Rolul proteinelor este foarte important, fiind sunt considerate nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului. Proteinele sunt implicate în reglarea funcțiilor hormonale, enzimatice, de reparare și întreținere a celulelor, dar și de dezvoltarea musculară.
Specialiștii în nutriție consideră că aportul proteinelor trebuie să fie de minimum 10% și de maximum 35% din caloriile consumate zilnic, de către o persoană.
Înainte de a începe o dietă bazată pe alimente bogate în proteine:
– discută cu un medic nutriționist;
– programează-te pentru un set de analize care să includă: hemoleucograma completă, VSH, colesterol total (HDL și LDL), trigliceride, glicemie, creatinina, transaminazele TGO și TGP, minerale, proteine totale, uree și acid uric, vitamina D, hormoni tiroidieni (TSH, T3 si T4), fibrinogen, sumar de urină.
Medicul nutriționist va stabili dacă poți sau nu urma o astfel de dietă (de exemplu, prea multe proteine în organism pot afecta funcționarea corectă a rinichilor).
– senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată de timp;
– reducerea apetitului și a senzației de foame;
– construirea sau menținerea masei musculare;
– stimularea metabolismului;
– oase mai sănătoase și risc redus de osteoporoză;
– accelerarea recuperării după o accidentare;
– reducerea hipertensiunii arteriale;
– reducerea LDL-colesterolul și a trigliceridelor;
– pierderea în greutate și menținerea siluetei pe termen lung.
– poate să apară constipația;
– persoanele cu afecțiuni renale nu ar trebui să urmeze o dietă bogată în proteine pentru că aceasta suprasolicită rinichii;
– corpul transformă excesul de proteine în glucoză, ducând la creșterea nivelului de zahăr din sânge, de aceea persoanele cu diabet zaharat trebuie să fie foarte atente;
– în lipsa unei igiene orale corecte, dieta bogată în proteine poate favoriza o respirație urât mirositoare;
– persoanele care consumă multe alimente bogate în proteine prezintă un risc crescut de deshidratare, de aceea trebuie să bea mai multă apă.
Conform Healthline.com, alimentele bogate în proteine animale pe care trebuie să le incluzi în dieta ta sunt:
– ouăle (un ou mare conține 6 grame de proteine). Ouăle sunt un aliment complet și sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și antioxidanți.
– pieptul de pui (100 de grame de piept de pui conțin 32,1 grame de proteine). Se recomandă fierberea, coacerea, prepararea la grătar sau prepararea la abur.
– brânza de vacă (226 g de brânză conțin 28 g de proteine). Brânza de vacă mai conține și calciu, fosfor, seleniu, vitamina B12, vitamina B2.
– iaurtul grecesc (170 g de iaurt grecesc conțin 17 g de proteine). Iaurtul grecesc susține sănătatea oaselor, stimulează metabolismul, îmbunătățește tranzitul intestinal, reduce tensiunea arterială și senzația de foame.
– laptele (250 ml de lapte conțin 8 g de proteine). Este și o sursă bună de calciu, fosfor și vitamina B2.
Pentru vegetarieni sau vegani, există alternativa alimentelor bogate în proteine vegetale.
– lintea (75 grame de linte fiartă conțin 17.86 g de proteine). Lintea este și o sursă de fibre, vitamine din complexul B și calciu.
– năutul (170 g de năut fiert conțin 14.53 g de proteine) Năutul este bogat în fibre, are conținut scăzut de grăsimi și este o sursă bună de calciu și magneziu.
– mazărea (130 g de mazăre gătită conțin 8.53 grame de proteine). Această legumă mai conține calciu, fier și vitamina C.
– migdalele (23 boabe migdale prăjite conțin 5.94 grame de proteine) Sunt și o sursă excelentă de grăsimi sănătoase.
– avocado (un avocado de mărime medie conține 4.02 grame de proteine). Mai conține vitamine din complexul B, vitamina K, vitamina E, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, fier.
Lista de alimente vegetale bogate în proteine mai include: broccoli, sparanghel, cartofi dulci, porumb, orez sălbatic, fasole neagră, tofu, ciuperci, ovăz, semințe de dovleac, spanac, anghinare și altele.
Foto: pexels.com