Izbucnirea recentă a noului coronavirus a stârnit multă teamă, îngrijorare, precum și multe zvonuri și teorii ale conspirației. În timp ce internetul poate fi un instrument excelent pentru schimbul de informații, el poate fi folosit și pentru a răspândi și alimenta zvonuri.
Cert este că încă nu știm prea multe despre noul coronavirus (2019-nCoV), care a stârnit deja spaima întregii lumi după ce a început să se răspândească în Wuhan, China. Dar pentru a ne asigura că sunteți informați cu privire la ultimele discuții, descoperiri și date factuale, am alcătuit o listă cu cele mai întâlnite mituri despre noul coronavirus și care este adevărul din spatele lor. Să aruncăm o privire:
În marile orașe există deja foarte mulți oameni care pun măști câinilor, pisicilor sau altor animale de companie de teama că ar putea contacta noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune, însă, că nu există dovezi cum că animalele, precum câinii și pisicile pot fi infectate cu noul coronavirus.
Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să fii atent cu igiena personală după orice contact cu animalele (spălarea mâinilor cu apă și săpun) pentru evitarea transmiterii bacteriilor comune, precum E.coli și Salmonella
Foarte mulți oameni se tem să mai atingă colete, plicuri sau alte tipuri de pachete, deoarece multe dintre produsele pe care le comandăm online sunt expediate din China. Drept urmare, s-a născut zvonul conform căruia nu este sigur să deschidem colete livrate din China întrucât am putea contacta virusul.
Adevărul este că nu există nicun risc cu privire la acest aspect. Din analizele efectuate în ultima vreme a rezultat faptul că virusul nu poate supraviețui pentru mult timp pe obiecte și nu se poate dezvolta pe produsele propriu-zise sau pe ambalajele acestora.
Această teorie conspiraționistă a apărut pe rețelele sociale și pe Reddit. Oamenii au început să răspândească zvonul cum că noul coronavirus ar fi fost creat de chinezi ca armă și că acesta a izbucnit pentru că cei responsabili l-ar fi scăpat de sub control.
Lămurirea vine de la Steven Taylor, psiholog clinician și profesor la Universitatea British Columbia din Canada: „Nu numai că nu există nicio dovadă în acest sens, dar dacă cineva ar fi dorit cu adevărat să creeze un virus pe care să îl folosească drept armă, probabil că ar fi ales unul cu o rată de fatalitate mai mare”.
Singurul adevăr cu privire la acest zvon este că persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (diabet, astm, boli cardiovasculare) pot fi mai vulnerabile la a fi afectate de acest virus. La fel este și în cazul celor care suferă de gripă. În afară de aceste categorii, 2019-nCoV a afectat în mod egal persoane de toate vârstele.
Întrucât noul coronavirus este o amenințare reală, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor să ia măsurile adecvate pentru a se proteja, ceea ce înseamnă să urmeze o igienă a mâinilor și a sistemului respirator adecvate.
Antibioticele nu vor funcționa pentru a trata noul coronavirus. Antibioticele au succes numai împotriva bacteriilor, în timp ce 2019-nCoV este un virus. Prin urmare, OMS spune că antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de tratare sau de prevenire a noului coronavirus.
Acest virus este complet nou, ceea ce înseamnă că oamenii de știință nu au avut timp să dezvolte un vaccin împotriva lui.