Acnee. Care sunt cauzele și cum se tratează?

acnee
Imagine de Sharon McCutcheon de la Pixabay

Boală de piele localizată de obicei la nivelul feței, caracterizată de apariția unei inflamații în zona foliculilor de păr și a glandelor sebacee aflate lângă aceștia. Din cauza acumulării de puroi și de secreție sebacee (pustulii), la nivelul pielii apar mici umflături, cu vârf alb-gălbui, înconjurate de o zona înroșită.

Cauzele acestei boli sunt complexe și pot fi de natură alimentară, nervoasă sau infecțioasă. Erupțiile de tip acnee sunt benigne, dar, deoarece sunt inestetice, pot genera veritabile probleme psihice. E numită și acnee vulgară sau acnee polimorfă deoarece îi sunt caracteristice mai multe tipuri de leziuni, ce apar în erupții succesive, aflate în diferite stadii evolutive; atunci când se retrag, se formează coji ce uneori cad, lăsând în urma o cicatrice. Uneori, în ciuda tratamentului urmat cu rigurozitate, boala continuă să se manifeste vizibil; ea seamănă cu o afecțiune cronică de-a lungul căreia alternează perioade de ameliorare și de agravare a eruptiilor; toate acestea constituie un real izvor de neliniște pentru pacient.

Citește și: Ce este candidoza vaginală? Simptome, diagnostic și tratament

acnee
Imagine de Kjerstin Michaela Haraldsen de la Pixabay

Trei fenomene îi sunt specifice acneei vulgare: cantitatea de sebum secretat de foliculii piloși din unele zone ale corpului (față, torace, spate) crește, în interiorul foliculilor se formeaza dopuri de cheratină, iar actiunea flogistica a Propionibacterium acnes, bacterie anaerobă ce prolifereaza în interiorul canalului foliculului pilos obstruat, produce inflamația. Suteră de acnee îndeosebi persoanele între 13 și 20 de ani; aceasta apare la nive-lul feței, al obrajilor, al frunții și al bărbiei, al umerilor și al pieptului.

Cauzele acneei

Pot fi genetice, rasiale, hormonale, ambientale, somatice, până la alimentație neechilibrată, stres și tulburări psihice. În etiologia acestei dermatoze intervin o alterare a echilibrului și/sau efecte periferice cutanate ale hormonilor androgeni. La subiectul cu acnee crește concentrația de hormoni androgeni (îndeosebi de hormoni suprarenali); rata lor metabolică activă se intensifică (în urma scăderii proteinei plasmatice), crește prin urmare capacitatea lor de transformare în metaboliți; iată de ce secreția seboreică devine mai abundentă. Hormonii sexuali masculini stimulează dezvoltarea și funcționarea glandelor sebacee, în vreme ce acțiunea estrogenilor este inhibitorie.

Simptome. Care sunt cele mai frecvente simptome ale acneei?

Acneea apare de regulă înaintea pubertății, odată cu apariția sebumului la nivelul feței, prin intensificarea secreției glandelor sebacee. Sebumul (format în cea mai mare parte din celule degenerate bogate în grăsime) este secreția glandelor sebacee; acestea sunt răspândite pe toată suprafața corpului, cu excepția palmelor și a tălpilor, și ies la suprafața pielii în dreptul foliculilor, acele adâncituri în care se află rădăcina firelor de păr. Creșterea secreției de sebum produce aspectul tipic al pielii, cu pori dilatați. În interiorul foliculilor piloși nu există însă numai acumulări de substanțe sebacee, ci și lamele comoase ce rezultă în urma unui veritabil proces de keratinizare epidermică localizată în partea adâncă a canalului firului de păr. Se formează astfel comedonul, care la suprafața pielii are aspectul unui punct negricios cât gămălia de ac; storcând foliculul, comedonul va ieși la suprafață sub forma unui fir asemănător cu un vierme mic de culoare gri. Este format din sebum înconjurat de celule comoase.

La microscop se pot vedea numeroase bacterii, fungi de tip Monilia, Demodex folliculomm, un bacil difteroid anaerob, Propionibacterium acnes, cu rol patogenetic esențial în aparitia fenomenelor acneice inflamatorii. Inițial apar leziuni maculo-papuloase de mici dimensiuni (acnee cu emplie maculopapuloasă); daca efectul flogistic (inflamare) este deosebit de intens, foliculul și continutul său pot fi distruse: se formează astfel pustule de culoare gălbuie (acnee pustuloasă) care se pot sparge sau se pot usca lăsând în urma cruste care, după cădere, lasă cicatrice întâi de culoare roz, apoi albe. La pacienții cu acnee pot apărea leziuni mai grave decât cele prezentate mai sus; ele sunt localizate și mai în profunzime și iau forma unor chisturi foliculare sau noduli inflamatori (acnee chistică). Uneori leziunile chistice se pot transforma în abcese, se formează pustule și ulcerații, iar în final cicatrice adânci.

acnee
Imagine de Carlos Insignares de la Pixabay

Tratament acnee. Sunt razele ultraviolete benefice în tratamentul acneei?

Tratamentul medicamentos al acneei poate fi însoțit de cele de natură fizică, precum expunerea la raze ultraviolet de tip B; acestea favorizează peelingul (acneea se amelioreaza pe perioada verii). Atât razele solare cât și substituentul lor, lampa cu ultraviolete folosită corect, au efect benefic. Mulți pacienți consideră că alimentația este un factor-cheie al problemei coșurilor. În realitate, nu există restricții sau recomandări alimentare. S-a constatat totuși că unele alimente (ciocolată, nuci, alune, salam) pot înrăutăți drastic aspectul pielii unor subiecți. Fiecărei persoanei se recomandă să renunțe la acele alimente (diferite de la un individ la altul) cu efect negativa supra pielii lor. Dacă în urma acneei rămân cicatrice foarte marcate, subiecții pot recurge la două proceduri chirurgicale dermatologice: dermoabraziunea și corectarea prin umplere.

Citește și: Alopecia androgenetică. De ce apare căderea părului?

Timp liber

revelion

Tradiții și superstiții de Anul Nou. Ce trebuie să faci de Revelion?

O mulțime de tradiții și superstiții sunt legate de trecerea anilor. Ele diferă de la popor la popor, dar în [...]

Noutati

Crucea Roșie: 1300 de familii în dificultate vor primi alimente de bază de Crăciun

„Cutia cu Bucurie”, ce conține alimente de bază greu perisabile, va ajunge la 1,300 de familii în dificultate, înainte de [...]

Noutati

(P) Care sunt riscurile si problemele ce pot aparea in cazul unui implant dentar?

Numai cei care au dinti perfecti nu stiu cate necazuri poate atrage o dantura cu probleme. Una dintre cele mai [...]