5 semne ale bullying-ului la școală

bullying
Photo created by rawpixel.com

Un fenomen destul de periculos se răspândește în rândul elevilor din școli și licee din toată lumea, implicit din România: bullying-ul. Anual, mii de copii sunt victime ale abuzurilor fizice, emoționale, față în față sau în spatele ecranului telefonului mobil. Cuvinte urâte, gesturi care să intimideze, lovituri fizice, amenințări – sunt doar câteva dintre elementele care conturează acest fenomen atât de periculos.

Bullying: cum arată copilul agresor?

În urma unor studii, psihologul și cercetătorul norvegian Dan Olweus, fondator al programelor de prevenție privind bullying-ul, a descoperit că există câteva trăsături ale profilului de victimă și agresor. Acestea sunt:

 • Copilul victimă:
  • Este o fire liniștită, este trist sau agitat
  • Este nesigur
  • Are puțini prieteni sau deloc
  • Refuză să meargă la școală
  • Ajunge acasă cu vânătăi pe corp, haine rupte/murdare și/sau lucruri distruse
 • Copilul agresor:
  • Are nevoie să se simtă puternic
  • Își alege victimele dintre cei cărora nu le place conflictul
  • Obține satisfacție din a provoca suferința victimelor
https://greatdoc.ro/psihologie/1294/cartile-de-colorat-pentru-adulti-si-beneficiile-lor-creioanele-colorate-te-pot-scapa-de-griji-si-stres/

Cele mai des întâlnite tactici de bullying sunt poreclirea, umilirea, bătăile, luptele, deposedarea de bani sau obiecte personale, distrugerea bunurilor victimei, îmbrâncirea, lovirea, inițierea de atacuri verbale sau fizice asupra victimei, excluderea din grupuri, răspândirea de zvonuri, manipularea relațiilor de prietenie. Cercetătorii spun că un rol important îl au și ceilalți elevi, martorii, prin neimplicarea lor, eventual încurajarea sau contribuirea prin menținerea comportamentului agresorului.

Ce faci când copilul tău este agresat/hărțuit de colegi?

În asemenea situații, rolul părinților este unul extrem de important. În primul rând, este esențial să urmăriți incidentele: un incident minor poate fi singular, însă se poate transforma și într-un obicei, iar specialiștii recomandă să fiți aproape de copii, să-i rugați să vă informeze de fiecare dată când se întâmplă ceva cu ei, dar și cu ceilalți copii. Psihologii recomandă de asemenea ca cei mici sa fie învățați cum să reacționeze activ în asemenea situații, să aplaneze conflictul, în plus orice activitate care să-i provoace bucurie este un plus și îl va ajuta în dezvoltarea emoțională, oferindu-i de asemenea încrederea de sine de care are nevoie.

Citește și: Cât de sigur e să mergem la mare? Se răspândește sau nu Covid-19 prin apă

newsletter

Dieta si nutritie

durere de cap

Dieta anti-migrenă: cum poți scăpa de durerile de cap

Durerile de cap se numără printre cele mai supărătoare dureri. Apar atunci când te aștepți mai puțin și îți pot [...]

Dieta si nutritie

dieta

Postul intermitent. Cum funcționează fastingul, dieta preferată a vedetelor?

Pe lângă pierderea în greutate, acest plan alimentar este benefic și pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice și chiar [...]

Psihologie

supa

Te scoate din sărit când cineva plescăie sau soarbe ciorba? Studiile spun că ești un geniu

Cu siguranță și pe tine te deranjează atunci când te afli la o masă cu o persoană care soarbe ciorba [...]