Ce afecțiuni se pot trata prin psihoterapie?

psihologie
Photo by Jopwell from Pexels

Psihoterapia poate fi aplicată cu succes în tulburări de anxietate, depresie, atacuri de panică, fobii, tulburare borderline, schizofrenie, insomnie, tulburări psihice la copii și adolescenți, adicții, probleme de cuplu, situații de criză, evenimente traumatizante, violența domestică, in burnout, probleme de relaționare cu cei din jur, în situații de divorț, decesul unei persoane apropiate.

https://greatdoc.ro/sanatate/1276/mariana-demeter-psihoterapeut-este-necesar-sa-ramanem-lucizi-si-echilibrati-in-fata-fricii/

Sau pur și simplu te ajută să te dezvolți pe plan personal, să descoperi în tine puterea interioară, te ajută să devii mai conștient, să te bucuri de prezent, să apreciezi și să iubești propria persoană, te ajută să te conectezi la copilul interior și să evoluezi din punct de vedere spiritual – în funcție de abordările aplicate.

Prin psihoterapie ne conectam mai ușor și mai autentic unii cu alții, devenim mai toleranți, mai asertivi, mai empatici.

Referitor la situația prezentă aș vrea să spun că vremea fricii va trece, frica de virus, frica de a-i pierde pe cei dragi, frica lipsei de bani, frica de moarte… Ego-ul nostru se teme și plânge, se căiește azi. La orizont începe să răsară Curajul. Împreună, conștienți o să depășim și această criză psihologică, relațională, socială, de sănătate, spirituală, de identitate, financiară.

Ce este important pentru ca psihoterapia să funcționeze

psihoterapeut Mariana Demeter
Mariana Demeter – psiholog și psihoterapeut

Psihoterapia este un termen general care se referă la o modalitate de tratament a afecțiunilor psihice, a tulburărilor emoționale și comportamentale abordate prin tehnici și metode specifice.

Cel mai important element în funcționalitatea psihoterapiei este relația terapeutică. Relația terapeutică se referă la siguranță, deschidere, încredere și autenticitate, iar ghidul nostru în acest proces este psihoterapeutul. El ne ghidează trăirile și atenția către aspecte din trecut sau prezent astfel încât să ne dezvoltăm propriile resurse și să le folosim ulterior.

Schimbarea nu se întâmplă la toți la fel, uneori procesul este mai lent, alteori mai rapid

Pacientul trebuie să aibă așteptări realiste, să își asume schimbarea, să urmeze obiectivele terapeutice, să renunțe la vechile obiceiuri – comportamente disfuncționale și să dobândească prin implicare proprie, dar sub îndrumarea specialistului, comportamente noi, funcționale.

Schimbarea nu se întâmplă la toți la fel, uneori procesul este mai lent, alteori mai rapid, depinde de istoria de viață cu care vine clientul, tipare mentale, convingeri, limitări, dar vestea bună este ca atâta timp cât pacientul și terapeutul ,,simt” că pot lucra împreună atunci psihoterapia va avea rezultatele așteptate.

Citește și: Cum putem să facem în această perioadă alegeri înțelepte pentru viitor?

Interventii si terapii

Dr. Vereanu

Care sunt riscurile unui implant dentar efectuat greșit. Dr. Anca Vereanu ne explică

Una dintre cele mai mari temeri ale pacienților care pășesc într-un cabinet stomatologic este legată de implantul dentar – dacă [...]

Afectiuni

Doi bătrâni care stau pe o bancă și se uită la poze din tinerețe

Ce este boala alzheimer: primele simptome și cum poți să o previi

Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care se agravează în timp. Se caracterizează prin modificări ale creierului care duc [...]

Dezvoltare personala

laptop

Managementul proiectelor: 4 instrumente pentru atingerea obiectivelor propuse într-un trimestru

Managementul proiectelor este un domeniu apărut relativ recent, însă a cunoscut o creștere majoră datorită faptului că majoritatea acțiunilor sunt [...]