Insomnia. Ce este tulburarea de somn, simptome și cum se tratează

somn
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Insomnia este o tulburare de somn obișnuită care te poate face să adormi greu, să un somn greoi sau să te facă să te trezești prea devreme și să adormi la loc. Este foarte posibil să te simți obosit când te trezești. Insomnia te poate afecta nu numai nivel de energie și de stare de spirit, ci îți poate afecta grav sănătatea, performanța la locul de muncă și calitatea vieții.

Cât ar trebui să dormim variază de la om la om, dar majoritatea adulților au nevoie de 7 până la 8 ore pe noapte.

În timpul vieții, mulți adulți se confruntă cu insomnia pe termen scurt (acută), care îi afectează zile sau chiar săptămâni. Este de obicei rezultatul stresului sau al unui eveniment traumatic. Dar unii oameni au insomnie cronică, care durează o lună sau mai mult. Insomnia poate fi asociată și cu alte afecțiuni medicale. Medicii spun că nu trebuie să suporți nopțile nedormite, ci că schimbările simple din rutina ta zilnică te pot ajuta.

Simptomele insomniei

Cele mai frecvente simptome ale insomniei sunt:

 • Dificultatea de a adormi noaptea
 • Trezirea în timpul nopții
 • Trezirea prea devreme
 • Nu te simți bine odihnit după o noapte de somn
 • Oboseală sau somnolență în timpul zilei
 • Iritabilitate, depresie sau anxietate
 • Dificultăți în a acorda atenție, a te concentra asupra sarcinilor
 • Erori crescute sau accidente
 • Îngrijorări continue legate de somn
somn
Photo by Dieter Robbins for Pixabay

Cauzele insomniei

Insomnia cronică este de obicei rezultatul stresului, al unor evenimente traumatizante din viață sau al obiceiurilor care perturbă somnul. Tratarea cauzei de bază poate rezolva insomnia, dar uneori poate dura ani de zile până la rezolvarea problemei.

Cauzele frecvente ale insomniei cronice includ:

 • Stresul. Preocupările continue legate de muncă, școală, sănătate, finanțe sau familie vă pot menține mintea activă noaptea, ceea ce face dificil să adormiți. Evenimentele stresante din viață sau traumele – cum ar fi moartea sau boala cuiva drag, divorțul sau pierderea locului de muncă – pot duce, de asemenea, la insomnie.
 • Programul de călătorie sau de lucru. Ritmurile tale circadiene acționează ca un ceas intern, ghidând lucruri precum ciclul somn-veghe, metabolismul și temperatura corpului. Perturbarea ritmurilor circadiene ale corpului poate duce la insomnie. Cauzele includ decalajul orar produs de călătoria pe mai multe fusuri orare sau lucrul într-un schimb de noapte
 • Obiceiuri proaste de somn. Obiceiurile proaste de somn includ un program neregulat de culcare, activități stimulante înainte de culcare, un mediu inconfortabil de somn și folosirea patului pentru muncă, mâncare sau vizionarea filmelor la TV. Calculatoarele, televizoarele, jocurile video, smartphone-urile sau alte ecrane chiar înainte de culcare pot interfera cu ciclul de somn.
 • Excesul de mâncare seara. A lua o gustare ușoară înainte de culcare este în regulă, dar a mânca prea mult te poate face să te simți inconfortabil fizic.

Insomnia cronică poate fi de asemenea asociată cu afecțiuni medicale sau cu utilizarea anumitor medicamente. Tratarea stării medicale poate ajuta la îmbunătățirea somnului, dar insomnia poate persista după ce starea medicală se îmbunătățește.

Prevenirea insomniei

Obiceiurile bune pot ajuta la prevenirea insomniei și la un somn sănătos:

 • Păstrați-vă ora de culcare și de trezire în fiecare zi, inclusiv în weekend.
 • Rămâi activ – activitatea regulată ajută la un somn bun.
 • Verifică medicamentele pentru a vedea dacă acestea pot contribui la insomnie.
 • Evitați sau limitați pui de somn.
 • Evitați sau limitați cofeina și alcoolul și nu utilizați nicotină.
  Evitați mesele și băuturile mari înainte de culcare.
  Asigurați-vă dormitorul confortabil pentru somn și folosiți-l doar pentru sex sau somn.
  Creați un ritual relaxant de culcare, cum ar fi să faceți o baie caldă, să citiți sau să ascultați muzică ușoară.

Dieta si nutritie

dieta

Ce este Psiho-Dieta? Cum poți slăbi pe viață fără sport și fără să numeri caloriile

Psiho-Dieta este o metodă integrativă de slăbit cu rezultate impresionante și ireversibile, al cărei instrument de lucru este mintea omului. [...]

Afectiuni

Dr. Elena Ciuperca

6 simptome banale care pot indica boli grave gastroenterologice

Oboseala sau disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului sunt simptome pe care cu toții le-am avut la un moment [...]

Lifestyle

aer condiționat

Este sau nu bun aerul condiționat? Ce spun oamenii de știință

Aerul condiționat este de ceva timp pe lista aparatelor electrocasnice de bază în orice casă, dar puțini sunt cei care [...]