Alimente care-ți strică dinții. Uite ce spune un medic stomatolog

Dinții frumoși și sănătoși se întrețin printr-o igienă orală adecvată, dar și printr-o atenție sporită la ce obiceiuri alimentare avem. E știut faptul că unele tipuri de alimente contribuie la deteriorarea sănătății orale. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune ce ar trebui să evităm dacă vrem să avem un zâmbet sănătos.

Alimentele și băuturile pe care le consumăm pot avea un impact major asupra sănătății dinților. Așa că e important să avem mare grijă la acest aspect. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune ce anume ar trebui să evităm să consumăm pentru a avea dinți frumoși și sănătoși.

1. Jeleuri cu zahăr

Știm deja că bomboanele sunt nocive pentru sănătatea dinților. Dar aceste jeleuri conțin mai multe tipuri de acizi care atacă dinții. În plus, deoarece sunt masticabile, se lipesc de dinți, motiv pentru care favorizează apariția cariilor. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi o bucățică de ciocolată și să periezi apoi dinții.

2. Pâine

Atunci când mestecăm pâinea, saliva descompune amidonul în zahăr. Totodată, pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipește de zonele dintre dinți, fapt ce poate provoca apariția cariilor. Sunt mai puțin nocive produsele din grâu integral. Acestea conțin mai puține zaharuri adăugate și nu se descompun la fel de ușor, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.

3. Alcool

Știm cu toții că consumul de alcool nu este tocmai sănătos. Nici măcar pentru dantură! Atunci când consumi alcool, gura se usucă mult mai repede. Alcoolul scade cantitatea de salivă, iar dinții noștri au nevoie de salivă pentru a se menține sănătoși. Saliva previne lipirea alimentelor de dinți și spală particulele de alimente. Ajută chiar la repararea semnelor timpurii ale cariilor dentare, a bolilor gingivale și a altor infecții orale.

4. Băuturi carbogazoase

Dr. Adrian Mina

Există studii care au demonstrat că băuturile carbogazoase, consumate în cantități mari, pot fi la fel de dăunătoare pentru dinți precum consumul de metamfetamină sau cocaină. Băuturile carbogazoase permit plăcii să producă mai mult acid care atacă smaltul dinților. În consecință, dacă le consumi des, practic îți acoperi dinții cu acid. Și nu în ultimul rând, băuturile răcoritoare de culoare închisă pot păta dinții, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

5. Gheață

Mestecatul de gheață poate deteriora smalțul dinților. Este un obicei nociv pentru sănătatea dentară și că poate trimite direct la urgențe cu probleme precum dinți crăpați, rupți sau slăbiți. Puteți folosi gheața pentru a vă răci băutura, dar nu cedați tentației de a o mesteca.

6. Citrice

Portocalele, grepfruturile și lămâile conțin o cantitate ridicatp de acid care poate eroda smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. În plus, acidul din citrice poate fi deranjant pentru eventuale leziuni din cavitatea bucală, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

7. Chipsuri de cartofi

Chipsurile de cartofi sunt foarte bogate în amidon. Acesta se descompune în zahăr, element extrem de nociv pentru sănătatea dinților. Dacă totuși le consumi, ai grijă să te speli pe dinți imediat după și să folosești ața dentară pentru a îndepărta resturile rămase între dinți.

8. Fructe uscate

Majoritatea fructelor uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt lipicioase. Se lipesc de dinți și îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumați, clătiți apoi bine gura cu apă, apoi periați și folosiți așa dentară. Recomand totuși fructele proaspete, deoarece conțin mult mai puțin zahăr decât cele uscate, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Interventii si terapii

Tot ce trebuie sa stii despre colecistectomia laparoscopica. Cum se realizeaza aceasta interventie?

Colecistectomia laparoscopica o interventie minim invaziva prin care medicul chirurg indeparteaza colecistul, cunoscut si sub numele de vezicula biliara sau [...]

Noutati

medic

Cardul de sănătate, din nou obligatoriu de la 1 iulie

Cardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu data de 1 iulie. Acesta este din nou cu caracter obligatoriu, cu excepţia [...]

Timp liber

plante de apartament

Top 6 plante și flori de apartament

La prima vedere, despre florile și plantele de apartament s-ar putea spune că au un rol strict decorativ, înfrumusețează locuința [...]