Alexitimia este o afectiune exprimata prin incapacitatea de a-ți arăta emoțiile sau de a înțelege emoțiile altora. Este prezentă la aproximativ 10% din populație, iar unele studii susțin că este de două ori mai frecventă la bărbați, în timp ce altele găsesc rate egale între sexe.
Este bine de știut că cei care au alexitimie nu își dau seama de acestă problemă, trăiesc în propria lor realitate și normalitate, iar acest aspect este posibil să se schimbe pe parcurs atunci când se lovesc de reacțiile celor din jur.
Alexitimia este o trăsătură care îngreunează procesul de recunoaștere a gândurilor și, mai ales, a sentimentelor. Este experimentată atât de copii, cât și de adulți și poate apărea în trei forme si nu cunoaste rasa, sexul sau religia Formele alexitimiei sunt impartite in 3 categorii: ușoară, moderată și severă. In momentul in care este identificată, alexitimia, poate fi tratată – cu scopul de a face sentimentele și emoțiile mai ușor de identificat și de înțeles.
Persoanele cu alexitimie pot simți emoții, deși nu o gama largă, dar nu știu cum să le exprime verbal. De obicei, ele nu știu că anumite senzații sunt de fapt emoții, ceea ce poate deveni frustrant pentru cei care se îndrăgostesc de o persoană alexitimică.
Pot apărea complicații
În general, alexitimia complică bolile organice pentru că pacientul nu-și dă seama de gravitatea sau intensitatea suferinței sale. Se pare că alexitimia ar fi o trăsătură frecvent întâlnită la persoanele vârstnice și la cele provenite din medii sociale defavorizate. Alexitimia la copii se poate manifestă ca o stare care poate să apară din cauza unor perturbări ale dezvoltării afective a copilului, în general până în stadiul în care el învață să vorbească și să își exprime nevoile, dorințele și mai apoi sentimentele.
Alexitimicul nu aduce des în discuții opinii sau reflecții personale. Mai degrabă, el discută întâmplările concrete din zilele curente sau detalii despre activitățile sale, fără a oferi detalii sau aspecte ce țin despre ei, care ar atrage pe alții în povestea sa. Alexitimicul închide intenționat o discuție mai profundă, pentru că el nu înțelege cum și de ce oamenii discută în mod continuu despre sentimente sau emoții.
Este important ca acest diagnostic să fie pus de către un psiholog clinician și nu să tragem concluzii singuri pentru că alexitimia poate apărea ca un mecanism de apărare, atunci când experiența de viață depășește capacitățile obișnuite de adaptare sau când realitatea cotidiană devine dureroasă, de nesuportat. De obicei, persoanele cu alexitimie vor evita să citească romane de dragoste, să se uite la emisiuni sau la filme care se concentrează asupra emoțiilor, dar toate acestea sunt utile atunci când își doresc să își trateze alexitimia. Terapia în cabinetul unui psihoterapeut și toate mijloacele enumerate mai sus îi vor ajuta pe cei cu alexitimie să între în contact cu ei, să-și recunoască emoțiile și, mai apoi, cum să le gestioneze.