Ghimbirul este adesea legat de tratamentele naturiste împotriva stărilor de greață și ca suport imunitar, în timpul răcelilor și a gripei. Dar beneficiile ghimbirului sunt mult mai numeroase.
Ghimbirul ajută la accelerarea tranzitului alimentelor prin tractul gastro-intestinal, reduce senzația de presiune din stomac, protejează microbiomul intestinal și reduce balonarea și gazele.
Specialiștii care lucrează cu pacienții cărora li se administrează chimioterapie împotriva cancerului spun că ghimbirul poate elimina greața post-tratament, fără să aibă efectele secundare ale medicamentelor anti-greață. Grețurile de dimineață și alte stări de greață asociate cu sarcina sunt și ele ameliorate.
Consumul de ghimbir poate reduce fermentația, constipația și alte cauze ale balonării și gazelor intestinale.
Ghimbirul conține antioxidanți care ajută în protejarea celulelor și în regenerarea acestora.
Ghimbirul conține peste 400 de compuși naturali, iar unii dintre aceștia au efect antiinflamator, de aceea este recomandat consumul în artrita reumatoidă sau inflamația respiratorie.
Cu puțină lămâie sau lime și o cantitate mică de miere, poți face o băutură grozavă cu ghimbir, caldă sau rece.
Cumpără o bucată de ghimbir proaspăt. Taie nodurile dure și capetele uscate. Curăță-l de coajă. Taie-l în felii subțiri, transversale. Pune câteva felii într-o cană, toarnă apă fierbinte deasupra și se acoperă pentru infuzare cel puțin 10 minute.
Ghimbirul proaspăt rezistă un timp la frigider, dar și poate fi și congelat după ce l-ai curățat și tocat.
Ghimbirul poate echilibra dulceața fructelor, iar aroma lui este grozavă și în preparate sărate, precum mâncarea de linte.
Ghimbirul murat, servit cu sushi, este o altă opțiune și aduce în dietă și beneficiul probiotic al murăturilor.
Efectele secundare ale ghimbirului Majoritatea oamenilor pot să consume ghimbir în cantități normale. Dozele mai mari, cum ar fi cele din suplimente, pot crește riscul de sângerare, de aceea nu sunt recomandate în cazul persoanelor care iau tratament anticoagulant. Nu se știe dacă ghimbirul, în cantități mari, poate afecta insulina și să scadă zahărul din sânge, de aceea persoanele cu diabet se pot bucura de cantități normale de ghimbir din alimente, dar se recomandă evitarea suplimentelor cu doze mari de ghimbir.
Foto: pexels.com