5 modificări ale pielii în sarcină (ce soluții propun specialiștii)

modificări ale pielii în sarcină

Ce se schimbă atunci când aștepți un copil? Printre altele, au loc mai multe modificări ale pielii în sarcină. Cum să le faci față și ce soluții propun specialiștii, află mai jos.

Chiar dacă menții rutina de îngrijire a pielii, chiar dacă o schimbi cu variante noi, pielea tot poate suferi modificări, de la ușoare la dramatice. Pot fi de vină calitatea pielii moștenite genetic sau schimbările hormonale. În oricare dintre situații, de fapt, ai nevoie de soluții, nu de vinovați.

Cele mai frecvente modificări ale pielii în sarcină pot fi: vergeturile, melasma (petele de pe ten), dermatita atopică, dermatita pielii mâinilor, psoriazis, acnee, granulom, lupus eritamotos, linia închisă la culoare de pe burtă (care se estompează la câteva luni după naștere), zone de culoare mai închisă în zona organelor sexuale, înroșirea intensă și bruscă a palmelor și a pomeților, vene de suprafață sparte și vene varicoase, care dau și senzație de mâncărime la nivelul pielii, sensibilizarea sau îngrășarea excesivă a scalpului.

Modificări ale pielii în sarcină și soluțiile specialiștilor

Unele schimbări îmbunătățesc starea pielii anterioară sarcinii, cu efecte pozitive asupra acneei, dermatitei atopice, psoriazisului sau a altor afecțiuni ale pielii. Totul ține de balanța hormonală și de stresul din sarcină.

1. Vergeturi

Sub forma unor vinișoare roz-roșiatice (care pot fi tratate cu laser) sau albe (al căror aspect poate fi doar îmbunătățit la salon), vergeturile apar la 75% dintre femeile însărcinate. Aici genetica își spune cuvântul. Dacă mama ta are vergeturi sau dacă tu ai avut vergeturi, anterior sarcinii, în perioadele cu fluctuații de greutate, vergeturile vor apărea în ultimul trimestru de sarcină, când pielea se întinde excesiv și pielea își pierde din elasticitate. Primele semne sunt înroșirea și inflamarea pielii, apoi se formează linii albe, care se comportă ca o cicatrice.

Ce soluții propun specialiștii?

Acasă poți aplica topic vitamina E sau crème cu vitamina E sau acid glicolic. În sarcină, înainte de a le folosi, consultă medicul dermatolog. După naștere, există multe tratamente la salon pentru hrănirea și repararea pielii și a cicatricilor, inclusiv retinoizii sau tratamentele cu laser.

2. Piele iritată și senzație de mâncărime

Întinderea pielii, în special pe burtă, poate da senzații de mânăarime, iritație, tensiune.

Ce soluții propun specialiștii?

Folosește produse intens hidratante și aplică-le frecvent. Dacă în afară de senzația de piele întinsă apar și alte modificări ale pielii (pustule, vezicule, pete roșii), trebuie să mergi la medicul dermatolog sau la medicul ginecolog. Unele iritații ale pielii mamei sunt simptomele unor afecțiuni cu efecte asupra evoluției sarcinii, conform dermnetnz.org.

3. Zone închise la culoare

Petele pigmentare, pistruii, alunițele devin mai închise la culoare. Specifică sarcinii mai este o modificare a pielii: 70% dintre femeile însărcinate sunt afectate de melasmă (pete pe ten). Estrogenul determină secreția în exces a melaninei.

Ce soluții propun specialiștii?

Ca prevenție, indiferent de anotimp, folosirea produselor de protecție solară, cu SPF 30 sau 50. Iar acestea trebuie aplicate corect (o linguriță de cremă pentru față și gât). În timpul sarcinii, specialiștii recomandă alegerea filtrelor solare minerale, pentru ca sunt mai bine tolerate de piele.

După apariția petelor, vitamina C aplicată topic poate, prin acțiunea sa antioxidantă și efectul exfoliant, să estompeze ușor petele.

De cele mai multe ori, petele dispar după jumătate de an de la naștere. Dar, dacă nu vrei să aștepți atât de mult, există și tratamente în salon (microdermabraziune, peeling, cu laser) sau creme pentru depigmentare (care acționeaza prin inhibarea melaninei sau prin exfolierea pielii, pe baza de retinol).

4. Papiloame

Papiloamele apar frecvent în sarcină, sub sâni, pe gât, la subraț sau în zona inghinală. Formarea lor are legătură și cu modificările hormonale, și cu luarea în greutate, și cu frecarea pielii în zonele menționate.

Ce soluții propun specialiștii?

Papiloamele pot fi îndepărtate la dermatolog, cu sau fără anestezie locală. Există și preparate, uleiuri și plasturi, în farmacii.

5. Acneea

În sarcină, acneea poate să se agraveze sau să se amelioreze. Înmulțirea coșurilor pe linia maxilarului este un indicator pentru modificările hormonale.

Ce soluții propun specialiștii?

Menține ritualul de curățare a pielii: de două ori pe zi, cu un produs de curățare delicat, cu o formulă cât mai curată, fără parfum, fără agenți iritanți. Pentru un tratament împotriva acneei, cere sfatul medicului dermatolog.

Foto: pexels.com

Alimente

chipsuri

De ce pungile de chipsuri sunt mereu pe jumătate goale

Chiar dacă nu consumi în mod regulat chipsuri, cu siguranță mai cazi pradă tentației din când în când. Un răsfăț [...]

Sanatate

coronavirus

Ce este fenomenul COVID-Flu și ce legătură are cu vaccinul anticoronavirus

Așa cum au mai spus-o de multe ori până acum, autoritățile române sunt de părere că și dacă exista, un [...]

Afectiuni

copil

Boala obrajilor pălmuiți. Cauze, simptome, tratament

Boala obrajilor pălmuiți este o afecțiune mai puțin cunoscută, care mai poartă denumirea de eritem infecțios sau a cincea boală [...]