Ce este dieta BRAT și de ce medicii nu o mai recomandă

banana

Ai avut vreodată probleme cu stomacul? Nimic nu este mai neplăcut. Tulburările gastrointestinale, diareea, voma, toate acestea nu fac decât să îți creeze o stare de discomfort, iritabilitate, stare de neliniște. De obicei, medicii te pun în primă fază să urmezi dieta BRAT, dar cele mai recente studii nu mai susțin deloc această recomandare.

De ce? Dieta BRAT este o dietă care se bazează pe consumul de banane, orez, mere și pâine prăjită, însă de cele mai multe ori trebuie aflată cauza care conduce la stările enumerate mai sus și mai apoi apelarea la această dietă cu alimente care au un conținut scăzut de fibre.

BRAT este prescurtarea din engleză pentru banane, orez, mere și pâine prăjită.

Se folosesc aceste alimente pentru că se presupune că ele pot pregăti organismul pentru a reveni la alimentația normală fără probleme, dar se pare că este vorba numai despre mituri. Experții spun că ai nevoie de multe vitamine, nutrienți, proteine și grăsimi sănătoase pentru a te recupera după o diaree acută. Dieta BRAT însă nu îndeplinește aceste condiții.

Cel mai important lucru atunci când ai de-a face cu tulburări gastrointestinale este să te hidratezi pe cât de mult poți. Nu te grăbi să mănânci, de cele mai multe ori organismul trebuie lăsat în pace atunci când se reface după boală. Trebuie totuși să consumi multe lichide pentru a înlocui ce ai eliminat prin diaree. De menționat este faptul că nu poți consuma orice fel de lichide: evită-le pe cele care conțin zahăr pentru că acesta nu va face decât să-ți înrăutățească starea.

Atât adulții cât și copiii trebuie să urmeze pentru o perioadă scurtă dieta BRAT dacă se apelează totuși la ea. Dacă se prelungește utilizarea ei, organismul va fi și mai slăbit pentru că nu primește suficiente substanțe nutritive. Când simptomele s-au ameliorat mesele zilnice trebuie introduse treptat, cam la 24-48 de ore de la vărsături sau diaree.

Alimentele care trebuie evitate sunt: mâncărurile prăjite, grase sau care sunt condimentate în exces, peștele, legumele crude sau citricele pentru că vor irita foarte ușor mucoasa stomacului.

Întotdeauna trebuie apelat la ajutorul unui medic specialist dacă diareea durează mai mult de trei zile, există stări febrile, persoana bolnavă urinează puțin, are stări de delir, nu are lacrimi și este palidă la față.

Afectiuni

bebeluș

Spasmul hohotului de plâns: cauze și riscuri

Spasmul hohotului de plâns sau sindromul SHP este un motiv de îngrijorare sau panică pentru orice părinte care are un [...]

Sanatate

Kinetoterapia – soluția ideală pentru un corp sănătos și armonios

Indiferent de domeniul în care activeză, studiile au arătat că peste 80%  dintre adulții nu fac suficientă activitate fizică, în [...]

Sanatate

burete de vase

Este mai murdar chiar și decât vasul de toaletă. Care este cel mai periculos obiect din bucătărie

Puțini s-ar fi așteptat la asta deși este logic ceea ce se întâmplă. Buretele de vase este cel mai periculos [...]