Suferi de artroză? Medicul ortoped îți spune tot ce este recomandat să faci!

artroza

Articulațiile au mult de suferit zilele acestea. Iarna nu este, neapărat, cel mai prietenos anotimp pentru ele. De câte ori nu ai auzit replica „mă dor mâinile de la frig” sau „mă dor genunchii, cred că de la schimbările de vreme”.

Ei bine, da. Acestea sunt efectele negative pe care începutul sezonului rece le are asupra articulațiilor. Sigur, acestea pot fi completate și de umflarea sau înroșirea articulației sau de pierderea temporară a mobilității. Aceste neplăceri pot fi determinate la orice vârstă de artrită (inflamarea articulațiilor), care poate apărea ca urmare a unor boli autoimune, a unor infecții, dar și prin depunerea în articulație a acidului uric (guta).

Artriza și artroza sunt cele două afecțiuni care îți provoacă cele mai mari neplăceri la nivelul articulațiilor. Pe de o parte artrita este accentuată de repaus, durerile sunt puternice în special noaptea și se atenuează atunci când pacientul se pune în mișcare. Articulația afectată de artrită se umflă, înțepenește, se înroșește. Un episod acut de artrită poate conduce la leziuni ale cartilagiilor, determinând o deteriorare permanentă a articulației de tip artrozic.

Dr. Tarek: ”Dacă mușchii sunt suficient de puternici încât să susțină articulațiile, durerea nu mai apare”

Artroza este o maladie degenerativă: cartilajele articulare se macină, se deteriorează în timp; artroza poate apărea precoce, din cauza unui episod acut de artrită, a unor accidente, suprasolicitari determinate de exercițiu fizic sau de obezitate. Durerea tipică din artroza apare de obicei în timpul zilei, este accentuată de efort și calmată de repaus. De obicei, pacientul se trezește „înțepenit”. Artroza apare la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale (spondiloza), coxofemurale (ale șoldului), genunchilor și la micile articulații ale membrelor (degetele de la mâini, zona metatarsiană a piciorului – monturi).

Te dor articulațiile din cauza frigului și a umezelii? Iată ce este recomandat să faci!

Dr. Tarek Nazer

„Tratamentul care se recomandă pacienților diagnosticați cu artroză și artrită se bazează de obicei pe medicamente antiinflamatoare, suplimente alimentare de susținere cu glucozamin și condroitin, dar și fizioterapie. Totodată, cu o rată de succes foarte mare, o reprezintă tratamentele cu infiltrații intra-articulare – acid hialuronic, PRP – plasmă îmbogățită cu trombocite și cu celule stem”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.

Pe lângă tratament, prevenția este iarăși un subiect extrem de important atunci când vine vorba despre durerile apărute la nivelul articulațiilor. „Pentru evitarea sau întârzierea apariției afecțiunilor degenerative, recomand ca orice persoană trecută de 30 de ani să-și construiască o rutină care să vizeze menținerea mobilității prin exersarea articulațiilor și mușchilor, menținerea unei greutăți normale și consumul de suplimente alimentare specifice. Dacă mușchii sunt suficient de puternici încât să susțină articulațiile, durerea nu mai apare. Se recomandă, așadar, exercițiile de flexibilitate, mobilitate, stretchingul blând, dar și evitarea posturilor corporale care suprasolicită articulațiile”, conchide specialistul.

Afectiuni

somn

Insomnia. Ce este tulburarea de somn, simptome și cum se tratează

Insomnia este o tulburare de somn obișnuită care te poate face să adormi greu, să un somn greoi sau să [...]

Sport

Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii.

Mișcarea înseamnă sănătate, iar un stil de viață sănătos este idealul fiecăruia dintre noi. Sportul face parte din rutina ta [...]

Noutati

Pe ce salarii pleacă asistenții medicali la muncă în străinătate?

Un asistent medical care vrea să aplice pentru un job în străinătate se așteaptă să primească un salariu cuprins între [...]