia folosită ii permite ca, în 60 de secunde, să ofere un rezultat utilizând un volum redus de numai 0.3 ul de sânge. „Cu o monitorizare eficientă, diabetul devine o afecțiune care nu pune în pericol viața animaluțelor, iar în cazul pisicilor putem chiar întra în remisie.”, completează specialistul.

Sistemul de monitorizare a glicemiei din sânge în funcţie de specii

Oamenii împart o mulţime de lucruri cu animalele lor de companie. Glucometrul nu ar trebui să fie unul dintre ele. De reținut că, în cazul glucometrele concepute pentru monitorizarea glicemiei la om, nu sunt validate pentru utilizarea în practica veterinară pentru animale de companie. Aceste aparate sunt concepute special pentru animale pentru rezultate exacte. Distribuţia glucozei în sânge este diferită la oameni, pisici și câini.

„Diferenţele de distribuţie a glucozei între specii trebuie luate în calcul atunci când se măsoară glicemia, pentru a asigura rezultate și interpretări exacte și optimizarea modului de abordare al pacientului. Glucometrele destinate oamenilor nu sunt calibrate pentru a ţine cont de aceste diferenţe între specii în distribuţia glucozei și ca atare nu sunt la fel de exacte ca glucometrele care sunt special adaptate pentru diferite specii de animale. ine cont de diferenţele de distribuţie a glucozei în sângele integral la diferite specii pentru a determina nivelurile de glucoză.” – Simona Rotaru Boicu.

Glucometrul veterinar AlphaTrack necesită cea mai mică probă de sânge, făcând prelevarea de probe capilare cât mai ușoară cu putinţă.

Familie

Cum să dormi când ai un nou-născut

Cum să dormi când ai un nou-născut: 11 sfaturi pe care le poți integra ușor, în rutina zilnică

În primele luni de viață ale bebelușului, somnul mamei poate fi o provocare continuă. Chiar dacă este normal să te [...]

Afectiuni

Mai multe pastile albe, fotografiate pe un fundal galben

Deficitul de vitamina D: care sunt cele mai frecvente cauze

Deficitul de vitamina D este o deficiență obișnuită de vitamine care cauzează probleme cu oasele și mușchii. Cel mai frecvent [...]

Noutati

ochi

(P) Ce suplimente alimentare te ajută să ții la distanță afecțiunile oculare

Ochii, cele mai importante dintre organele noastre de simt, au nevoie de o ingriire speciala. Cu atat mai mult cu [...]