Ai mai jos lista cu cele mai sigure ingrediente pentru îngrijirea pielii. Dar, pentru că fiecare ten e diferit, trebuie să știi modul în care acestea acționează. În caz contrar, starea și aspectul pielii sensibile sau afectate de cuperoză sau de o altă boală ar putea fi înrăutățite.
Acidul hialuronic este un acid cu o toleranță mare și poate fi folosit pentru hidratarea oricărui tip de ten. Se găsește în mod natural în piele și ajută la restaurarea, hidratarea și protejarea pielii de agenți invazivi externi.
Acidul mandelic este recomandat pentru exfolierea tenului sensibil. Extras din migdalele amare, acidul mandelic exfoliază și ajută la regenerarea pielii. Are o moleculă mare, de aceea nu pătrunde în piele și este mai ușor tolerat chiar și de pielea sensibilă. Este folosit și în tratamentele împotriva pigmentării pielii, a vindecării cicatricilor și acneei.
Acidul azelaic este folosit pentru îngrijirea tenului acneic și a celui afectat de rozacee. Are rol antibacterian, antiinflamator și antioxidant.
Beta-hydroxy Acid (BHA) sunt acizi solubili în ulei, de aceea sunt recomandați pentru tenul gras și mixt (pătrund în pori și ajută la eliminarea punctelor negre și a coșurilor). Cel mai cunoscut acid BHA este acidul salicilic.
Alpha-Hydroxy Acid (AHA) – acidul lactic și acidul glicolic – sunt acizi sintetici obținuți din lapte și din zaharurile din fructe. Aceștia ajută la eliminarea celulelor moarte și redobândirea luminozității pielii.
Acidul linoleic (vitamina F) este un acid gras esențial care fortifică bariera protectoare a pielii, acționând ca un înlocuitor al sebumului. Este recomandat pielii ajunse la menopauză sau afectată de o uscare intensă.
Printre cei mai populari antioxidanți se numără vitamina C, ceaiul verde, niaciamidele. Acestea protejează pielea de radicalii liberi.
Vitamina C protejează pielea de razele UV, mărește producția de colagen și reduce liniile fine și ridurile.
Ceaiul verde antioxidant netezește pielea și repară pielea afectată de razele ultraviolete.
Cafeina reduce aspectul inflamat al pielii și este inclus în special în produsele pentru îngrijirea ochilor, dar și în cele care vizează corectarea celulitei.
Vitamina B3 (niaciamidele) oferă luminozitate și ajută la hidratarea pielea. Are efecte benefice și pentru pielea afectată de coșuri, deoarece reduce producerea de sebum.
Un ultim antioxidant, resveratrolul reduce liniile fine și ridurile, îmbunătățește aspectul pielii.
Un ingredient eficient în tratarea acneei este benzoyl peroxide, cu efecte antibacteriene puternice.
Vitamina H sau biotina face parte din complexul de vitamine B și ajută celulele să ajungă la maturitate. Deficiența de biotină duce la pierderea părului, uscarea excesivă a scalpului și crăparea pielii în colțul gurii.
Ceramidele, lipide naturale produse la nivelul pielii, reglează nivelul de hidratare al pielii, prevenind apariția iritațiilor și a deshidratării. Cu vârsta, producerea naturală de ceramide scade, de aceea se recomandă includerea în rutină a produselor de ingrijire cu ceramide.
Colagenul este o proteină care menține hidratarea la nivelul pielii.
Coenzima Q10 are efecte de catifelare și netezire a pielii.
Glicerina este un umectant natural care să găsește și în piele. Acesta susține hidratarea, aspectul suplu și sănătos al pielii.
Hidroquinona ajută la eliminarea petelor pigmentare. Este folosită în tratamentele de corectare a melasmei cauzate de fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii sau date de pilulele contraceptive.
Oxidul de zinc este inclus în produsele de protecție solară. Este un ingredient natural, mineral, non-iritativ care asigură protecția pielii de razele UV.
Oxidul de titanium protejează pielea de UVA și de UVB, fără a da reacții de sensibilizare a pielii. Este recomandat chiar și pentru un ten sensibil, care se înroșește ușor.
Ca și acizii cu rol exfoliant, retinolul luptă împotriva îmbătrânirii tenului. Acesta mărește producția de colagen de la nivelul pielii și oferă pielii un aspect mai neted. Indiferent de perioada în care folosești retinolul, trebuie aplicate produse de protecție solară deoarece retinolul, în prezența soarelui, determină apariția petelor pigmentare.
Foto: pexels.com