Zeama de murături este bogată în probiotice și nutrienți, care sunt benefice pentru sănătate. Află de ce specialiștii recomandă să o consumi sau cum să o faci în siguranță.
Vitaminele și mineralele din zeama de murături variază în funcție de formulă. Sodiul și potasiul sunt cei mai frecvenți doi nutrienți prezenți în zeama de murături. Cu toate acestea, poate conține și calciu ori magneziu.
Producătorii de murături folosesc diverse formule pentru lichidul lor din produsele care se consumă destul de frecvent în sezonul rece. Ca urmare, determinarea valorii nutriționale a unui pahar de zeamă de murături poate fi o provocare.
Lichidul din murături are un dezavantaj imens, în ciuda tuturor beneficiilor sale potențiale.
Este bogată în sare. Persoanele cu hipertensiune arterială sau boli ale rinichilor, ficatului sau cardiacii trebuie să o evite. Deoarece există și alte opțiuni de probiotice cu conținut scăzut de sodiu, este puțin probabil ca avantajele acestui lichid din murături să depășească pericolele.
Dacă vă place aroma murăturilor și vrei să obții câteva beneficii suplimentare pentru sănătate, ar fi mai bine să fermentezi legumele și apoi să le consumi ocazional, decât să bei zeamă, deoarece conține mai multă sare.
Zeama de murături a fost promovată de foarte mult timp ca un leac pentru arsurile solare, crampele menstruale, prevenirea cancerului și prevenirea bolilor de inimă. Nu există nicio dovadă științifică care să susțină aceste presupuse avantaje. Cu toate acestea, există unele dovezi că poate fi folosită în alte scopuri.
Reduce arsurile la stomac: alimentele acide pot provoca arsuri la stomac, motiv pentru care persoanele care le au sunt sfătuite să le evite. În ciuda acestui fapt, unii oameni susțin că zeama de murături le ameliorează simptomele.
Ameliorează crampele musculare: sportivii beau zeamă pentru a preveni crampele musculare și pentru a crește hidratarea după antrenament. Electroliții din zeama de murături refac electroliții pierduți din organism și mențin echilibrul fluidelor. Într-un studiu, participanții au fost stimulați electric să producă crampe, iar consumul de zeamă de murături a redus crampele.
Protejează de radicalii liberi: este o sursă excelentă de vitamine A, E și antioxidanți. Aceste componente protejează celulele de radicalii liberi și previn stresul oxidativ.
Sursă bună de probiotice: Probioticele sunt abundente în zeama de murături derivată din murături fermentate organic, făcute fără oțet. Probioticele sunt bacterii minuscule care ajută la menținerea echilibrului bacteriilor sănătoase din intestin. Bacteriile intestinale ajută la digestie, metabolism, răspuns imunologic și chiar starea de spirit.
Reglează glicemia: Conform cercetărilor, oțetul poate crește sensibilitatea la insulină și poate reduce nivelul zahărului din sânge, mai ales atunci când este combinat cu carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale și legumele. Oțetul poate ajuta persoanele cu diabet de tip II să-și controleze nivelul zahărului din sânge. Oțetul îmbunătățește capacitatea de răspuns la insulină și, prin urmare, ajută la reglarea glicemiei după mese.
Deși nu a fost efectuată nicio cercetare asupra lichidului din murături, el conține un conținut ridicat de oțet, așa că produce același efect ca acesta.