6 dureri banale care nu trebuie ignorate niciodată

dureri

Mulți oameni pun pe seama altor lucruri dureri pe care le consideră comune. O banală durere de braț sau umăr poate fi pusă pe seama faptului că ai cărat obiecte grele, însă știi că poate anunța și declanșarea unui infarct miocardic acut? O durere de gambă poate fi asociată cu efortul prelungit, dar știi că ar putea fi semnul trombozei venoase?

Cu toate acestea, nu intra în panică la orice durere sau disconfort. Mai bine, încearcă să fii la curent cu toate cauzele care ar putea sta la baza simptomelor și mergi la medic pentru investigații. Iată care sunt durerile pe care să nu le neglijezi niciodată. 

Durerea la nivelul pieptului

Durerea la nivelul pieptului, chiar și sub formă de disconfort sau presiune, poate însemna o angină pectorală. Aceasta este o durere care apare din cauza cardiopatiei ischemice, boală caracterizată de apariția aterosclerozei la nivelul arterelor inimii. Arterele inimii sunt obturate, progresiv, cu plăci de aterom (acumulări de grăsimi și alte fragmente), iar circulația sangvină la nivelul inimii se îngreunează. În stadiile avansate ale bolii, circulația la nivelul inimii este grav afectată sau blocată, iar o porțiune a cordului nu mai primește sânge pentru o perioadă de timp. Din această cauză, țesutul inimii moare. Infarctul de miocard prezintă risc de deces. 

Angina pectorală apare, mai des, la efort, la temperaturi extreme sau în situații încărcate emoțional, stresante. Ea poate fi însoțită de dificultăți de respirație, transpirații, stări de confuzie. Dacă durerea nu se ameliorează la repaus și durează mai mult de 15 minute, este important să suni la 112. 

Durerea de braț, umăr, maxilar, gât

Angina pectorală și infarctul de miocard pot provoca dureri și la nivelul brațelor, umerilor, gâtului și maxilarului. Practic, durerea de la nivelul pieptului iradiază spre zonele din jur. Aceasta se poate extinde și spre spate sau stomac și poate fi confundată cu o indigestie. Aceste dureri reprezintă, alături de durerea în piept, o urgență medicală, dacă durează peste 15 minute și nu se ameliorează la repaus. 

Durerea severă de cap

Durerea de cap apărută spontan, de intensitate foarte severă, poate fi semnul rupturii unui anevrism cerebral. Acesta reprezintă o dilatație sub formă de sac la nivelul unui vas de sânge din creier. Atunci când anevrismul se rupe provoacă o hemoragie la nivelul creierului, cu risc ridicat de deces. Pacienții care suferă o ruptură de anevrism acuză cea mai intensă durere de cap din viața lor. 

Durerea abdominală inferioară

Dacă simți o durere la nivelul abdomenului inferior, în partea dreaptă, care se intensifică și iradiază spre picior, poate fi vorba de inflamația apendicelui (apendicita). Aceasta poate fi periculoasă, fiindcă se agravează în timp. Poate fi însoțită de vărsături, febră, greață. Asigură-te că mergi la medic cât mai repede. 

Durerea în partea inferioară a abdomenului poate anunța și unele afecțiuni ginecologice, cum ar fi chistul ovarian.

Durerea de gambă

Durerea de gambă poate fi un simptom al trombozei venoase profunde. Boala apare atunci când un cheag de sânge blochează o venă din corp și apare, mai des, la membrele inferioare. Afecțiunea este periculoasă, întrucât cheagul poate migra spre plămâni, cauzând un tromboembolism pulmonar cu potențial fatal. Tromboza venoasă apare după perioade lungi de sedentarism (lipsă de mișcare). Gamba poate prezenta, pe lângă durere, edem (umflătură) sau o colorație roșiatică ori albăstruie. 

Durerea lombară

Durerea lombară sau în jumătatea inferioară a spatelui poate anunța prezența artritei, o inflamație la nivelul articulațiilor. În acest caz, artrita afectează articulațiile coloanei vertebrale. Totuși, durerea lombară poate apărea și în cazul unui anevrism aortic abdominal – dilatație a aortei abdominale (vas de sânge important care trece prin abdomen). În urma ruperii anevrismului, poate apărea o durere intensă atât la nivelul abdomenului, cât și la nivelul spatelui.

În concluzie, unele dureri nu trebuie ignorate, fiindcă ar putea ascunde afecțiuni grave. De aceea, este important să mergi la un consult medical ori de câte ori experimentezi dureri de acest gen. 

Lifestyle

Andreea Esca

Andreea Esca: „Fiecare om are o limită a lucrurilor pe care le poate duce. Eu atât am putut să duc.”

Într-un interviu acordat lui Cosmin Stan, Andreea Esca a răspuns tuturor întrebărilor pe care toată lumea le-a pus în ultimele [...]

Afectiuni

mama si copil

Descoperire în genetică: mai mult de 100 de gene asociate autismului

Tulburarea de dezvoltare numită autism, care afectează 1 din 68 de băieți și fete din Statele Unite, are rădăcini genetice. [...]

Afectiuni

durere abdominală

Te doare în partea dreaptă a abdomenului? Iată de ce afecțiune poți suferi

Durerile corporale. Indiferent că este o durere enervantă și persistentă sau bruscă și intensă, tot durere este și tot trebuie [...]