Știm că perioada izolării a fost greoaie, pentru multe din doamnele și domnișoarele care nu au reușit să mai apeleze la anumite intervenții minim invazive, la medicul estetician. Însă, cum lucrurile revin, ușor – ușor, la normal, și ridurile de expresie vor dispărea, datorită toxinei botulinice (Botox).
Care sunt cauzele apariției ridurilor, ne explică dr. Gabriel Mazilu, Medic specialist Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică.
„Înaintarea în vârstă, deshidratarea sau expunerea pielii la factori externi nocivi, toate sunt cauze care conduc la apariția ridurilor de expresie. Acest fenomen poate fi tratat printr-o intervenție simplă, nedureroasă, fără riscuri: injectarea cu toxină botulinică.
Produsă în mod natural de bacteria Clostridium botulinum, toxina botulinică este o proteină care acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi, de la creier la mușchi. Dezvoltarea folosirii toxinei botulinice în scop cosmetic este, probabil, unul dintre cele mai importante descoperiri ale industriei farmaceutice. Recomandat persoanelor cu riduri adânci de expresie, tratamentul cu toxina botulinică se practică de peste două decenii și este una dintre procedurile cu cele mai puține riscuri din cosmetica facială. De la utilizarea ei inițială în tratamentul unei singure zone, toxina botulinică este acum folosită cu succes în multe arii ale feței și nu numai, cu rezultate remarcabile.”
Care sunt zonele în care poate fi injectată toxina botulinică?
Tratamentul cu toxina botulinică este indicat în cazul prezenței ridurilor de expresie din partea superioară a feței: ridurile de la nivelul colțului ochilor („laba gâștei”), cele care apar între glabelare („sprâncene”) și ridurile de la nivelul frunții. De asemenea, toxina botulinică poate fi folosită în tratamentul hipersudorației(transpirației excesive) axilare, palmare sau plantare.
Cum se efectueză procedura de injectare cu toxina botulinică?
Injectarea cu toxina botulinică se efectuează în cabinet, de regulă într-o singură ședință, în condiții sterile și aseptice. Procedura durează în jur de 15 minute, se realizează fără anestezie, cu ajutorul unor ace foarte fine, iar disconfortul este minim. La nivelul locului de injectare rămân semne care vor dispărea în 24 de ore. Aceste papule (mici zone roșiatice) nu reprezintă un motiv de îngrijorare, fiind chiar o confirmare a faptului că toxina a fost injectată corespunzător.
Efectul injectării cu toxina botulinică este de întinerire, fără să influențeze, însă, expresivitatea și mimica feței. Timpul de acțiune este, în medie, de șapte zile, dar uneori rezultatul începe sa fie vizibil si la trei – cinci zile. După aproximativ două săptămâni de la injectare, efectul este complet instalat și se poate face o evaluare corectă. Ridurile de încruntare, în special cele de la nivelul frunții sau cele dintre sprâncene, dispar, iar celelalte se diminuează considerabil.
”Timp de două săptămâni, sunt interzise: expunerea la temperaturi extreme, saună, solar, plajă, exerciții fizice, băi fierbinți, antibiotice sau antiinflamatoare, tratamente dermatocosmetice, masaje faciale.
Injectările cu toxină botulinică nu comportă riscuri particulare. În cazul în care apar, reacțiile sunt temporare și sunt similare oricărui vaccin sau injecții: edem reactiv sau alergic, eritem, echimoze, hematom. În cazul în care pacientul nu respectă indicațiile medicului, se pot produce reacții extrem de rare, ușoare asimetrii temporare și corectabile, care pot ajunge până la ptoza palpebrală (căderea pleoapei).
Toxina botulincă este folosită cu succes pentru corectarea ridurilor faciale, fiind un instrument important în tehnicile de rejuvenare facială”, spune specialistul.