Top 3 simptome de Covid-19 la copii. Strănutul și nasul nu sunt neapărat relevante

copil
Imagine de Daniela Dimitrova via Pixabay

Mulți părinți se întreabă în caeastă perioadă, mai laes după reîntoarcerea în colectivitate dacă copiii au covid la primele semne de nas înfundat și strănut.

Sunt multe țări în care părinții testează masiv copiii la primele semne de răceală, dar să vedem ce spun experții despre acest lucru:

Autoritățile din Marea Britanie spun că un sfert din cei cei care se testează “nu sunt eligibili”. Profesorul Tim Spector, de la King’s College, îi liniștește și le spune că mai mult ca sigur micuții au doar o răceală și nu sunt neapărat infectați cu noul tip de coronavirus.

Profesorul, specialist deja în noul coronavirus, pentru că se ocupa de aplicația Coronavirus Symptom Study, susține că principalele 3 simptome de coronavirus la școlari, cel puțin în Marea Britanie, sunt:

  • Oboseala (la 55 % din cazuri)
  • Dureri de cap (55%)
  • Febra (49%)

Cele mai comune simptome la adulți sunt oboseala (87%), durerile de cap (72%) și pierderea mirosului (60%). Nici adulții, nici copiii nu prezintă frecvent secreții nazale: “Nu prea întâlnești pierderea mirosului și a gustului la bătrâni și la copii”, spune profesorul, care subliniază că cei mici nici nu prea au probleme de natură respiratorie sau cu tusea.

Un studiu american publicat în revista JAMA arată că, la copii, nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID. Totuşi, experţii care au făcut studiul spun că mai mulţi copii cu Covid 19 decât cei cu gripă sezonieră au avut febră, tuse, diaree, vărsături, dureri de cap sau dureri în piept la momentul diagnosticului, însă procentul este nesemnificativ.

Un alt lucru interesant pe care l-au observat experţii americani a fost că vârsta medie a celor cu COVID-19 a fost de 9 ani, faţă de 4 ani, a celor cu gripă. Este necesar însă ca aceste date să fie validate şi de alte studii. Până atunci însă toamna aduce o mare provocare pentru părinţi şi copii: gripă sau viroză, suprapuse peste COVID-19. Portul măştii şi igiena sunt esenţiale. În plus, copilul trebuie izolat la primele semne de boală.

Alimente

tapioca

Tapioca, perlele delicioase din farfuria ta

Tapioca este un aliment cu proprietăți nutritive unice, care se extrage din manioc. Aceasta se mai numește cassava, madioca, yuca, [...]

Psihologie

stimă de sine

Vârsta exactă la care o persoană are cea mai mare stimă de sine. Când te simți cel mai bine în pielea ta

Deși se spune că persoanele tinere sunt cele care pot „muta munții”, studiile recente dezvăluie altceva în legătura cu stima [...]

Interventii si terapii

pisica

Cât de importante sunt analizele anuale pentru animalele de companie?

Analizele de rutină, alături de un examen clinic periodic, reprezintă cea mai importantă metodă de screening pentru boli frecvente. Importanța [...]