Mâncarea, când este mai mult decât mâncare, îți poate afecta relația cu tine însuți și cu ceilalți. De aceea, am făcut o listă cu obiceiuri alimentare periculoase pe care e indicat să le oprești cât mai repede.
Ca în cazul oricărei probleme de sănătate, primul pas spre recuperare este identificarea semnelor. Aceste obiceiuri de alimentație, exerciții fizice și sociale, așa cum au explicat specialiștii pot indica problemele de bază ale relației tale cu alimentele.
Nu totul ține de ceea ce mănânci. Modul în care mănânci este important pentru sănătatea ta. Cu obiceiurile alimentare nesănătoase, mâncarea îți dictează acțiunile de zi cu zi. Devine mai importantă decât școala, locul de muncă și alte obligații.
Această mentalitate „instituie un război între mintea ta și corpul tău”, spune Lindsay Brancato, psiholog și psihanalist autorizat cu certificări în psihologia alimentației. „Este un mod alb-negru de a gândi despre mâncare, exerciții fizice și corpul nostru și reflectă unele convingeri nutriționale toxice”.
Dacă te gândești la antrenamentele tale în termeni de calorii arse sau alimente compensate, e cazul să te întrebi: „Nu meriți mâncare dacă nu ai făcut mișcare? Te pedepsești pentru grăsimea de pe corp?”.
Exercițiul ar trebui să te facă să te simți bine. Nu este o pedeapsă. Când faci exerciții ca pedeapsă, poate deveni contraproductiv prin declanșarea unor răspunsuri de stres în organism. Cheia pentru a depăși acest lucru este să îți verifici mintea și corpul în fiecare zi.
Majoritatea oamenilor au o anumită mâncare pe care nu o păstrează în casă pentru că o vor devora pe toată dintr-o singură înghițitură. Deși acest lucru nu indică întotdeauna o relație nesănătoasă cu mâncarea, cu siguranță se poate să fie și așa.
Acest lucru trimite creierului tău mesajul că alimentele sunt interzise. Este din păcate un mesaj lipsit de putere și deseori îi motivează pe oameni să găsească reguli alimentare externe pe care să le urmeze, mai degrabă decât să asculte înțelepciunea internă a corpului lor, care știe ce și cât să mănânce.
Soluția este, de fapt, să păstrezi alimentele „interzise” în interiorul casei tale, dar să lucrezi la asta într-un ritm lent. În loc să te aprovizionezi cu mai multe alimente simultan, începe cu unul sau două alimente noi.
Toată mâncarea este permisă și este important să îți onorezi poftele. Exersează să mănânci câte o porție de mâncare în fiecare zi. Știind că o vei consuma din nou mâine, te-ar putea împiedica să mănânci în exces astăzi.
Acest obicei e din aceeași categorie cu cel de mai sus. Evitarea activităților sociale, cum ar fi cine, petreceri aniversare, întruniri de familie sau chiar întâlniri de serviciu, din cauza fricii de mâncare indică cu siguranță o problemă.
Alegerea în mod conștient de a consuma o varietate de alimente poate ajuta. De exemplu, dacă vrei un tort de ziua de naștere, mănâncă-l. Dar poți mânca și ceva din platoul cu fructe sau legume, iar așa îți vei hrăni atât corpul, cât și mintea.
A simți vinovăția în timp ce mănânci sau la scurt timp după aceea este un exemplu că mâncarea are control asupra ta, în loc să fii tu în control asupra alegerilor alimentare. Aceasta nu este neapărat vina ta. Multe alimente sărace în nutrienți sunt fabricate pentru a fi foarte gustoase. Sunt pline cu sare, zahăr, grăsimi și uleiuri procesate care fac aceste alimente delicioase.
Este mai mult decât în regulă să te bucuri de alimente foarte gustoase, cum ar fi deserturile, chipsurile și gustările ambalate. A spune că nu le poți consuma ar putea duce la un ciclu de restricție.
E mult mai bine să iei decizia în mod conștient să mănânci aceste alimente, să te bucuri de ele și apoi să mergi mai departe cu viața ta. Odată ce stigmatul că aceste alimente sunt rele este eliminat și mergi mai departe, nu are aceeași putere asupra ta.
Oamenii țin dietă din mai multe motive. Uneori, problemele de sănătate impun ca oamenii să urmeze o anumită dietă, iar alteori, valorile morale ghidează decizia unei persoane de a mânca într-un anumit fel. De exemplu, persoanele care urmează o dietă fără gluten pot avea boala celiacă sau intoleranță la gluten. Persoanele care urmează o dietă vegană pot avea valori legate de sănătatea mediului și bunăstarea animalelor. Unii oameni renunță la alimente pur și simplu pentru că nu se simt bine după ce le mănâncă.
Dar alți oameni renunță la alimente fără un motiv real. Dacă tai un grup de alimente pentru că o revistă sau o postare pe Instagram ți-a spus să o faci sau pentru că ai atribuit alimentelor o etichetă „rea”, ar putea indica o problemă.
În loc să alegi alimente pe baza fricii legate de creșterea în greutate, alege alimente în funcție de felul în care te fac să te simți.
Oamenii care simt că nu se pot controla în jurul anumitor alimente suferă adesea de sarcinile morale pe care societatea a dat-o alimentelor. Sentimentul de restricție crește până când nu mai poți suporta și s-ar putea să ajungi să mănânci în exces alimentele pe care ți le-ai refuzat. Pentru persoanele cu obiceiuri alimentare dezordonate, acest lucru se poate transforma într-un cerc vicios al comportamentului de alimentație excesivă.
Există într-adevăr o singură soluție la acest obicei prost și este de neconceput pentru oamenii blocați în ciclu. Când te simți scăpată de sub control, acest lucru poate însemna că te restrângi și mai mult. Dându-ți permisiunea de a te bucura de toate alimentele în cantități adecvate, poți scădea sau elimina acel sentiment îngrozitor de copleșire.