Cum îți poți da seama că ai pietre la rinichi. La ce să fii atent

Un bărbat cu durere severă
O piatră la rinichi, de obicei, nu va provoca simptome până când nu se mișcă în interiorul rinichilor sau trece într-una dintre uretere / Pixabay

Pietrele la rinichi, numite și calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază, sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Cum îți poți da seama că ai pietre la rinichi.

Dieta, excesul de greutate corporală, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente și medicamente sunt printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi.

Cum îți poți da seama că ai pietre la rinichi

Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar de la rinichi la vezica urinara. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să se cristalizeze și să se lipească între ele.

Trecerea pietrelor la rinichi poate fi destul de dureroasă, dar, de obicei, pietrele nu provoacă daune permanente dacă sunt depistate în timp util. În funcție de situație, este posibil să ai nevoie doar de medicamente pentru durere și să bei multă apă pentru a elimina o piatră la rinichi. În alte cazuri, dacă pietrele se blochează în tractul urinar, sunt asociate cu o infecție urinară sau cauzează complicații, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Medicul îți poate recomanda un tratament preventiv pentru a reduce riscul de recidivă a pietrelor la rinichi dacă ai un risc crescut de a le dezvolta din nou.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale pietrelor la rinichi

O piatră la rinichi, de obicei, nu va provoca simptome până când nu se mișcă în interiorul rinichilor sau trece într-una dintre uretere. Ureterele sunt tuburile care leagă rinichii și vezica urinară.

Dacă o piatră la rinichi se blochează în uretere, aceasta poate bloca fluxul de urină și poate cauza umflarea rinichilor, ceea ce poate fi foarte dureros. În acel moment, este posibil să ai următoarele simptome:

Alte semne și simptome sunt:

  • Urină roz, roșie sau maro
  • Urina tulbure sau urât mirositoare
  • O nevoie persistentă de a urina, urinând mai des decât de obicei sau urinând în cantități mici
  • Greață și vărsături
  • Febră și frisoane dacă este prezentă o infecție.

Durerea cauzată de o piatră la rinichi se poate modifica în intensitate pe măsură ce piatra se deplasează prin tractul urinar.

Când e cazul să ceri ajutorul unui medic

Fă o programare la medic dacă ai semne și simptome care se acutizează.

  • Durere atât de puternică încât nu poți să stai nemișcat sau să găsești o poziție confortabilă
  • Durere însoțită de greață și vărsături
  • Durere însoțită de febră și frisoane
  • Sânge în urină
  • Dificultate la urinare.

Febra și frisoanele sunt semne ale unei infecții la rinichi sau în altă parte a tractului urinar. Aceasta poate fi o complicație gravă a unei pietre la rinichi. Poate fi, de asemenea, un semn al altor probleme grave, în afară de pietrele la rinichi. Orice febră cu durere necesită îngrijiri medicale urgente.

Febra care apare cu o infecție este de obicei ridicată, mai mare de 38˚C. Frisoanele apar adesea odată cu febra.

Detox

smootie verde

5 trucuri pentru a elimina toxinele din ficat. Uite ce recomandă un specialist din străinătate

În perioada izolării la domiciliu, cu siguranță fiecare dintre noi am exagerat cu alimentația: am mâncat la ore târzii tot [...]

Afectiuni

diaree

Cele mai importante cauze ale diareei și cum o tratezi?

Diareea reprezintă scaune (fecale) de consistență moale sau apoasă. De cele mai multe ori, aceasta este precedată de dureri abdominale [...]

Dieta si nutritie

pâine

Pâine de casă – rețeta cu care nu vei da greș

Dacă vrei să te apuci să faci pâine în casă atunci cu rețeta aceasta trebuie să începi. Chiar dacă nu [...]