Cum să dormi când ai un nou-născut: 11 sfaturi pe care le poți integra ușor, în rutina zilnică

Cum să dormi când ai un nou-născut
Cum să dormi când ai un nou-născut

În primele luni de viață ale bebelușului, somnul mamei poate fi o provocare continuă. Chiar dacă este normal să te bucuri de mai puțină odihnă decât de obicei, privarea de somn poate avea efecte serioase asupra mamei: de la probleme de concentrare, la o stare de spirit mai proastă și la un risc mai crescut de depresie postpartum. Învață de la specialiști, dar și experiența altora, cum să dormi când ai un nou-născut.

Este foarte important să dormi suficient atunci când ai un nou-născut pentru a nu te epuiza fizic și emoțional.

Cum să dormi când ai un nou-născut

Chiar dacă vei avea impresia că somnul tău întrerupt nu va mai fi vreodată odihnitor, reamintește-ți că va veni și ziua în care bebelușul tău chiar nu se va mai trezi toată noaptea.

Până atunci, poți folosi aceste sfaturi despre cum să dormi când ai un nou-născut:

Ia pauză atunci când doarme bebe

E frustrant să îi auzi pe cei din jur spunându-ți să dormi ziua, atunci când doarme și nou-născutul, pur și simplu pentru că nu așa funcționează corpul nostru. Însă, poți lua o pauză și să faci altceva decât treburi în casă sau pregătiri pentru bebe. Lasă vasele murdare așa cum sunt și hainele exact acolo unde sunt.

Împarte somnul de noapte cu partenerul

Chiar dacă alăptezi, nu e obligatoriu să te trezești la fiecare masă de noapte a bebelușului. Partenerul tău te poate ajuta cu una dintre mese hrănindu-l fie cu un biberon cu formulă, fie cu o porție de lapte matern pe care ai pregătit-o cu câteva ore mai devreme.

Ține totul la îndemână și somnul va veni mai repede

Știi ce se spune despre un pahar de lapte: că te ajută să adormi. Laptele matern conține triptofan, un aminoacid care ajută copilul să adoarmă rapid după ce mănâncă. În plus, corpul tău produce anumiți hormoni atunci când alăptezi, care te ajută și pe tine să te relaxezi și să adormi din nou. Acum că știi aceste lucruri, tot ce trebuie să faci este să ții totul la îndemână pentru a nu sta trează mai mult decât trebuie, noaptea. Ține pătuțul nou-născutului cât mai aproape de patul tău. Ideal ar fi să îl ții lipit, astfel încât să nu mai fie nevoie să te ridici din pat. Dacă îl hrănești cu biberonul, pune la îndemână tot ce îți trebuie pentru hrănirea de noapte și lasă curățarea și sterilizarea pe dimineață. Păstrează lumina cât mai slabă în timp ce hrănești copilul.

Cere ajutorul familiei și al prietenilor

Dacă nu spui exact ce fel de ajutor îți trebuie, s-ar putea să nu îl primești. Uneori, familia și prietenii nu vin la tine tocmai pentru a-ți lăsa timp și spațiu ca să te obișnuiești cu noul membru al casei. De aceea este important să spui ce ai nevoie: de la sarcinile parentale, la cele domestice. Este în regulă ca cei care vor să te ajute să spele vasele, să gătească o masă, să ducă gunoiul sau să întindă rufele spălate.

Ajutor, da. Vizite, nu neapărat

Pentru cei care vor să vină doar ca să vadă bebelușul, pregătește-te să le spui politicos că mai ai nevoie de timp ca să te adaptezi sau ca să te odihnești. În loc de vizite acasă, stabilește să vă vedeți în parc, la plimbare.

Hidratare, gustare și cafea

Pentru o mamă care alăptează, hidratarea este esențială. Vei observa oricum că organismul îți cere mai multă apă. Ce te mai poate ajuta? O gustare rapidă pentru a trece peste acele nopți lungi, lipsite de somn. Alege gustări cu proteine, grăsimi și carbohidrați de înaltă calitate. De exemplu, un iaurt cu fructe. Specialiștii spun că este în regulă să bei și o cafea, mai ales după o noapte albă, doar să nu mărești cantitatea și să nu o bei în a doua parte a zilei.

Ieși la plimbare pentru un somn bun

Poate că nu ești în cea mai bună formă, nici nu ai coafura sau manichiura pe care le dorești, dar ieșirea la o plimbare cu bebelușul vă va ajuta pe amândoi. Astfel, nu te vei mai simți izolată, nu vei mai vedea o vreme toate sarcinile din casă (care oricum nu se termină niciodată, nu-i așa?) și bebelușul se va odihni mai bine. Studiile au arătat că lumina din timpul zilei îmbunătățește somnul bebelușului pe timp de noapte, așa că profită de zilele în care puteți ieși. Nu înseamnă că trebuie să faci din asta o obligație. În zilele în care chiar nu te simți confortabil să ieși, roagă pe altcineva să plimbe nou-născutul. Sau pur și simplu sari peste plimbare.

Respectă-ți corpul

Îți poți ajuta organismul să se refacă și să aibă mai multă energie alegând o dietă echilibrată, cu alimente hrănitoare, dar și făcând exerciții ușoare. Dacă nu ești genul sportiv, s-ar putea ca asta să îți pară o sarcină în plus, așa că dansează sau rămâi doar cu minutele de plimbare.

Nu uita de plăcerile tale

Chiar dacă nu mai ai atât de mult timp pentru tine, adu-ți aminte să incluzi în rutină măcar o parte din plăcerile tale. Dacă ții sub control hormonii de stres, te vei putea bucura de un somn mai bun. Și nu uita de socializare. Fie că ieși să te vezi cu o prietenă sau o suni și stați minute întregi de vorbă, la final te vei simți mult mai bine.

Fără ecrane înainte de culcare

Acest sfat rămâne valabil și mult mai târziu, nu doar atunci când înveți cum să dormi când ai un nou-născut. Experții în somn susțin că dispozitive precum telefonul sau televizorul înainte de culcare emit unde luminoase ce ne conving creierul că este zi. De aceea corpul produce cortizol, hormonul stimulator ce împiedică odihna nocturnă.

Cere sfatul specialistului

Dacă simți că ești epuizată și că nu te mai poți odihni, discută cu medicul de familie. Acesta ar putea fi un simptom care nu trebuie ignorat al depresiei postnatale. Și nu uita să te bucuri de puiul de om care crește în fiecare zi câte un pic. Va ajunge mare mai repede decât crezi.

Foto: pexels.com

Noutati

ilustratie coronavirus

Oamenii cu aceste meserii sunt cei mai expuși la infectarea cu CORONAVIRUS

Infectarea cu Coronavirus, care face prăpăd în întreaga lume îi pune pe gânduri chiar și pe cei mai optimiști oameni. [...]

Dieta si nutritie

O femeie care se cântărește și are multe alimente sănătoase în jurul ei

Alimente sănătoase de consumat pentru a pierde în greutate, potrivit experților

Dacă încerci să slăbești, s-ar putea să fii tentată să reduci caloriile, dar mâncarea prea puțină îți poate pune sănătatea [...]

Sanatate

picioare

Monturile, ce sunt și cum scăpăm de ele

Dacă și tu ai simțit o durere puternică la degetul mare, care nu te-a mai lăsat să calci normal, dacă [...]