7 efecte surprinzătoare ale acidului hialuronic

acid hialuronic
Photo by Alexandra Tran on Unsplash

Acidul hialuronic este o substanță produsă, în mod natural, de organism. Aceasta se găsește în piele, articulații, ochi și alte țesuturi. Principala proprietate a acidului hialuronic este de a întreține hidratarea țesuturilor, având rol de umectant. Cum este posibil acest lucru?

Acidul hialuronic menține apa în țesuturi și previne evaporarea acesteia. Totuși, așa cum se întâmplă și în cazul colagenului și al elastinei, producția de acid hialuronic scade odată cu înaintarea în vârstă, dar și din cauza unor factori precum fumatul sau poluarea. Din acest motiv, această substanță trebuie suplimentată de către noi, după vârsta de 20 de ani, cu ajutorul produselor de îngrijire potrivite. Iată care sunt cele mai surprinzătoare beneficii ale acidului hialuronic pentru organism.

Menține integritatea pielii

Este deja binecunoscut: acidul hialuronic îți face pielea mai frumoasă, netedă și cu un aspect „plin”. Tocmai, de aceea, tratarea ridurilor cu acid hialuronic prin injectare este o procedură cosmetică extrem de populară. De asemenea, tot datorită acestui beneficiu, acidul hialuronic este prezent în multe produse de îngrijire anti-aging (anti-îmbătrânire) pentru piele și în suplimente orale. Având proprietatea de a reține umiditatea, acidul hialuronic reușește să mențină aspectul de piele hidratată și sănătoasă. Pe de altă parte, cand este folosita in combinatie cu alte substante, acidul hialuronic poate ajuta la reducerea petelor de la nivelul pielii. 

Stimulează regenerarea țesuturilor

Prin protecția oferită pielii, acidul hialuronic ajută la creșterea vitezei de regenerare celulară. În cazul rănilor, ulcerelor sau leziunilor, unele studii au demonstrat efectul benefic al acidului hialuronic în procesul de vindecare, atunci când acesta este aplicat topic, direct pe leziune. Acidul ar ajuta și în cazul gingivitei și intervențiilor chirurgicale dentare, grăbind vindecarea. Se pare că acidul hialuronic ar influența procesele inflamatorii.  

Lubrifiază articulațiile

Având în vedere că acidul hialuronic se găsește, în mod natural, la nivelul articulațiilor, este evident că acesta are un rol important și în ceea ce privește aceste țesuturi. Suplimentarea cu acid hialuronic este benefică în cazul persoanelor cu artroze sau traumatisme care alterează lubrifierea articulațiilor. Studiile au arătat că dozele zilnice de 80-200 mg acid hialuronic, administrate timp de minim 2 luni, au adus îmbunătățiri în acest sens. Bineînțeles, acidul hialuronic poate fi injectat de către medic, direct în articulații. 

Ameliorează senzația de ochi uscat

Persoanele cu ochii uscați sau cu hiposecreție lacrimală pot beneficia de o reducere a disconfortului cauzat de această tulburare, cu ajutorul acidului hialuronic. În acest scop, acidul hialuronic se poate utiliza sub formă de picături pentru ochi. Sunt recomandate produse care au concentrații de 0,2-0,4% acid hialuronic. De asemenea, acidul hialuronic ajută la menținerea sănătății oculare. 

Întărește oasele

Recent, cercetările în ceea ce privește acidul hialuronic s-au extins și pentru evaluarea efectului asupra oaselor. Unele studii au demonstrat faptul că acidul hialuronic sub formă de suplimente ar încetini pierderea densității osoase la șobolanii de laborator cu osteopenie. Se pare că această substanță ar stimula activitatea osteoblastelor, un tip de celule osoase.

Ameliorează simptomele bolii de reflux esofagian

Foarte surprinzător este faptul că acidul hialuronic ar reduce simptomele bolii de reflux gastroesofagian, atunci când se administrează sub formă de suplimente. Boala de reflux gastroesofagian produce leziuni la nivelul esofagului, ca urmare a regurgitării acidului gastric din stomac. Datorită proprietăților de regenerare, acidul hialuronic grăbește vindecarea esofagului. Pe de altă parte, atunci când medicația  se combină cu un supliment cu acid hialuronic și condroitină, simptomele s-ar putea reduce cu până la 60% în comparație cu efectele produse doar de medicație. 

Îmbunătățește sănătatea vezicii urinare

Deși pare să nu aibă vreo legătură, acidul hialuronic este benefic în cazul persoanelor care suferă de cistită interstițială. Se pare că inserarea acidului hialuronic direct în vezica urinară, cu ajutorul unui cateter (tub subțire), are efecte favorabile: ameliorează durerea și urinarea frecventă. Bineînțeles, această procedură nu poate fi făcută acasă, iar cercetările privind suplimentarea orală nu demonstrează, încă, efectul benefic în cazul acestei afecțiuni.

Așadar, acidul hialuronic are efecte surprinzătoare pentru organism, însă, din păcate, producția acestei substanțe în corp scade odată cu vârsta. Produsele cosmetice, procedurile estetice și suplimentele orale te pot ajuta să îți suplimentezi nivelul de acidul hialuronic din organism.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica_cosmedica/

Lifestyle

(P) Alege ochelari de vedere după forma feței tale

Esti in cautarea perechei perfecte de ochelari de vedere care sa ti se potriveasca formei fetei? Fie ca ai o [...]

Sanatate

periuță de dinți

Unde este igienic să ținem periuța de dinți? Recomandările medicilor stomatologi

Există o mulțime de mituri legate de locurile în care este bine și în care nu e deloc recomandat să [...]

Dieta si nutritie

Ce mâncăm de dietă în postul Paștelui? Află de la nutriționistul Șerban Damian

Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi posturi din an, durează 40 de zile și se pare că este [...]