Cum ajută infiltrațiile cu plasmă (PRP sau PRF) în tratarea afecțiunilor ligamentelor și articulațiilor

eprubete sange
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Infiltrațiile cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite sau “platelet rich plasma”) sunt cea mai nouă metodă naturală non-invazivă de vindecare a multiplelor afecțiuni ale ligamentelor și articulațiilor.

Sângele este alcătuit dintr-o parte lichidă, plasma sanguină, în care se găsesc o serie de celule cu rol în creștere și dezvoltare și din elemente figurate (eritrocite, leucocite și trombocite).

PRP este mai bogat în trombocite cu un număr mult mai mare față de sângele propriu, acest număr crescut de trombocite care conține factori de creștere și de reparare, ajută la grăbirea procesului de vindecarea a țesturilor și a cartilajului.

De unde se obtine PRP?

Se obține printr-o metodă simplă care durează 12-15 minute, urmând următorii pași:

  • În primul rând se recoltează sânge venos de la pacient (similar cu orice recoltare de sânge pentru analizele uzuale), într-o eprubetă specială care conține substanța de activare și un gel separator, apoi eprubeta se pune într-un aparat de centrifugare timp de 5-10 min pentru a produce separarea eritrocitelor și/sau leucocitelor.
  • Produsul obținut este o soluție concentrată de substanțe activatoare și trombocite care apoi se injectează în articulație folosind o metodă sterilă minim invazivă. Odată injectată eliberează factori de creștere ce amplifică procesul de vindecare.

Cum acționează infiltrația cu PRP?

Vindecarea se produce trecând prin următoarele etape: prima etapă este de inflamație, ce apare în primele 2-3 zile postinfiltrație. Cea de-a doua etapă este de proliferare celulară în care se produce eliberarea factorilor de creștere care vor avea un rol de remodelare în etapa următoare. Iar ultima etapă este de remodulare a țesutului prin înlocuirea celulelor distruse cu unele noi sănătoase.

În ce afecțiuni sunt indicate infiltrațiile cu PRP?

  • Tendinite (achileana, coafei rotatorii, patelară, peritrohanteriană, etc.)
  • Epicondilite / Bursite
  • Condropatii (leziuni de cartilaj)
  • Leziuni acute ale articulațiilor (entorse, leziuni de menisc, leziuni de ligament, etc.)
  • Sinovite
  • Rupturi musculare parțiale
  • Dureri ale coloanei vertebrale
  • Artrite și artroze (de umăr, șold, genunchi, etc.)
  • Leziuni de labrum, coafa rotatorie
  • Postoperatorii, în urmă unei intervenții artroscopice sau de reconstrucție de ligament încrucișat anterior

Care sunt avantajele acestei terapii?

În primul rând este o metodă simplă, rapidă și cu rezultate foarte bune, care inițiază mecanisme proprii de vindecare, regenerează țesuturile afectate, reduce timpul de vindecare și prezintă efecte secundare reduse.

În ce constă recuperarea?

După efectuare, pacientul se poate purta absolut normal, fără restricții. Se recomandă administrarea de tratament antialgic primele 2-3 zile dacă apar dureri în perioada etapei de inflamație, iar postinfitrație se recomandă să se efectueze exerciții de recuperare stabilite în funcție de patologia fiecăruia.

Tratamentul cu PRP este foarte eficient dacă se ține cont de stadiul clinic al afecțiunii și de indicațiile medicului, rezultatele resimțindu-se la aproximativ 7-10 zile de la prima infiltrație.

Este foarte important să apelăm la un medic cu experiență deoarece o injectare incorectă poate provoca dureri foarte mari și redoare articulară post injectare. În funcție de patologie sunt necesare între 3-5 infiltrații cu PRP pentru a obține rezultate bune și rapide.

Familie

copil

1 din 9 cazuri de Covid-19 sunt raportate la copii și adolescenți

Într-un raport dat astăzi publicității, UNICEF trage un semnal de alarmă asupra faptului că pandemia de coronavirus are consecințe grave [...]

Timp liber

pisica

Reguli de bază pentru sănătatea pisicii tale

Pisicile sunt, în general, niște animale extrem de curioase și pofticioase, așa că este necesar să fii extrem de atent [...]

Timp liber

căpșiuni

Experimentul care a îngrozit internetul. Ce iese din căpșuni dacă le ții în apă cu sare

Tik Tok este la modă în această perioadă, iar internauții se distrează de minune în timp ce realizează diverse filmulețe [...]