Pe lângă eliminarea bucăților rămase de pământ și a insectelor din fructele și legumele delicioase de grădină, mulți dintre noi vrem să ne asigurăm că eliminăm și pesticidele reziduale. Află cum poți spăla cel mai ușor legumele și fructele.
Care sunt riscurile reale ale consumului de pesticide pe produse? Pentru a răspunde la aceste întrebări, cel mai bine este să te bazezi pe specialiști.
Pesticidele au fost legate de boli grave, dar dovada nu este întotdeauna clară.
„Există multe tipuri diferite de pesticide. Efectele umane ale ingerării acestor substanțe chimice pot varia în funcție de tipul de pesticide”, a spus dr. Kelly Johnson-Arbor, medic toxicologie medicală și director medical la National Capital Poison Center din Washington pentru buzzfeed.com. „Unele pesticide pot provoca daune neurologice, în timp ce altele sunt asociate cu afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi cancerul.”
Alte preocupări legate de pesticide se referă la „efectele asupra reproducerii sau dezvoltării”, adesea numite tulburări endocrine, a spus Johnson-Arbor.
Aceste preocupări determină mulți oameni să evite expunerea inutilă la pesticide. Agenția pentru Protecția Mediului spune: „Este probabil ca oamenii să fie expuși doar la cantități foarte mici de pesticide. Prea mici pentru a prezenta un risc”.
Vestea bună pentru cei care au un buget redus este că, în opinia profesionistă a lui Johnson-Arbor, apa direct de la robinet va curăța produsele destul de eficient.
„Apa curentă de la robinet rămâne cea mai simplă și mai sigură metodă” de îndepărtare a germenilor și pesticidelor din produse a spus Johnson-Arbor.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă spălarea produselor cu apă potabilă și nu cu alte soluții, precum oțet sau produse comerciale.
Nu folosi săpun, detergent sau „produse de spălat” cumpărate din magazin. Fructele și legumele sunt absorbante prin natura lor. Așa că, în general, nu este recomandat să folosești niciun tip de săpun, detergent sau soluție de curățare pe ele.
„Conform FDA, spălarea produselor proaspete cu săpun, detergent sau spălarea cu produse comerciale nu este recomandată. Siguranța și eficacitatea acestora nu au fost testate în mod adecvat”, a explicat Emma Laing, directorul de dietetică.
„Deoarece produsele sunt poroase, săpunurile și detergenții pot fi absorbiți. Chiar și cu o clătire temeinică, iar acest lucru poate duce la îmbolnăvire.”
Lăsarea fructelor și legumelor în apă curată ar putea părea o modalitate eficientă de a le curăța în profunzime înainte de a mânca. Deși poate ajuta la îndepărtarea resturilor de pesticide de pe suprafața produselor, Johnson-Arbor a avertizat împotriva acestei metode. De fapt, poate duce la o răspândire crescută a germenilor prin apă, cauzând un nivel mai ridicat de contaminare”.