Indiferent că este o sarcină planificată sau nu, primul semn că vei deveni mămică este dat de către absența menstruației. Chiar dacă testul de sarcină și vizita la medicul ginecolog sunt cele mai sigure metode de confirmare, mai sunt și alte mici semne la care trebuie să fii atentă.
Sângerările vaginale și crampele sunt semne care de obicei apar după ce oul fertilizat s-a așezat în uter, iar acest lucru poate însemna o ușoară sângerare. În afară de sângerări, te mai poți confrunta cu secreții albe care apar în urma îngroșării pereților vaginali.
Astfel de secreții vaginale sunt normale în sarcină și nu trebuie să te sperie. Dacă însă au un miros neplăcut, te ustură sau ai senzație de mâncărime în zona vaginală, atunci trebuie să discuți neapărat cu medicul care îți urmărește sarcina.
Cu siguranță vei observa și modificări la nivelul sânilor. Aceștia vor crește și vor deveni dureroși, lucruri care se întâmplă din cauza modificărilor hormonale. Vei putea observa și modificări de culoare la nivelul sfârcurilor.
Senzația de oboseală se va instala și ea rapid, încă din prima săptămână de după concepție. Acesta este cauzată de nivelul crescut de progesteron, dar și din cauza scăderii glicemiei, a tensiunii arteriale.
Deși nu toate femeile se confruntă cu acest simptom, grețurile sunt și ele pe lista primelor simptome care pot anunța o sarcină. Nu este cunoscută cauza exactă a grețurilor matinale, dar este posibil să fie răspunzători tot hormonii.
Urinarea frecventă apre de obicei în săptămânile 6-8 de sarcină, și dacă nu te-ai mai confruntat cu asta până acum sau nu ai alte afecțiuni care să aibă acest simptom, atunci te poți gândi la o posibilă sarcină.
Constipația se poate instala și ea imediat ce crește nivelul de progesteron, iar acest lucru duce la încetinirea tranzitului intestinal. Soluțiile pentru a rezolva această problemă sunt la îndemâna ta și tot ce trebuie să faci este să ai grijă la alimentație și anume să consumi alimente bogate în fibre, să te hidratezi corespunzător și să faci multă mișcare.
Modificările hormonale sunt răspunzătoare și pentru trecerea ușoară de la o stare la alta. Dacă îți vine să plângi, iar în secunda următoare răzi, nu te îngrijora, sunt simptome firești ale sarcinii.
Curmalele fac parte din categoria alimentelor pe care orice femeie însărcinată ar trebui să le introducă în dieta sa. Iată care este explicația:
Trebuie menționat faptul că o femeie însărcinată poate avea toate simptomele enumerate sau nimic. Așa cum am spus și mai sus, cea mai sigură metodă de a afla dacă ești sau nu însărcinată rămâne testul de sarcină sau controlul în cabinetul medicului ginecolog.