Durere de dinți. 10 explicații plauzibile oferite de stomatolog

stomatolog Mina

Adesea durerile de dinți apar din senin, fără prea multe explicații și ne întrebăm ce se întâmplă sau dacă ar trebui să apelăm la un stomatolog. Extrem de neplăcută, oferindu-ne o senzație de disconfort, durerea dinților poate avea cauze pe care medicul Adrian Mina ni le explică în cele ce urmează.

„Dacă simțiți o ușoară durere la nivelul gingiilor sau o durere bruscă de dinți, nu sunteți singur. Sondajele arată că aproximativ 22% dintre adulți au suferit dureri de dinți, gingii sau maxilar în ultimele șase luni. Două dintre cele mai probabile explicații sunt că ați dezvoltat hipersensibilitate dentară. Sau aveți o leziune carioasă ce a provocat o afecțiune pulpară care se manifestă cu dureri variabile în funcție de stadiul evolutiv. Vestea bună este că cele mai multe cauze ale disconfortului brusc al dinților sunt ușor de tratat de către medicul dentist”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Medicul ne oferă explicații și 10 motive posibile pentru care dinții ar putea să provoace durere și când să consultați un medic.

1. Expunere la căldură sau frig extrem

Hipersensibilitatea dentară este cauzată de smalțul abrazat sau de terminațiile nervoase din canaliculele dentinare. Când mâncați sau beți produse cu o temperatură extrem de scăzută sau ridicată, este posibil să simțiți o durere bruscă, intensă, ascuțită.

2. Retracția gingivală

Gingiile reprezintă stratul de țesut moale care acoperă osul ce-i servește drept suport. Odată cu înaintarea în vârstă, pe fondul fenomenelor de involuție, osul și gingia se retrag și coroanele clinice apar mai lungi. Totodată, afecțiunile parodonțiului, ca urmare a inflamației, duc la formarea pungilor parodontale adevărate și la retracții gingivale.

Aceste retracții lasă rădăcinile dinților expuse și pacienții pot resimți o durere moderată sau intensă provocată de diverși factori mecanici, chimici și termici. Stratul care acoperă rădăcina, cementul, nu poate oferi aceeasi protecție ca smalțul și ca urmare este mai vulnerabil la apariția leziunilor carioase, implicit a durerii”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

dr. Adrian Mina
Dr. Adrian Mina

3. Eroziunea smalțului

Marea majoritate a pacienților, din experiența mea clinică, are o formă de hipersensibilitate dentinară care le provoacă disconfort atunci când mănâncă. Acest tip de sensibilitate poate fi cauzat de consumul unei diete extrem de acide, de periajul intempestiv și de alți factori.

Drept urmare, smalțul care vă acoperă și vă protejează dinții începe să se abrazeze și nu este înlocuit. Dentina rămâne descoperită împreună cu terminațiile nervoase. Acest lucru poate duce la dureri ascuțite, intense.

4. Leziunile carioase

Leziunile carioase ar putea fi motivul pentru care dinții au început brusc să deranjeze. Odată ce leziunea începe să progreseze către camera pulpară, este posibil să începeți să experimentați dureri la nivelul dintelui”, arată medicul stomatolog Adrian Mina.

5. Afecțiunile parodonțiului marginal

Boală parodontală, afectează mai mult de 47% dintre adulții cu vârsta peste 30 de ani. Gingivita este doar inflamația gingiei, reprezentând un stadiu incipient al bolilor pardonțiului. Netratată, ea poate să evolueze spre afecțiuni mai grave. Dinții și gingiile sensibile pot fi un simptom al acestor afecțiuni.

6. Dinte sau coroană fracturată

Este posibil să nu fiți surprins să aflați că un dinte sau o coroană fracturată poate provoca durere și sensibilitate a dinților. Dar există cazuri în care este posibil să aveți un dinte fracturat atât de ușor, încât provoacă durere, însă acest lucru este aproape imposibil de văzut clinic, necesitând astfel invetigații suplimentare. 

7. Infecția sinusală

Un simptom al unei infecții sinusale este durerea dinților și a maxilarului. Pe măsură ce sinusurile se inflamează ele pot comprima terminațiile nervoase ale dinților provocând apariția durerii”, continuă specialistul.

8. Bruxismul

Bruxismul poate duce la sensibilitatea cronică a dinților din cauza faptului ca produce fațete de abrazie la nivelul lor care lasă dentina si terminațiile nervoase neacoperite de smalț, expuse la agresiunile din cavitatea bucală.

Dr. Adrian Mina

9. Proceduri dentare

Obturațiile recente sau lucrările protetice care implică șlefuirea dinților pot produce temporar o hiperemie preinflamatorie care necesită atentă abordare din partea medicului stomatolog. Aceasta poate să evolueze spre o formă de pulpită, dacă este lasată netratată sau se poate remite spontan.

10. Produse de albire

Utilizarea de benzi de albire, geluri sau efectuarea unei proceduri de albire a dinților în cabinet pot reprezenta cauza apariției sensibilității dentare. Această durere este adesea temporară și, de obicei, va dispărea dacă încetați să utilizați produse de albire”, adaugă medicul stomatolog adrian Mina.

Când să vedeți un medic?

„Dacă dinții au devenit sensibili ar fi bine ca pacientul sa se prezinte la medicul stomatolog. Este posibil să recomande un tratament simplu, cum ar fi o pastă de dinți care reduce sensibilitatea. De asemenea, medicul dentist poate stabili dacă este nevoie de o procedură corectivă,  pentru a calma durerea. Unele simptome nu trebuie ignorate niciodată. Consultați imediat medicul dentist sau contactați un alt profesionist din domeniul sănătății, dacă aveți următoarele:

·         durere de dinți care durează mai mult de 48 de ore;

·         durere pulsatilă sau ascuțită care nu dispare;

·         migrenă sau dureri de cap care se extind până la dinți;

·         stare generală afectată”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi. Are o o activitate de peste 15 ani. Activitate derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

Psihologie

Cum putem să facem în această perioadă alegeri înțelepte pentru viitor?

Din punctul meu de vedere ca specialist în domeniul psihologiei recomand ca fiecare dintre noi în această perioadă să își [...]

Dieta si nutritie

O femeie care se cântărește și are multe alimente sănătoase în jurul ei

Alimente sănătoase de consumat pentru a pierde în greutate, potrivit experților

Dacă încerci să slăbești, s-ar putea să fii tentată să reduci caloriile, dar mâncarea prea puțină îți poate pune sănătatea [...]

Noutati

Dr, Predescu

Robotul Mako: viitorul chirurgiei ortopedice

Din momentul în care chirurgia robotică și-a făcut intrarea în ortopedie, această disciplină medicală a depășit noi bariere de performanță, [...]