Încrețiturile de pe unghii: ce reprezintă și când trebuie să te îngrijorezi

unghii
Imagine de Maria Godfrida via Pixabay

Unghiile sunt un factor cheie în analizarea stării de sănătate pentru că acestea pot oferi informații importante despre felul în care organismul funcționează.

Reader’s Digest spune că trebuie să fii atent dacă unghiile tale au mici încrețituri pe suprafața lor pentru că această caracteristică mai puțin obișnuită poate fi un semnal de alarmă.

Linii verticale

Potrivit unui dermatolog renumit din Statele Unite ale Americii, Ivy Lee, 20% dintre adulți au linii încrețite verticale pe unghii și de cele mai multe ori acest lucru nu este decât un semn al procesului de îmbătrânire. Cum apare acest efect neobișnuit?

Cheratina este un compus care are un rol esențial pentru unghii, un compus care se mai găsește și în păr sau stratul superior al pielii. Înaintarea în vârstă aduce cu ea o piele mai uscată, mai aspră, iar unghiile încep și ele să-și arate primele semne, iar liniile pot fi cauzate de deshidratarea treptată.

Dacă pe lângă încrețituri mai există și alte modificări ale unghiei, atunci Lee recomandă să mergi la medic. În cazuri excepționale, încrețiturile de pe unghii pot fi semne ale anemiei, artritei reumatoide sau pot indica probleme cardiovasculare.

Linii orizontale

Doctor Lee atrage atenția însă asupra liniilor orizontale de pe suprafața unghiei pentru că sunt semne mai puțin comune. Ea spune despre acestea că mai sunt cunoscute sub denumirea de Liniile lui Beau și că pot indica faptul că organismul se confruntă cu o problemă.

Apar pentru că e o oprire temporară în creșterea unghiei în zona în care se creează unghia. Sunt, de obicei, benigne și cauzate de trauma mecanică – manichiură, prinderea unghiei în ușa.„, a declarat ea.

Imagine de Cottonbro via Pexels

În alte cazuri pot însemna faptul că au apărut ca un efect secundar al unor boli precum eczema, psoriazis sau infecții la nivelul unghiei. Acestea linii orizontale pot indica din păcate și o tiroidă care nu mai funcționează la nivel optim.

Dacă însă toate unghiile, inclusiv cele de picioare au liniile lui Beau pe suprafața lor, în același timp, pot indica o infecție precum pneumonia, sifilisul, probleme cardiace, afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor. În cazul în care pe lângă cele enumerate mai sus mai apar și semne de slăbire, rupere sau pierdere a culorii unghiilor, atunci vizita la un medic specialist nu mai trebuie amânată.

Afectiuni

apendicita

Apendicita. Care sunt simptomele și cum se tratează

Apendicita acută reprezintă inflamația apendicelui. Este cea mai frecventă urgență abdominală. Există mai multe stadii de inflamație apendiculară: catarală, flegmonoasă, [...]

Sport

stretching

Totul despre stretching. De ce este important să nu-l sari peste acest tip de exercițiu

Dacă ai mers la sală până acum, ai auzit cu siguranţă vorbindu-se despre stretching, însă puţini sunt cei care ştiu [...]

Dezvoltare personala

Andrea Filip

Un terapeut spiritual te învață ce trebuie să faci ca să reziști noilor restricții

La mai bine de un an de la declararea pandemiei, românii sunt în fața unor noi serii de restricții, iar [...]