Vânzarea telefoanelor incompatibile cu sistemul RO-ALERT, interzisă

telefon
Imagine de Pexels via Pixabay

Din data de 27 iunie 2020, adică de ieri, comercializarea telefoanelor care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT a fost interzisă.

Această prevedere vine la un an de la publicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din 2019, privind operarea sistemului de avertizare a populaţiei, RO-ALERT.

Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Aceasta a fost publicată anul trecut și se aplică, dar interdicția vânzării telefoanelor incompatibile cu RO-ALERT se va aplica din 27 iunie 2020.

Una dintre obligațiile prevăzute de acest document face referire la telefoanele mobile vândute de comercianți. De acum înainte, aceștia pot să vândă doar telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, scrie în ordonanță.

Vorbim despre dispozitive mai vechi, majoritatea fără ecran tactil și cu tehnologie 2G. Cei care vor continua să le comercializeze riscă amenzi. Vestea nu este deloc grozavă pentru cei care nu-și permit un telefon mai performant. Însă autoritățile marșează pe siguranța populației.

De altfel, ca să se asigure că cei care cumpără au toate datele la îndemână, firmele care vând telefoane SMART au fost obligate să posteze online informații despre activarea sistemului RO-ALERT la respectivul model. Ignorarea legii poate aduce amenzi usturătoare.

Sancțiunile sunt cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei și pot urca chiar până la 100.000 de lei, în cazul unei amenzi repetate.

Citește și: Este sau nu bun aerul condiționat? Ce spun oamenii de știință

Interventii si terapii

ct

Diferența dintre CT și RMN: avantaje și dezavantaje

De cele mai multe ori, diagnosticarea corectă a unei boli se face prin realizarea unor inevstigații suplimentare, altele decât se [...]

Alimente

carob

Ce este carobul și ce benefici are pentru organism

Deși sunt puțini cei care știu ce este carobul sau pudra de roșcove, trebuie menționat că acesta a câștigat teren [...]

Sanatate

arnica

Arnica montană: beneficii și proprietăți ale antiinflamatorul homeopatic numărul unu în lume

Arnica montană este o plantă protejată prin lege, care face parte din familia Asteraceae și care poate atinge o înălțime [...]