Ce este dieta BRAT și de ce medicii nu o mai recomandă

dieta brat

Ai avut vreodată probleme cu stomacul? Nimic nu este mai neplăcut. Tulburările gastrointestinale, diareea, voma, toate acestea nu fac decât să îți creeze o stare de discomfort, iritabilitate, stare de neliniște. De obicei, medicii te pun în primă fază să urmezi dieta BRAT, dar cele mai recente studii nu mai susțin deloc această recomandare.

De ce? Dieta BRAT este o dietă care se bazează pe consumul de banane, orez, mere și pâine prăjită, însă de cele mai multe ori trebuie aflată cauza care conduce la stările enumerate mai sus și mai apoi apelarea la această dietă cu alimente care au un conținut scăzut de fibre.

BRAT este prescurtarea din engleză pentru banane, orez, mere și pâine prăjită.

Se folosesc aceste alimente pentru că se presupune că ele pot pregăti organismul pentru a reveni la alimentația normală fără probleme, dar se pare că este vorba numai despre mituri. Experții spun că ai nevoie de multe vitamine, nutrienți, proteine și grăsimi sănătoase pentru a te recupera după o diaree acută. Dieta BRAT însă nu îndeplinește aceste condiții.

Cel mai important lucru atunci când ai de-a face cu tulburări gastrointestinale este să te hidratezi pe cât de mult poți. Nu te grăbi să mănânci, de cele mai multe ori organismul trebuie lăsat în pace atunci când se reface după boală. Trebuie totuși să consumi multe lichide pentru a înlocui ce ai eliminat prin diaree. De menționat este faptul că nu poți consuma orice fel de lichide: evită-le pe cele care conțin zahăr pentru că acesta nu va face decât să-ți înrăutățească starea.

Dieta BRAT – se urmează o perioadă limitată de timp

Atât adulții cât și copiii trebuie să urmeze pentru o perioadă scurtă dieta BRAT dacă se apelează totuși la ea. Dacă se prelungește utilizarea ei, organismul va fi și mai slăbit pentru că nu primește suficiente substanțe nutritive. Când simptomele s-au ameliorat mesele zilnice trebuie introduse treptat, cam la 24-48 de ore de la vărsături sau diaree.

Alimentele care trebuie evitate sunt: mâncărurile prăjite, grase sau care sunt condimentate în exces, peștele, legumele crude sau citricele pentru că vor irita foarte ușor mucoasa stomacului.

Întotdeauna trebuie apelat la ajutorul unui medic specialist dacă diareea durează mai mult de trei zile, există stări febrile, persoana bolnavă urinează puțin, are stări de delir, nu are lacrimi și este palidă la față.

Noutati

Neti Sandu

Neti Sandu confirmată cu noul coronavirus: ”Mă simt relativ bine!”

Neti Sandu a fost confirmată cu noul coronavirus. Prezentatoarea TV se află în acest moment acasă, în izolare, într-o stare [...]

Noutati

Meri İstoriti

Meri Istiroti, Liv Hospital: ”Sănătatea este unul dintre domeniile în care nu-ți poți permite greșeli”

Sistemul medical din România funcționează după tot felul de principii mai mult sau mai puțin orientate către pacient. Avem în [...]

Sanatate

Coronavirus

Covid-19 are noi simptome? Ce spun specialiștii

Febră mare, tuse seacă, respirație îngreunată. Acestea au fost primele simptome anunțate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind definitorii [...]