Primăvara este unul dintre anotimpurile pe care oamenii le iubesc cel mai mult. De ce? Răspunsul este cât se poate de simplu: pentru starea de bine pe care o oferă, pentru faptul că totul capătă nuanțe de un verde fabulos și pentru că întreaga natură se trezește la viață după somnul lung și greu din cele trei luni de iarnă. Alergiile primăvara pot deveni periculoase în momentul în care sunt scăpate de sub control
Chiar și așa trebuie să rămânem precauți în continuare. Primăvara aduce cu ea și afecțiuni de sezon, care ne pot da foarte repede organismul peste cap dacă nu știm cum să ne ferim de ele. Vremea caldă aduce cu ea alergii sau infecții și este foarte important să fim atenți la ele așa cum se cuvine.
Rinita alergică este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni de primăvară. Polenul de la copaci afectează multe persoane care suferă de alergii. Cele mai comune simptome ale rinitei alergice sunt înfundarea nasului, ochi înlăcrimați mai tot timpul, strănut frecvent, respirație șuierătoare și tuse sâcâitoare. Chiar dacă nu există o modalitate de vindecare a alergiilor, simptomele lor pot fi controlate. Cei care suferă de alergii trebuie să evite să iasă din casă în zilele în care văd că este mult polen în aer, să își schimbe hainele când ajung acasă și să țină ferestrele casei închise. Pentru tratent pe bază de medicamente trebuie un consult la medicul specialist.
Conjunctivita alergică este și ea tot o alergie la polen, dar care afectează ochii. De data aceasta cele care se inflamează sunt membrana mucoasei ochiului și interiorul pleoapei. Cel mai adesea se recomandă evitarea expunerii la polen pe cât posibil, hidratarea ochiului și medicamente pentru ameliorarea simptomelor.
Astmul sau afecțiuni ale sinusurilor sunt alte două boli care se pot agrava primăvara. Tot polenul este de vină și în aceste două cazuri. Inhalarea lui poate declanșa o criză de astm din cauza inflamării căilor respiratorii.
Nici de gripă nu scăpăm odată cu venirea primăverii. Cele mai sigure măsuri de prevenire și stopare a răspândirii viruslui sunt: spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde, limitarea contactului cu personele bolnave, evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii.
Tulburările de digestie se manifestă prin durere și disconfort abdominal, balonare și tulburări de tranzit, diaree sau constipație. Schimbarea alimentației primăvară este însoțită la unele persoane de apariția sau accentuarea tulburărilor digestive existente. Există şi virusuri digestive, care circulă primăvara şi care pot fi destul de agresive. Este vorba de virusurile care dau diaree ca enterovirusurile şi rotavirusurile. În niciun caz nu se tratează cu antibiotic. Este foarte importantă hidratarea cu lichide precum apă, ceaiuri, supe. În cazul în care deshidratarea este severă, trebuie să mergeți la camera de gardă a unui spital.