Top 3 simptome de Covid-19 la copii. Strănutul și nasul nu sunt neapărat relevante

copil
Imagine de Daniela Dimitrova via Pixabay

Mulți părinți se întreabă în caeastă perioadă, mai laes după reîntoarcerea în colectivitate dacă copiii au covid la primele semne de nas înfundat și strănut.

Sunt multe țări în care părinții testează masiv copiii la primele semne de răceală, dar să vedem ce spun experții despre acest lucru:

Autoritățile din Marea Britanie spun că un sfert din cei cei care se testează “nu sunt eligibili”. Profesorul Tim Spector, de la King’s College, îi liniștește și le spune că mai mult ca sigur micuții au doar o răceală și nu sunt neapărat infectați cu noul tip de coronavirus.

Profesorul, specialist deja în noul coronavirus, pentru că se ocupa de aplicația Coronavirus Symptom Study, susține că principalele 3 simptome de coronavirus la școlari, cel puțin în Marea Britanie, sunt:

  • Oboseala (la 55 % din cazuri)
  • Dureri de cap (55%)
  • Febra (49%)

Cele mai comune simptome la adulți sunt oboseala (87%), durerile de cap (72%) și pierderea mirosului (60%). Nici adulții, nici copiii nu prezintă frecvent secreții nazale: “Nu prea întâlnești pierderea mirosului și a gustului la bătrâni și la copii”, spune profesorul, care subliniază că cei mici nici nu prea au probleme de natură respiratorie sau cu tusea.

Un studiu american publicat în revista JAMA arată că, la copii, nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID. Totuşi, experţii care au făcut studiul spun că mai mulţi copii cu Covid 19 decât cei cu gripă sezonieră au avut febră, tuse, diaree, vărsături, dureri de cap sau dureri în piept la momentul diagnosticului, însă procentul este nesemnificativ.

Un alt lucru interesant pe care l-au observat experţii americani a fost că vârsta medie a celor cu COVID-19 a fost de 9 ani, faţă de 4 ani, a celor cu gripă. Este necesar însă ca aceste date să fie validate şi de alte studii. Până atunci însă toamna aduce o mare provocare pentru părinţi şi copii: gripă sau viroză, suprapuse peste COVID-19. Portul măştii şi igiena sunt esenţiale. În plus, copilul trebuie izolat la primele semne de boală.

newsletter

Familie

bebelus

Știai că bebelușii au mai multe oase la naștere decât adulții? Află alte 6 lucruri interesante despre micuți

Da, bebelușii sunt adevărate miracole. Când se nasc, micuții cunosc deja ce este dulcele, au mai multe oase decât noi, [...]

Noutati

Harta Covid-19

Hartă actualizată. Cum se răspândește COVID-19 în toată lumea.

Microsoft a lansat zilele acestea o hartă interactivă Bing care prezintă informații despre situația pandemiei de Coronavirus la nivel mondial, [...]

Afectiuni

depresie

Depresia postnatală: simptome, cauze și soluții

Depresia postnatală la proaspetele mămici este un subiect care a stârnit o mulțime de controverse de-a lungul timpului. Mulți sunt [...]