Copiii se tem de Coronavirus exact ca și noi, adulții. Protejarea copiilor de știrile despre COVID-19 s-ar putea să nu-i salveze pe cei mici de anxietate. Informațiile despre răspândirea COVID-19 sunt inevitabile, mai ales că acum în țară sunt peste 100 de cazuri confirmate. Cum îi protejăm pe cei mici de panica generată de acest virus, ne spun chiar specialiștii.
”Văd copii care se îngrijorează foate mult”, spune Katie Hurley, autoarea manualului The Happy Kid Handbook. ”Unele dintrele cele mai mari îngrijorări provin din conversații și știri auzite în propriile case, dar unele dintre ele provin și de la cei mici care vorbesc la locul de joacă. Atunci când adulții sunt neliniștiți, o parte din acea anxietate ajunge și la cei mici”.
Părinții trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a minimiza impactul bârfelor care ajung la cei mici și pentru a încerca să calmeze temerile cu privire la Coronavirus – sau orice altă informație publică ce poate fi înfricoșătoare pentru el. Psihologii spun că e bine să le vorbești celor mici.
Temeri despre Covid19, inclusiv la copii
Atunci când un subiect devine de mare interes mondial, cum e focarul de coronavirus, este de multe ori mai bine să-l abordezi cu cap în raport cu cei mici, astfel încât să poți combate dezinformarea înainte să se răspândească. ”Copiii sunt bureți care absorb energia pe care o simt în jurul lor. Copiii văd în permanență lucruri, aud ce vorbiți la telefon sau surprind imagini de la televizor sau din ziare. Până acum, probabil că au auzit deja despre COVID-19 și s-ar putea să aibă întrebări și temeri, iar dacă nu au auzit nimic, nu e panică, nu veți planta nimic înfricoșător în capul lor”, spune Katie
„O să le spui că unii oameni iau acest virus nou, așa că este un lucru extrem de important e ca ei să se spele pe mâini”.
Evitarea subiectului transmite, de asemenea, un mesaj, care poate fi neintenționat: că această veste este ceva prea înfricoșătoare pentru a o aminti. „Cel mai eficient mesaj pe care îl putem trimite atunci când le spunem copiilor să le tolereze anxietatea este un mesaj de: <<Da, aveți aceste gânduri și sentimente, dar le puteți gestiona>>. Când nu le spunem nimic despre știri care pot provoca anxietate, implicit comunicăm că nu se pot descurca”. În acest fel, protejarea copiilor poate avea efect invers: fricile pot părea mai mari, deoarece copiii își dau seama că încerci să le ascunzi ceva. Desigur, dacă copilul tău are nevoie de îngrijiri pentru sănătatea lui mintală, este bine să vă consultați mai întâi cu medicul. „Dacă copilul dumneavoastră are o problemă de sănătate mintală diagnosticată, cum ar fi anxietatea sau depresia sau un istoric de traume, atunci discuția și informarea despre coronavirusului pot declanșa anumite stări și este posibil să observați o creștere a simptomelor”, spune dr. Hershberg. Este important să vă monitorizați copilul în acest sens și să vă adresați medicului, în funcție de caz, pentru asistență suplimentară.
Deși este imperativ să le vorbești copiilor despre veștile care i-ar putea supăra, nu trebuie să faci o conversație dură și serioasă. Dr. Hershberg spune că este bine să eviți o poziționare de genul: „Avem o discuție”. De fapt, este mai bine dacă păstrezi un ton relaxat, informal – unul care sugerează că problema este rezolvată. „Există atât de mulți medici, oameni de știință și alți profesioniști din domeniul sănătății care muncesc foarte mult pentru a-i ajuta pe cei bolnavi și pentru a-i proteja pe cei sănătoși. Asta trebuie să știe cei mici!”, spune Debbie Zeichner, LCSW, un antrenor de parenting din San Diego, California. „Este important să-i asigurăm că totul e sub control și să empatizăm orice frică sau emoție ar putea avea.„