Atacul vascular cerebral (AVC). Ce este, cum apare și cum poate fi prevenit?

Un atac vascular cerebral (AVC) este o afectiune medicala grava care se produce atunci cand sangele nu mai poate ajunge la o parte a creierului, fie din cauza unei obstructii (cum ar fi un cheag de sange), fie din cauza unei rupturi (cum ar fi o hemoragie). Acest lucru poate duce la lezarea tesuturilor cerebrale si la probleme de functionare a creierului, cum ar fi dificultati de vorbire, probleme de coordonare sau paralizie.

Exista doua tipuri principale de AVC: ischemic si hemoragic. Un AVC ischemic se produce atunci cand o artera care transporta sange la creier devine blocata de un cheag de sange. Un AVC hemoragic se produce atunci cand o artera sau vena din creier se rupe si sangele se scurge in tesuturile cerebrale.

Care sunt simptomele unui AVC?

Simptomele unui AVC pot include ameteala, vedere dubla, dificultati de vorbire sau de coordonare, probleme de echilibru sau de mers, paralizie sau slabiciune a unui brat sau a unui picior, dureri de cap severe si pierderea constientei. Daca suspectati ca cineva sufera un AVC, este important sa apelati imediat la serviciul de urgenta. Tratarea rapida a unui AVC poate ajuta la prevenirea daunei permanente a creierului si poate imbunatati prognosticul persoanei afectate.

Factori de risc pentru AVC includ hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul excesiv de alcool si stresul. De asemenea, exista un risc crescut de AVC la persoanele care au avut deja un AVC sau care au suferit un atac de cord.

Prevenirea AVC-ului poate include monitorizarea constanta a tensiunii arteriale, menținerea unei diete sanatoase, exercitiile fizice regulate, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool, tratarea oricaror afectiuni medicale preexistente (cum ar fi diabetul sau hipercolesterolemia) si luarea medicamentelor prescrise de medic pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.

Cum stam la distanta de un posibil AVC?

Exista mai multe masuri de precautie pe care le puteti lua pentru a reduce riscul de a face un atac vascular cerebral (AVC):

 1. Monitorizati tensiunea arteriala: Hipertensiunea arteriala poate creste riscul de AVC. Este important sa va monitorizati tensiunea arteriala regulat si sa luati masuri pentru a o mentine la niveluri normale.
 2. Tineti o dieta sanatoasa: O dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale la niveluri normale. Evitati alimentele bogate in grasimi saturate, sare si zaharuri adaugate.
 3. Faceti exercitii fizice regulate: Exercitiile fizice regulate pot ajuta la mentinerea tensiunii arteriale la niveluri normale si la scaderea riscului de AVC.
 4. Evitati fumatul: Fumatul poate creste riscul de AVC. Daca fumati, incercati sa renuntati la fumat pentru a reduce riscul de AVC si a imbunatati sanatatea in general.
 5. Consumati alcool cu moderatie: Consumul excesiv de alcool poate creste riscul de AVC. Limitati consumul de alcool la unul sau doua pahare pe zi pentru barbati si la unul sau doua pahare pe saptamana pentru femei.
 6. Gestionati stresul: Stresul poate afecta tensiunea arteriala si poate creste riscul de AVC. Incercati sa gasiti modalitati de a gestiona stresul, cum ar fi prin meditatie, exercitii fizice sau prin discutarea problemelor cu o persoana de incredere.
 7. Tratati orice afectiuni medicale preexistente: Afectiunile medicale precum diabetul, hipercolesterolemia si obezitatea pot creste riscul de AVC. Este important sa urmati tratamentul recomandat de medic pentru a preveni sau controla aceste afectiuni.
 8. Luati medicamente prescrise: Daca aveti un risc crescut de AVC, medicul dumneavoastra poate recomanda medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. Este important sa luati aceste medicamente conform instructiunilor medicului pentru a reduce riscul de AVC.
creier
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Ce trebuie sa faci atunci cand cineva sufera un AVC?

Daca suspectati ca cineva sufera un atac vascular cerebral (AVC), trebuie sa luati urmatoarele masuri de prim ajutor:

 1. Sunati la 112: Sunati imediat la serviciul de urgenta pentru a solicita ajutor medical. In timp ce asteptati sosirea echipajului medical, incercati sa va amintiti data si ora cand au aparut primele semne ale AVC-ului. Acest lucru va poate ajuta medicii sa determine tipul de AVC si sa ia deciziile de tratament adecvate.
 2. Asigurati-va ca persoana afectata poate respira: Daca persoana afectata nu poate vorbi sau respir bine, intoarceti-o pe o parte pentru a preveni sufocarea.
 3. Mentineti-o pe persoana afectata intr-o pozitie confortabila: Daca este posibil, asezati persoana afectata intr-o pozitie confortabila, cu capul si umerii ridicate usor.
 4. Asigurati-va ca persoana afectata nu mananca sau nu bea nimic: Persoana afectata nu ar trebui sa manance sau sa bea nimic pana cand nu ajunge la spital.
 5. Incearca sa calmezi persoana afectata: Incercati sa va pastrati calmul si sa ii oferiti persoanei afectate confort si sustinere emotionala.

Este important sa retineti ca tratarea rapid a unui AVC poate ajuta la prevenirea daunei permanente a creierului si poate imbunatati prognosticul persoanei afectate. Din acest motiv, este crucial sa apelati imediat la serviciul de urgenta daca suspectati ca cineva sufera un AVC.

Familie

copil

Cum îi explici copilului ce înseamnă de fapt sărbătoarea Paștelui

Fiecare sărbătoare este un bun prilej pentru a te afla în preajma familiei, pentru a te bucura de liniște, iubire [...]

Noutati

Spitalul WPK

Spitalul Wiener Privatklinik pe lista celor mai bune spitale din lume

Excelenta medicala i-a adus spitalului Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, distinctia One of World’s [...]

Noutati

(P) Ce beneficii pentru sănătate au algele marine?

Algele marine sunt considerate superaliment, deoarece contin o multime de substante nutritive. Consumate in cantitati mici, vei beneficia de toate [...]