Care este diferența dintre bătături și calusuri: cauze și simptome

O femeie în picioarele goale la malul mării
Nu ai nevoie de tratament pentru bătături și calusuri decât dacă provoacă durere sau nu-ți place cum arată / Unsplash

Batăturile și calusurile sunt straturi groase, întărite ale pielii, care se dezvoltă atunci când pielea încearcă să se protejeze împotriva frecării sau presiunii. Ele se formează adesea pe degetele de la picioare și pe degetele de la mâini. Ai mai jos toate detaliile despre care este diferența dintre bătături și calusuri.

Nu ai nevoie de tratament pentru bătături și calusuri decât dacă provoacă durere sau nu-ți place cum arată. Pentru majoritatea oamenilor, pur și simplu îndepărtarea sursei de frecare sau presiune face ca batăturile și calusurile să dispară.

  • O zonă groasă, aspră a pielii;
  • O umflătură întărită, ridicată;
  • Sensibilitate sau durere sub piele;
  • Piele descuamată, uscată;

Care este diferența dintre bătături și calusuri

Batăturile și calusurile nu sunt același lucru.

Batăturile sunt mai mici și mai adânci decât calusurile și au un centru dur înconjurat de piele umflată. Pot fi dureroase atunci când sunt apăsate. Bătăturile tari se formează adesea pe vârful degetelor de la picioare sau pe marginea exterioară a degetului mic. Batăturile moi tind să se formeze între degetele de la picioare.

Calusurile sunt rareori dureroase și tind să se dezvolte pe punctele de presiune, cum ar fi călcâie, palme și genunchi. Ele pot varia în mărime și formă și sunt adesea mai mari decât batăturile.

Batăturile și calusurile sunt în esență același țesut. Bătăturile tind să fie mici și rotunde. Cel mai probabil te vei confrunta cu bătături pe partea superioară sau pe părțile laterale ale degetelor de la picioare.

Calusurile sunt pete tari, groase de piele. Comparativ cu bătăturilr, calusurile sunt mai mari și au o formă mai neregulată. Cel mai probabil te vei confrunta cu calusuri pe partea de jos a picioarelor, pe zonele osoase care îți poartă greutatea – călcâiele, degetele mari și de-a lungul părților laterale ale picioarelor.

De asemenea, vei vedea adesea calusuri pe mâini. De exemplu, un calus se formează acolo unde există frecări repetate, cum ar fi pe mâinile gimnastelor, halterofililor sau lucrătorilor manuali.

Există mai multe tipuri de bătături

  • Bătături tari: Acestea sunt zone mici, dure de piele, de obicei, într-o zonă mai mare de piele îngroșată. Bătăturile tari se formează de obicei pe partea superioară a degetelor de la picioare, zone în care există presiune osoasă asupra pielii.
  • Bătături moi: Aceste bătături sunt albicioase/cenușii și au o textură mai moale, cauciucată. Bătături moi apar și între degetele de la picioare.

Ce cauzează batăturile și calusurile

Batăturile și calusurile au multe de cele mai multe ori aceleași cauze. Printrele cela mai comune sunt cele de mai jos:

  • Pantofi care nu au mărimea corectă. Aceasta este cea mai frecventă cauză a batăturilor pe vârful picioarelor. Pantofii care sunt prea strâmți sau au zone care se freacă de piele provoacă presiune. Femeile care poartă frecvent pantofi cu toc înalt dezvoltă adesea calusuri la nivelul picioarelor din cauza presiunii în jos asupra acestei zone atunci când merg mai mult pe jos.
  • Statul în picioare, mersul pe jos sau alergatul pentru perioade lungi de timp.
  • Hobby-uri fizice, activități sportive sau activități care exercită presiune asupra picioarelor ori provoacă frecări repetate pe o zonă a pielii de pe mâini sau picioare.
  • Mersul desculț.
  • Nu porți șosete la încălțăminte.
  • Deformări structurale ale piciorului sau modificări ale formei piciorului.

Cum se formează bătăturile și calusurile

Bătăturile și calusurile se dezvoltă în urma frecării repetate, presiunii sau iritației asupra pielii. Bătăturile și calusurile se formează în mod obișnuit pe zonele osoase. Pe mâinile tale, acestea se formează pe zonele în care există frecare continuă pe piele.

Straturile de piele întărite ale bătăturilor și calusurilor sunt de fapt modalitatea corpului tău de a proteja pielea subiacentă de iritare și presiune.

Cum sunt diagnosticate bătăturile și calusurile

Un medic poate diagnostica bătături sau calusuri uitându-se la piele. Nu sunt necesare teste. Un simplu examen vizual al pielii este de obicei tot ce are nevoie. Medicul te poate întreba despre locul de muncă, cât de mult mergi pe jos, cât stai în picioare și la ce activități participi. Dacă bătăturile sau calusul este pe picior, medicul îți poate cere să mergi pentru a verifica postura și felul în care mergi, te poate întreba despre încălțămintea pe care o porți și cum îți îngrijești picioarele.

Sanatate

aspirina

Lucruri uimitoare pe care sigur nu le știi despre aspirină

Aspirina este unul dintre cele mai utilizate medicamente, dar nu, ea nu este bună numai pentru a evita durerile de [...]

Alimente

banane

Te ajută sau nu coaja de banane la slăbit? Iată explicația

Bananele se numără printre cele mai populare alimente. Acestea sunt adesea incluse în dieta zilnică mai ales dacă vorbim despre [...]

Afectiuni

Ce este HPV și cum se tratează

Virusul Papiloma Uman (HPV) este o infecție virală comună care se transmite prin contact sexual. Există peste 200 de tipuri [...]