Care sunt simptomele otitei și cum poți să o previi

O femeie care are o floare la ureche
Otita se manifestă prin dureri ale urechii, roșeață și umflare a canalului urechii și mâncărimi repetate în ureche / Pixabay

Otita este o inflamație a urechii și există diferite tipuri, în funcție de locul în care apare infecția. Din păcate, aceasta este dureroasă și poate da chiar și stări febrile. Află de mai jos care sunt simptomele otitei și cum poți să o previi.

Otita este o inflamație a urechii care afectează de obicei copiii între 6 luni și 3 ani, dar poate afecta și adulții. De asemenea, poate fi obișnuită la persoanele care își curăță urechile prea des, împiedicând ceara să protejeze urechile de bacteriile care se dezvoltă acolo. Atunci când infecțiile urechii nu sunt bine tratate, acestea pot duce la pierderea auzului sau pot da chiar și surditate totală în cazurile cele mai severe.

Care sunt simptomele otitei și cum poți să o previi

Otita se manifestă prin dureri ale urechii, roșeață și umflare a canalului urechii și mâncărimi repetate în ureche.

Înainte de orice tratament al otitei, este necesar să se identifice mai întâi cauzele și forma otitei. Tratamentul infecțiilor urechii este adaptat în funcție de vârsta persoanei afectate. De obicei, pacienții sunt supuși tratamentului cu antibiotice.

Se poate recomanda de asemenea o intervenție chirurgicală pentru a elimina lichidul din urechea medie. Cu toate acestea, sfatul nostru este să consulți medicul de familie sau un specialist ORL pentru un tratament adecvat tipului tău de infecție.

Tipuri de otită

Așa cum spuneam mai spus există mai multe tipuri de otită în funcție de locul unde este localizată infecția.

Otita externă se manifestă prin dureri severe ale urechii datorită prezenței bacteriilor în canalul urechii. Afectează în special persoanele care practică înot, deoarece urechile lor sunt frecvent expuse la umezeală și microbii prezenți în apă. Otita externă poate provoca febra și dureri intense de urechi. Otita externă devine severă atunci când provoacă îngustarea canalului urechii urmată de supurație în interiorul urechilor și febră.

Otita medie acută este o infecție a urechii medii cauzată de prezența unei bacterii sau a unui virus. În timp ce otita medie acută poate afecta oameni de toate vârstele, ea afectează în principal copiii mici. Este adesea precedată de rinofaringită și duce la scăderea auzului, dureri de urechi și febră. În caz de suprainfecție a urechilor, otita se poate manifesta printr-un supurații dacă timpanul este perforat sau bombat.

Otita internă este o formă foarte rară de infecție a urechii, care poate provoca o pierdere semnificativă a auzului. Afectând cohleea și vestibulul, se manifestă printr-o degradare treptată a auzului, greață și vertij. Otita internă poate apărea ca urmare a unei intervenții chirurgicale la urechea medie care a provocat o infecție bacteriană sau a unor infecții precum rinofaringita.

Cum poți preveni otita

Există acțiuni zilnice simple pentru a preveni infecțiile urechii. Cel mai bine este să eviți temperaturile ridicate și umiditatea în încăperile din casă.

  • Usucă urechile după duș sau baie și protejează-le iarna.
  • Ai grijă să arunci șervețele uzate și să te speli bine pe mâini după ce ai tușit sau strănutat.
  • Nu sta prea mult timp în contact cu persoanele bolnave, otita este într-adevăr o boală contagioasă.
  • Ai grijă la boli precum răceala sau rinofaringita.

Solicită o programare la medicul de familie sau la un medic ORL dacă identifici orice simptom care sugerează infecții ale urechii.

Dacă te-ai confruntat în copilărie cu infecții ale urechii sau chiar recent și dacă ai îndoieli cu privire la impactul acestora asupra auzului, poți merge regulat la un control. Experții îți pot oferi sfaturi în funcție de istoricul tău medical.

Sanatate

Picioarele problemă de sănătate

Picioarele îți arată că ai o problemă de sănătate. Indicii la care să fii atentă!

Picioarele și unghiile de la picioare îți pot oferi indicii importante despre sănătatea ta generală. Ele îți pot spune multe, [...]

Familie

bebeluș

Masturbarea la copii: reacția părinților și sfaturile specialiștilor

Deși poate pentru unii părinți poate părea ciudat faptul că un copil la o vârstă fragedă își stimulează organele genitale, [...]

Familie

unghii

Ai un copil care își roade unghiile? Ce ascunde acest obicei și cum îl poți scăpa de el

Ai și tu un copil care își roade unghiile? Specialiștii spun că majoritatea copiilor cu vârste între 10 și 18 [...]