Vitiligo este o afecțiune care se mainfestă prin apariția unor pete decolorate la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung. Chiar dacă nu este o boală contagioasă, sau care poate pune viața în pericol, trebuie menționat că poate afecta orice parte a corpului, pe zone foarte mari.
Culoare pielii și a părului este determinată de melanină, care protejează corpul și de radiațiile UV. Vitiligo apare atunci când melanocitele, celulele care produc melanina, sunt distruse sau se opresc din funcționare.
Aceste pete depigmentare pot apărea pe orice parte a corpului, așa cum am menționat și mai sus, și deși nu există date clare care să spună dacă se vor extinde sau cât durează procesul, de cele mai multe ori, zonele care sunt afectate de depigmentare rămân așa pe tot parcursul vieții. Zonele decolorate sunt mult mai sensibile la lumina soarelui, deci trebuie acordată o atenție mai mare protecției solare.
Încă nu sunt cunoscute cu exactitate care sunt cauzele ce conduc către distrugerea celulelor ce produc melanina, dar medicii spun că vitiligo are drept cauze boli autoimune, factori ereditari sau chiar arsurile solare, stresul, expunerea la produse chimicale de natură industrială.
Chiar dacă vitiligo poate să apară la orice persoană, există însă anumite grupe care au un factor de risc mai ridicat și din acestea fac parte persoanele care au istoric medical în familie cu vitiligo, persoanele care au boli autoimune, care persoanele cu vârsta între 10 și 30 de ani.
Persoanele care suferă de vitiligo au un risc crescut de complicații și pot dezvolta destul de ușor arsuri solare severe, cancer de piele, boli ale ochilor pentru că vitiligo poate să apară chiar și pe ochi, pierderea auzului sau stresul psihologic din cauza aspectului fizic.
Dovadă că frumusețea este mai presus de barierele impuse de societate este în materialul video de mai jos. Winnie Harlow este un model de succes, care a cucerit cele mai mari podiumuri de modă din lume cu frumusețea și încrederea ei, chiar dacă se confruntă cu vitiligo:
Simptomele vitiligo sunt clare și anume apariția unor pete albe pe piele. Alte simptome mai sunt albirea prematură a părului, a scalpului, a genelor, a sprâncenelor, a bărbii, decolorarea țesutului din interiorul cavității bucale sau a nasului.
La început, petele au o nuanță puțin mai deschisă decât restul pielii, însă, în timp, petele încep să se decoloreze din ce în ce mai mult, până devin albe. Petele albe au forme neregulate și uneori marginile pot fi ușor inflamate și pot provoca mâncărimi. Vitiligo nu se manifestă niciodată prin disconfort la nivelul pielii sau uscarea acesteia, inflamații, mâcărimi sau iritații.
De asemenea, vitiligo diferă de la caz la caz. În timp ce unele persoane au doar câteva pete albe pe piele, de mici dimensiuni, altele se pot confrunta cu apariția unor pete de mari dimensiuni, care se înmulțesc treptat și afectează o mare parte din corp.
Există mai multe tipuri de vitiligo, caracterizat în funcție de zonele în care apar petele decolorate:
Vitiligo non-segmental, cel mai des întâlnit tip de vitiligo, unde petele sunt distribuite simetric pe mai multe zone din corp. Acest tip de vitiligo apare mai întâi pe mâini, iar alte zone afectate mai pot fi palmele, ochii, genunchii, coatele, picioarele, gura, nasul și zona genitală. La rândul său, vitiligo non-segmental se împarte în mai multe categorii:
Vitiligo segmental – apare pe o singură parte a corpului și, de regulă, debutează la persoane care au mai puțin de 20 de ani. Vitiligo segmental se dezvoltă mult mai rapid decât celelalte tipuri.
Pentru diagnosticarea bolii vitiligo este necesar un control din partea unui medic specialist, care va face toate investigațiile necesare pentru a determina sau nu prezența bolii.
Deși există o mulțime de tratamente care pot să îmbunătățească aspectul pielii, scopul lor este de a reface aspectul și de a echilibra tonul pielii. Rezultatele diferă de la persoană la persoană și există posibilitatea să aibă efecte adverse, sau să funționeze, dar rezultatele să nu fie permanente sau să apară alte pete pe piele. Niciun tratament disponibil în acest moment pe piață nu ajută la repigmentarea pielii în totalitate.