5 semne ale bullying-ului la școală

bullying
Photo created by rawpixel.com

Un fenomen destul de periculos se răspândește în rândul elevilor din școli și licee din toată lumea, implicit din România: bullying-ul. Anual, mii de copii sunt victime ale abuzurilor fizice, emoționale, față în față sau în spatele ecranului telefonului mobil. Cuvinte urâte, gesturi care să intimideze, lovituri fizice, amenințări – sunt doar câteva dintre elementele care conturează acest fenomen atât de periculos.

Bullying: cum arată copilul agresor?

În urma unor studii, psihologul și cercetătorul norvegian Dan Olweus, fondator al programelor de prevenție privind bullying-ul, a descoperit că există câteva trăsături ale profilului de victimă și agresor. Acestea sunt:

  • Copilul victimă:
    • Este o fire liniștită, este trist sau agitat
    • Este nesigur
    • Are puțini prieteni sau deloc
    • Refuză să meargă la școală
    • Ajunge acasă cu vânătăi pe corp, haine rupte/murdare și/sau lucruri distruse
  • Copilul agresor:
    • Are nevoie să se simtă puternic
    • Își alege victimele dintre cei cărora nu le place conflictul
    • Obține satisfacție din a provoca suferința victimelor

Cele mai des întâlnite tactici de bullying sunt poreclirea, umilirea, bătăile, luptele, deposedarea de bani sau obiecte personale, distrugerea bunurilor victimei, îmbrâncirea, lovirea, inițierea de atacuri verbale sau fizice asupra victimei, excluderea din grupuri, răspândirea de zvonuri, manipularea relațiilor de prietenie. Cercetătorii spun că un rol important îl au și ceilalți elevi, martorii, prin neimplicarea lor, eventual încurajarea sau contribuirea prin menținerea comportamentului agresorului.

Ce faci când copilul tău este agresat/hărțuit de colegi?

În asemenea situații, rolul părinților este unul extrem de important. În primul rând, este esențial să urmăriți incidentele: un incident minor poate fi singular, însă se poate transforma și într-un obicei, iar specialiștii recomandă să fiți aproape de copii, să-i rugați să vă informeze de fiecare dată când se întâmplă ceva cu ei, dar și cu ceilalți copii. Psihologii recomandă de asemenea ca cei mici sa fie învățați cum să reacționeze activ în asemenea situații, să aplaneze conflictul, în plus orice activitate care să-i provoace bucurie este un plus și îl va ajuta în dezvoltarea emoțională, oferindu-i de asemenea încrederea de sine de care are nevoie.

Afectiuni

artroza

Suferi de artroză? Medicul ortoped îți spune tot ce este recomandat să faci!

Articulațiile au mult de suferit zilele acestea. Iarna nu este, neapărat, cel mai prietenos anotimp pentru ele. De câte ori [...]

Detox

O pudră verde scoasă cu o lingură dintr-o pungă de plastic

Ce sunt pudrele verzi și care sunt beneficiile lor pentru sănătatea organismului

Suplimentele sunt mereu la modă mai ales pe rețelele sociale, dar nutriționiștii spun că trebuie mai întâi să știi ce [...]

Afectiuni

somn

Insomnia. Ce este tulburarea de somn, simptome și cum se tratează

Insomnia este o tulburare de somn obișnuită care te poate face să adormi greu, să un somn greoi sau să [...]