Uleiurile esențiale, da sau nu? Avantaje vs. dezavantaje

ulei de lavandă
Imagine de Googlerankfaster via Pixabay

Uleiurile esențiale au câștigat în ultimul timp din ce în ce mai mult teren în medicina alternativă. Există anumite branduri care au introdus pe piață difuzoare frumoase, care se integrează în stilul unei camere decorate modern, dar aceste lucruri nu demonstrează nici pe departe beneficiile acestor tipuri de uleiuri în tratarea unor boli.

Chiar dacă în promovarea lor sunt utilizate de cele mai multe ori cuvinte precum natural sau terapeutic, trebuie să ai în vedere că acestea nu sunt o rezolvare rapidă a ceea ce medicina tradițională nu a putut soluționa. Cu siguranță ai văzut sau ai găsit o mulțime de grupuri pe internet unde acest tip de uleiuri sunt intens promovate, dar asta nu înseamnă că ele sunt neapărat sigure, este o strategie de marketing bine pusă la punct și cam atât.

Fiecare organinism funcționează în felul lui. Ceea ce pentru cineva funcționeză, altcuiva poate dăuna.

Cu siguranță aceste uleiuri sunt naturale, sunt derivate din plante, dar trebuie să ai în vedere mult mai multe aspecte înainte să le folosești cu atât de mare încredere.

Dacă anumite organe din corp nu funcționează corect, te poți confrunta cu probleme de sănătate care pot ajunge să-ți pună viața în pericol.

Sistemul endocrin și uleiurile esențiale

Glandele din sistemul endocrin produc hormoni care au funcția de a regla metabolismul. Dacă aceastea secretă mai mult sau mai puțin, există anumite derapaje și consecințele care nu sunt tocmai plăcute. De-a lungul timpului au apărut câteva studii care au demonstrat că anumite uleiuri esențiale au declanșat complicații legate de secretarea hormonilor. De exemplu, uleiul de lavandă este asociat cu dezvoltarea precoce a sânilor în cazul fetelor.

Alergiile

Cea mai mare problemă de sănătate în cazul uleiurilor esențiale este dezvoltarea unor simptome alergice. Utilizarea uleiurilor esențiale ar putea duce la simptome de alergie dermatologică, inclusiv roșeață, urticarie, mâncărime și umflarea pielii. Dacă bănuiești că ai o reacție alergică la un ulei esențial, oprește utilizarea produsului și consultă alergologul sau dermatologul.

Sunt sau nu sigure uleiurile esențiale?

Nu se poate face o clasificare sigură în cazul uleiurilor esențiale pentru că în acest moment majoritatea sunt considerate sigure, mai ales dacă ele sunt folosite în mod adecvat.

Un studiu din 2019 arată că uleiurile esențiale de eucalipt și ghimbir ar putea sprijini imunitatea – dar cercetătorii au subliniat că majoritatea studiilor au avut loc în țările din est, unde compușii sunt „utilizați în mod tradițional” și că întregul ulei pur folosit în studii nu se potrivește întotdeauna cu ceea ce găsești pe rafturile magazinelor.

Lavanda ajută la somn și relaxare, dar am spus și mai sus că poate dezvolta probleme ale sistemului endocrin.

Eucaliptul poate provoca convulsii dacă este înghițit, mușețelul poate dezvolta alergii, menta poate ajunge să provoace erupții serioase pe piele, dar fiecare om știe ce este mai bine pentru el, iar fiecare dintre noi este liber să facă alegerile pe care le dorește.

Terapia cu uleiuri esențiale poate fi ținută la nivelul de siguranță dacă sunt luate în considerare anumite aspecte esențiale în folosirea ei:
  • cel mai sigur este să discuți cu medicul înainte de a investi în acest tip de terapie, pentru că costurile nu sunt deloc mici
  • oprește imediat difuzarea uleiurilor esențiale dacă intervin simptome precum tusea, strănutul sau lăcrimarea
  • încearcă un test de alergie, local, pe piele, înainte de utiliza uleiurile esențiale.

Sunt multe de spus în cazul uleiurilor esențiale, dar cel mai important este să-ți asculți propriul corp și să ții mereu cont de sfatul medicul care are grijă de sănătatea ta și a familiei tale.

Noutati

(P) Care sunt riscurile si problemele ce pot aparea in cazul unui implant dentar?

Numai cei care au dinti perfecti nu stiu cate necazuri poate atrage o dantura cu probleme. Una dintre cele mai [...]

Lifestyle

yuval noah harari

Yuval Noah Harari: ”Dacă alegem lipsa de unitate, acest lucru nu doar că va prelungi criza, ci probabil vor apărea catastrofe mai grave…”

Yuval Noah Harari, istoric israelian și autorul bestseller-urilor – „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” și ”Homo Deus. Scurtă istorie a [...]

Sanatate

trezire timpurie

Te trezești prea devreme? Cum să îi dai corpului exact atât somn, cât are nevoie

Dacă te trezești prea devreme, fără alarmă și fără nimic de făcut, în mod special, atunci această trezire timpurie poate [...]